II. Erzsébet váratlanul került trónra, viszont ösztönösen jól reagált a birodalmat és a királyi családot érő modern kori kihívásokra. Ezek közé tartozik a tömegkommunikáció és a média fontosságának felismerése. Több ízben fordult például rádióbeszédben a Birodalom népeihez. Bár méltóságteljesen őrizte a hagyományokat és tartotta, betartatta a régi szabályokat, gyakran mutatkozott kamerák előtt. A focikedvelők tudhatják, gyakran jelent meg meccseken, akár az emlékezetes 1966-os angliai VB-n vagy az FA Kupa döntőin, átadni a győztesnek járó serleget. A National Geographic magazin pedig koronázása óta ikonikus fotókon örökítette meg nyilvános szerepléseit: a veterán fotós, James Jarché Leica típusú géppel és Kodachrome filmmel rögzített színes sorozata II. Erzsébet koronázásról akkora sikert aratott az olvasók körében, hogy a lap azóta követte az uralkodónőt.

026-027archivenationalgeographic113554.jpg
(Az ikonikus színes felvétel a koronázásról. A kép forrása: National Geographic)

A sokak számára igazodási pontot jelentő, mélyen tisztelt királynőre az őt legjobban megidéző mozgóképes alakításokkal emlékezünk

Csupasz pisztoly (1988)

Az angol média mindig is előszeretettel tárta közönsége elé a megmosolyogtató szituációkat, amikbe Erzsébet keveredett. Aki vicces pillanatokat akar látni a királynővel, nyugodtan fordulhat fiktív filmjelenetekhez is: valószínűleg sokan emlékeznek a Johnny English vagy még inkább a Csupasz pisztoly során felbukkanó Erzsébetre.

msdnaguec002.jpg
(A kép forrása: Rolling Stone)

A királynő (2006)

Valószínűleg minden idők legjobb és legemlékezetesebb Erzsébet alakítása, Helen Mirren tolmácsolásában.

A király beszéde (2010)

Erzsébet gyerekként jelenik meg a rövid életű színészkarriert magáénak tudó Freya Wilson megformálásában. A film cselekményének idején még apja, VI. György ült a trónon.

the-kings-speech-ramona-marquez-freya-wilson.jpg
(A kép forrása: FilmInk)

Playhouse Presents: Walking the Dogs (2012, sorozatepizód)

Emma Thompson könnyed, de kifinomult játéka szépen tükrözte azt a stílust, amit a királynő mindig is sugárzott magából.

d6533ebba009db43c6d5d24096e1caa9.jpg
(A kép forrása: Mtech News)

A korona (2016-)

A Netflix sikersorozata sokak által vitatott módon, nyílt stílusban nyújt betekintést a királyi család modern kori történetébe. Az évadok során Claire Foy, Olivia Colman és Imelda Staunton is megformálta Erzsébetet.

crown-1627662713285.jpg
(A kép forrása: IGN)

Nektek melyik a kedvenc Erzsébet-alakításotok? Írjátok meg kommentben!