Ha a gender téma alá kerülne a kötet, alaposan megtéveszthetné a vásárlót, majd nagy csodálkozva nézegetné az oldalakon feszítő hatalmas pixeleket. Bár, a kidagadó izmok és férfias harcosok, lengén öltözött nők láttán még mindig nem lehetne biztos abban, hogy rosszul értelmezi a címet. Merthogy a Bitmap Books aktuális kötetének semmi köze a szexualitáshoz és ezzel kapcsolatos ízléshez, inkább egy óda sokak kedvenc zsáneréhez, mely a nyolcvanas és kilencvenes években virágzott szinte megállíthatatlanul. Splatterhouse, Final Fight, Double Dragon, Knights of the Round… a végtelenségig lehetne sorolni a felhozatalt, és lassan talán beugrik az is, mit takar a cím. Igen, egyenesen megyünk előre, hogy jobbára mindenkit laposra verjünk, aki elénk kerül. A Go Straight ugyanis a beat’em up műfaj aranykorát és minden fontos képviselőjét bemutatja, A-tól Z-ig, fantasztikus képanyaggal és információ-áradattal. 

Ütöm-vágom

Ha a nyolcvanas és kilencvenes években valaki bement egy füstös játékterembe, vagy felugrott egy szerencsésebb haverhoz, aki valamelyik jobb konzolt birtokolta, ami ráadásul a szobájában volt, így bármikor lehetett vele játszani, általában két típusú videójátékkal biztosan találkozott. Az egyik az 1v1 jellegű bunyó, lásd Street Fighter és Mortal Kombat, míg a másik az a típusú verekedős anyag, melynél a hős(ök) oldal irányban haladva vert(ek) mindenkit laposra. Utóbbi zsáner a kötet témája, és mint ilyen, egyből a kezdetektől indít, avagy egy rövid bemutatással és a Renegade, valamint a Double Dragon játékok atyjának előszavával, hogy néhány extra felvezetés és a stílusra jellemző mechanikát érintő alapok megismerését követően máris fejest ugorhassunk a játékok tengerébe. 

A sor az 1980-1989 között megjelent, játéktermekbe került és otthoni gépeken is elérhető klasszikusokkal indul, vagyis egészen pontosan az 1984-es Kung-Fu Masterrel, hogy olyanokkal találjuk magunkat szembe, mint a Renegade, az Altered Beast vagy a Ninja Gaiden. Mindeközben nemcsak azt tudjuk meg, mikor adták ki, mikre jelent meg, mik voltak megszületésének főbb apropói, de számos esetben egy csomó extra infót is kapunk: milyen portjai készültek, milyen különbségekkel; milyen átalakulási fázisokat találhattunk a játékban; mely főellenfelekkel akadhattunk össze és azok mire voltak képesek. Rengeteg játéknál egy-egy igazán emlékezetes momentum is ki van emelve, ez sokszor két teljes oldalas képpel jelenve meg a pixelekkel teli oldalakon. 

Utána pedig pontosan ebben a stílusban megyünk végig a teljes listán, játéktermektől a különféle otthoni konzolokig, egészen a modern korig, olyanokat is megemlítve, mint a Castle Crashers, a Mother Russia Bleeds, vagy a 2020-as Streets of Rage, hogy még néhány emlékezetes és kiemelkedő megnyerési képernyőre is fussa, ami méltó búcsú ettől a fantasztikus kínálattól. Mert bár manapság is készülnek a zsánerbe tartozó darabok, de messze már a műfaj aranykora, noha temetni így sem kell: kollekciók, emulátorok, újrakiadások és felújítások formájában bármikor leülhetünk eléjük, miközben hatásaik számos mai sikerjátékon megtalálhatók, kezdve a Devil May Cry-tól a God of Warig. És ennek a 210mm×297mm-es Go Straight abszolút méltó emléket állít, sokszor 4 oldalon terpeszkedő összeállításokkal, gyönyörű és igényes formában, fantasztikus stílusban. 

Galéria
Kattints a galéria megtekintéséhez!

A Bitmap Books lelkesedése, hozzáértése és szeretete a pixelek és klasszikus játékok irányába abszolút vitathatlan, ahogy elkötelezettsége is, amivel újra és újra sikerül elnyerni elismerésünket. A Go Straight minden rajongónak és a videójátékos-történelem iránt érdeklődőnek kötelező kiadvány az otthonába, ami 456 oldalon egy teljes zsánert mutat be fantasztikus stílusban és látvánnyal, egy roppant minőségi kiadvány formájában, amiért a 35 fontos, nagyjából 16 300 forintos összeg sem túlzás.  

  • Könyv címe: Go Straight: The Ultimate Guide to Side-Scrolling Beat-’Em-Ups
  • Kiadó: Bitmap Books
  • Ára: a kiadó honlapjáról 16 300 forint