Egy hónapja írtam a Capcom Fighting Collectionről, ami egy egész jó kis válogatás lett, de messze nem tökéletes, erre itt a következő, jóval tartalmasabb csomag, ami egyben a 2021-es Capcom Arcade Stadium folytatása, és mint olyan, igazi nagyágyúkat és komoly visszatérőket hozott el magával. Utóbbit szó szerint tessék érteni, hiszen ezúttal az szívja majd leginkább a fogát, aki első nap lecsapott a korábbi bunyós játékokra. 

Ismét megnyílt a játékterem

Tavaly jelent meg a Capcom Arcade Stadium, ami egyszerre volt kőkemény, minőségi nosztalgia, valamint pénzlehúzás, méghozzá egy elég fura módszerrel, ami lakat alatt tartott játékokat, míg meg nem nyitottuk azokat. Aztán nemrég volt ugye a Fighting Collection, ami leginkább a Darkstalkers epizódjai és néhány különlegesség miatt vált érdekessé. De ha messzebbre akarunk visszamenni, akkor 2018-ban megjelent a Beat ’Em Up Bundle, ami meg a normál bunyós anyagokat gyűjtötte egybe. És hogy most mindez miért számít? Mert a bekezdés elején írt kőkemény nosztalgia és pénzlehúzás majdhogynem itt is érvényes. Majdhogynem, mert végre sikerült kicsit csiszolni, finomítani a recepten.

Dobj be egy 20-ast!

Savage Bees, Hyper Dyne Side Arms, Street Fighter, Tiger Road, Eco Fighters, Mega Man: The Power Battle, Last Duel… a sort még bőven lehetne folytatni, elvégre összesen 30 klasszikus játéktermi videójáték került a csomagba, amik egyértelműen a Capcom egy izgalmas időszakát hozzák vissza. Ráadásul itt is van olyan a felhozatalban, amivel az emberek nagyobb része itthon soha nem játszott. Pl. találkoztál már olyan Mega Man-epizóddal, amiben 1v1-ben verted (jó, lőtted) egymás után bucira a főellenfeleket? Nos, itt ezt is megteheted. Sőt, ha kihagytad a Fighting Collectiont, itt behúzhatod a kimaradt Darkstarkers-játékokat, vagy a Street Fighter Puzzle-öket. De ha a Knights of The Round vagy a The King of Dragons maradt ki a korábbi szórásból, azokat is pótolhatod. Méghozzá nem is akárhogyan! 

Mert bizony itt a megvalósítás a lényeg. Egyfelől autentikusan tudunk leülni olyan retró játékok elé, amik kabinet formájában már elérhetetlenek, maximum nem hivatalos emulátorokkal tolhatjuk, ha benne vannak a repertoárban. Másfelől többen is nekiállhatunk, akár online, akár offline, sőt a ranglétrán is végig lépdelhetünk. De van jobb is. A külsőt testre lehet szabni, avagy a kabinet külsejét, a kijelző hatását is megválaszthatod. Aztán menthetsz, visszatekerhetsz, szinte már cheatként működtetve egy manapság általános mechanikát. Ilyen szempontból tehát egy kincsesbánya a Capcom Arcade 2nd Stadium. De milyen a pénzügyi oldalról nézve? No, itt jön a nagy meglepetés!

Eredetileg arra gondoltam, hogy mekkora húzás már, hogy egy csomó játékot újra beletesznek ebbe a csomagba is, a rajongók meg vegyék meg. Nos, hiába találkozhattunk ezzel is, azzal is, ezúttal végre nem muszáj mindent egyben megvenni, mivel a játékok az ingyenes keretprogram mellé bármikor megvásárolhatók külön-külön is, Steamen például 4 euróért/darab. Ha valaki csak lazán merítene a szórásból, olyanokat, amik még nincsenek meg, vagy jobban érdeklik, keveset kell költenie. Ha azonban alig van meg valami, vagy semmit nem vett meg korábban, akkor bizony az összességében jóval olcsóbb teljes csomagot is megvásárolhatja. Szóval ezúttal mindenki jól jár. A 40 eurós teljes pakk nagyon jó kis nosztalgia-bomba. Persze csak azoknak, akik féltve őrzött emlékeik között dédelgetik a játéktermek mélyének szagát és hangjait, a bedobott érmék csörrenését. Akik ezeken a játékokon nőttek fel, esetleg csak kíváncsiak rájuk. Nekik viszont mindenképpen. Mert ott voltunk és jó volt! És mert még mindig jó!