A békepárti, elgondolkodtató műveiről ismert Hermann Hesse itthon is közkedvelt alakja az irodalomnak, egyik legtöbbet emlegetett írása pedig az 1927-es A pusztai farkas, mely lényegében, bár a két regény sokban különbözik, mégis számtalanszor párba van állítva a ‘22-es Sziddhárthával. A párhuzam valahol érthető, hiszen ilyen-olyan formában, de mindkettő erősen a filozófiára épít, középpontjában pedig az útkeresés áll, csak éppen más oldalról megközelítve.

helikon-hesse-sziddhartha-a-pusztai-farkas-pcguru-1.jpg

A tudás átadható...

Az indiai hitvilágból és hagyományokból építkező, 1922-es mű, a fiatal Sziddhárthát mutatja be, aki korán elégedetlenné válik sorsával, így barátjával útra kel, hogy ezzel tudásvágyát enyhítse, illetve kérdéseire választ találjon. Először az egyszerű emberek életét követve, tanítvánnyá válva, majd a másik oldalt is megtapasztalva, miközben barátjától is búcsút vesz, aki a hit vakhű szolgájaként kívánja beteljesíteni életét. Végül Sziddhártha, ahogyan megcsömörlik a világ minden elemétől, zajától és gazdagságától, úgy undorodik meg tőle, ezzel azonban egyre közelebb kerülve útja végéhez és a bölcsességhez.

helikon-hesse-sziddhartha-a-pusztai-farkas-pcguru-2.jpg

Bár első pillanatra még rövidsége ellenére is ijesztő lehet a Sziddhártha nyelvezete a sok idegen kifejezéssel, amik miatt az első oldalak olvasása közben rendre a függelékhez kell lapozgatni, a regény maga inkább az utazást helyezi előtérbe, nem pedig a vallást vagy a bölcselkedést. És pont emiatt válik érdekessé a regény, hiszen szép jellemfejlődést mutat be az ív, ahogy főhőse egyre messzebb kerül otthonától, mégis újra és újra összetalálkozik múltjával, amit barátja jelképez. Nem ez lesz Hesse írásai közül a kedvencem, de az indiai téma kedvelői és a szerző életművével ismerkedők biztosan jól járnak vele.   

Farkasok vagyunk

Ami viszont kifejezetten közérthető mű, mellőzve a másfajta nemzetek vagy vallások jellemzőit, az az 1927-es A pusztai farkas, ami bizonyos szubkultúrák egyik legjelentősebb alapműve is. Mert a külső személődő elmesélésével bemutatott és annak nagynénjénél szállást bérlő Harry Haller aka a pusztai farkas naplóján keresztül megismert élettörténet könnyen tükröt tarthat társadalmunk egy jelentős hányadának. A behódolásra képtelen, az átlag közötti elvegyülést fájdalmasnak érző karakter gondolatai sok ponton lehetnek ismerősek, és bizony egy-egy elmélkedés során nekem is sikerült magamra ismernem. Huszonévesen pedig, mikor először olvastam, komplett alapműnek tartottam, ami erőteljesen meghatározta életem. Bár a Sziddhártával együtt a drogosok bibiliájának is tartották, annál sokkal több. Vagyis számomra (aki nem él narkotikumokkal), pont nem ilyesmiről szól, de rengeteg másról igen.

helikon-hesse-sziddhartha-a-pusztai-farkas-pcguru-3.jpg

Mert míg az elején Harry magányáról olvashatunk, arról, hogyan keresi a kiutat a fogságból, amit a világ nyújt, miközben csak néha-néha találkozik szeretőjével, addig a történetben előrébb jutva sikerül egy jelentős fordulóponthoz érni, amit egy akkor még ismeretlen leány hoz el számára. Innentől érezhető a változás szele, ami komoly hatással van a pusztai farkasra, aki megismer egy rakás új érzést, miközben belekóstol olyan dolgokba, amikhez korábban semmi köze nem volt. Aztán egy bál alkalmával teljesen elragadja az örvény, amin a regény elolvasása után rengeteget lehet gondolkozni.

Míg a Sziddhártha talán nem mindenkinek való, azt gondolom, hogy A pusztai farkas sokkal nagyobb tömeghez szólhat, ha kellően nyitottan állunk neki, esetleg hajlamosak vagyunk a filozófiai gondolkodásmódra. Hesse szereplője leginkább az elméjében keringő gondolatokkal tartja fenn az érdeklődést, miközben rövidebb-hosszabb ideig a történelem egy-egy nagyobb alakja is előkerül. A sztori pedig több irányból, több módon is megközelíthető, így mindenkire rá van bízva, hogy mit és hogyan von le belőle következtetésnek. Éppen ezért ajánlott, de hozzáteszem, hogy a Sziddhártha alapja is nagyon rendben van, a bölcsesség felé vezető út és annak értelmezése izgaémas, csak nekem személy szerint maga az indiai világ nem annyira érdekes, ami meg ugye egyéni szocproblem. A Helikon sorozatában megjelent két kötet így egyaránt érdekes és ajánlott mű, mindkettőnél sajátos illusztrációkkal (Jayantha Gomes és Gunter Böhmer), helyük van egy igényes könyvrajongó polcán (és leginkább kezében).

  • Regény/képregény címe: Sziddhártha és A pusztai farkas
  • Kiadó: Helikon Kiadó
  • Ára: mindkét regény 3199 forint (akciósan a Helikon Kiadó honlapjáról, egyébként 3999 forint)