Bizonyára sokan hallottátok már a hírekben, hogy Richard Garriott, avagy ahogy mi jobban ismerjük, Lord British lett a hatodik űrturista, akinek megadatott, hogy némi tőkét, egész pontosan 30 millió dollárt kicsöngetve tagja legyen a Nemzetközi Űrállomás 18. legénységének.

Örömmel jelenthetem, hogy Garriott bátyánk megérkezett az állomásra, úgy egy napja, magyar idő szerint kedd délelőtt 10:25-kor a Szojuz TMA-13 rácsatlakozott az állomás föld felőli moduljára, nyolcvan perc múlva kinyíltak a zsilipek, és emberünk Edward Michael „Mike” Fincke parancsnok és Jurij Valentinovics Loncsakov repülőmérnök társaságában csatlakozott az ottaniakhoz. A lenti kép már a fedélzeten készült, aki nem ismerné arcról, a bal alsó sarokban, az a körszakállas fickó a jó Richard.

Lord British kilőve...

Az 1961. július 4-én született Garriott ugyan a hatodik űrturista, de az első, akinek édesapja már tiszteletét tette az űrben, ráadásul hivatalos minőségben, ugyanis Owen K. Garriott 1973-ban a Skylab 3 fedélzetén nemcsak, hogy járt odakint, de megdöntötte az addigi repülési rekordot is: hatvan napig volt odafent, ami több mint a duplája volt az addigi űrtartózkodásoknak. Egyébként fia meg is örökítette őt játékaiban: az Ultima II-ben volt egy fickó, aki rakétát keresett, illetve az Ultima VII-ben is volt egy hajóépítő karakter, történetesen Owen néven. Ez a helyzet pedig egy különleges missziót is szült: mivel Owen Garriott is készített képeket a Földről az űrhajó fedélzetéről, fiai is megismétli mindezt, mindezt a Windows on Earth program keretében, így mindenki megtekintheti azokat, és miután az apuka képei is felkerülnek, összehasonlíthatjuk, mennyit változott bolygónk felszíne 35 év alatt.

Lord British kilőve...Aki pedig kicsit morogna most, hogy azért ez a hatmilliárd durva pénz, nos... A magam részéről azt mondom, Lord British megérdemli, hiszen az Ultima széria örökre megváltoztatta Játékországot, a Garriott alapította Origin System bekerült a históriáskönyvek legfényesebb lapjaira, csodás élményekkel ajándékozva meg játékosok millióit. Igaz, hogy amióta a feneketlen EA bedarálta cégét, annyira nem volt reflektorfényben, bár azért producerként olyan sikereket írhatott fel a portfóliójába, mint a Lineage I-II, vagy a City of Heroes / City of Villains tandem, a nevével fémjelzett Tabula Rasa pedig szolid sikert ért el.

Garriott október 24-én tér vissza a földre, a Szojuz TMA-12 fedélzetén, az április 8. óta fent lévő 17-es expedíció két tagja, Oleg Kononenko és Szergej Volkov társaságában; érdekesség, hogy utóbbinak szintén kozmonauta volt az édesapja, Alekszander Volkov, az „utolsó szovjet állampolgár” (1991-ben, a SZU széthullásakor épp a Mir fedélzetén tartózkodott, így szovjetként ment fel, és oroszként tért haza).

Ha tehát mostanában felnézel az égre, integess és mosolyogj, hátha Lord British odafentről visszainteget, visszamosolyog rád...