• Már biztos nem nyeri meg a legjobb idegen nyelvű filmnek járó díjat Nemes-Jeles László új filmje, a Napszállta
  • Bejutott a legjobb élőszereplős rövidfilm kategória középdöntőjébe Tóth Barnabás Susotázs című opusza
  • A Ruben Brandt, a gyűjtő kategóriájának továbbjutóiról csak egy hónap múlva döntenek

Közeledik a jövő évi Oscar, ami ha másért nem is, presztízs szempontjából minden produkció szempontjából fontos. Az Amerikai Filmakadémia első körben közzétette néhány kategória középdöntős listáját (folytatás egy hónap múlva), vagyis amelyek közül kiválasztják majd az adott kategóriák Oscar-jelöltjeit. Jóllehet a nagy kategóriák (pl. legjobb film, forgatókönyv, színész, színésznő, mellékszereplők) még hátra vannak, a mostani csoportnak van magyar vonatkozása.

29425089221198721955666299183534269256805n.png

A mindig nagy érdeklődés övezte legjobb idegen nyelvű filmnek járó díjat már biztosan nem nyerheti a Saul fiát is jegyző Nemes-Jeles László új opusza, a Napszállta. Kovács István Ostrom, Bucsi Réka Solar Walk és Andrasev Nadja A nyalintás nesze című animációs filmje sem került be a középdöntőbe, Tóth Barnabás Susotázs című alkotása viszont felkerült a legjobb élőszereplős rövidfilmes shortlistre. (A Ruben Brandt, a gyűjtő kategóriájáról még nem döntöttek.)

Az eddig közzétett kategóriák listáit itt bogarászhatjátok. A középdöntősök között olyan filmek szerepelnek, mint például a Hidegháború, a Suspiria, a Bohém RapszódiaAz első emberReady Player OneSolo: Egy Star Wars történet, a Mary Poppins visszatér, a Csillag születik, a The Ballad of Buster Scruggs, a Grindelwald bűntettei, a Crazy Rich Asians, a Csuklyások - BlacKkKlansman, a Bossszúállók: Végtelen háború, az Ant-Man and the Wasp, vagy a Fekete Párduc. Az Oscar-gálát február 24-én tartják, reméljük, hogy idén is lesz kiért izgulnunk.