Az Arcania: Gothic 4 még nem mesélte el a névtelen juhász teljes történetét, hisz hősünkre várt még egy világmegmentő feladat, melyet most ti, az olvasók is átélhettek a Fall of Setarrif című, önállóan futtatható kiegészítőben!

Az Arcaniát már volt szerencsénk teljes játékként kínálni nektek, ám a derék, világmegmentővé váló pásztorfiú története még nem ért véget. Hősünk, alighogy szögre akasztaná a kardot, baltát, akármit, máris mehet a távoli Setarrifba, hogy alfélen billentse a Robar király elméjét megrontó démont. Bizony, az aljas sátánfajzat nem vonult nyugdíjba a Gothic 4 után, hanem egy teljes szigetet megszállt, ahol totális káosz uralkodik, és csak mi tehetünk rendet. A sztori ennek megfelelően egy sor régi ismerőst visszahoz, kezdve Diegóval, aki ugyan már nem olyan bátor és erős, mint hajdanán, de legalább nem is akarja megmondani folyton, hogy mit tegyünk. Persze, a Fall of Setarrif különálló játék létére sem több egy kiegészítőnél, és így is kell értékelni: hossza és összetettsége nyilván nem közelíti meg a Gothic 4-ét, de talán pont ezért szerethet bele az ember, elvégre kiváló levezetés a sokkal komolyabb (és érzelmileg is hatásosabb) Arcania után.

KÖNNYEN JÖN, KÖNNYEN MEGY

Az Arcania: Fall of Setarrif természetesen felkínálja a Gothic 4-es karakterünk importálását, annak minden megszerzett képességével és felszerelésével együtt. Mi tagadás, kell az izomerő, mert a játékot minimum 28-as szintű karakterekhez tervezték. Azonban akkor sem kell elkeseredni, ha már nincsenek meg a mentéseink, hisz a készítők gondoltak mindenre, így kapunk egy megfelelő szinten álló karaktert, akinek osztályát mi szabhatjuk meg. Mágusként a varázslás lesz a kenyerünk, közelről és távolról egyaránt durva támadásokkal sózhatunk az ellenfelekre, viszont könnyen sebezhetővé válunk, így ezt a kasztot csak a türelmesebbeknek ajánljuk. A Harcos osztály elég egyértelmű, és kezdők számára is ez a legjobb választás, hisz csak kaszabolnunk kell, na meg elugrani a felénk száguldó lövedékek elől. A Vadász már összetettebb, tulajdonképpen egy íjász-rugó keverékről van szó, aki mind távolra, mind pedig közelre közepesen hatásos, de pont ezért látványos, mozgalmas küzdelmeket vívhatunk vele – aki kihívásra vágyik, mindenképp ezt a karakterosztályt próbálja ki. S ha már szóba jött a kihívás: a Fall of Setarrif nem egy különösebben nehéz játék, ha volt már dolgotok nyugati szerepjátékokkal (Oblivion, esetleg korábbi Gothicok), úgy verekedhetitek át magatokat a gonosz goblinok és élőholtak hordáin, ahogy egy meleg kés hatol át a puha vajon. Ezért aztán javallott rögtön a legnehezebb (Gothic) játékmódban kezdeni, úgy ugyanis már akadnak szívósabb szakaszok, amik megkövetelik a taktikus játékot.

„HOVÁ FEJLŐDJEK?”

Ez a kérdés gyakran felmerül majd, mert sajnos a Fall of Setarrifban nem sok mindenre költhetjük el a begyűjtött tapasztalati pontokat. Mivel az újonnan indított karakter is iszonyú erős, az általunk fejlesztett hős pedig még arra is rálicitál pár pofonnal, ezért az időről időre felvillanó Szintlépés felirat csak elnéző mosolyra késztet. Éppen ezért sokkal fontosabb a már meglévő képességek szakszerű használata. Nem árulunk zsákbamacskát, a Gothic 4 is belépő szintű RPG volt, a kiegészítő pedig maradt ugyanezen az ösvényen, ez viszont egyáltalán nem probléma, mert így legalább alkalom nyílik egy kis laza kaszabolásra. A bejárható terület megváltozott, ezúttal Setarrif szigetén garázdálkodhatunk, mely a trópusi, napsütötte tengerparttól kezdve a kihalt, kíséret járta romvárosig mindent magába foglal. A környezet változatossága az ellenfelekre is kihat, meglepően sokféle gonosztevőt kell kardélre hánynunk, így nem érezhető az, hogy monotonná válna a kicsit túlzásba vitt, állandó gyilkolás. Mint ahogy a legtöbb szerepjátékban, a Fall of Setarrifban is számos mellékküldetés van, melyek általában új felszerelést vagy pénzt adnak, az extra játékidőről nem is beszélve.

Fontos infók a teljes játékkal kapcsolatban

A májusi PC Guru DVD-mellékletére az ArcaniA: Fall of Setarrif steames verziója került, tehát a játék aktiválásához internetkapcsolat szükséges, de természetesen a játék telepíthető a magazin mellé csomagolt korongról is. A játék ráadásul rendelkezik magyar nyelvű lokalizációval, ami a DVD-ről történő telepítéskor egyből kiválasztható, steames letöltés esetén pedig bekapcsolható a játék beállításai között.

Az ArcaniA: Fall of Setarrif minimum gépigénye: 1 magos 3 GHz-es processzor, 1 GB memória, Shader Model 3.0 kompatibilis, minimum 256 MB-os, DirectX 9.0-s videokártya és 4 GB szabad hely a HDD-n.

Megjegyzés: amennyiben a játék nem idul Windows Vista, Windows 7, vagy Windows 8 alatt, a szokásos eljárások (videokártya driver- és PhysX-frissítés, kompatibilitási mód [XP SP3] beállítása) mellett próbáljátok ki az itt leírt tippeket is!

Ha pedig elakadnátok, íme egy végigjátszás, ami segíthet átlendülni a fő történetszál buktatóin.

A 2013/05-ös PC Gurut május 16-tól keressétek az újságosoknál!