2012/04-es számunk melléklete volt a magyar feliratos ArcaniA: Gothic 4, legfrissebb számunk, a ma megjelenő 2013/05-ös PC Guru korongján pedig ennek önállóan futtatható, szintén lokalizált kiegészítőjét találjátok meg. A játékkal nekem egyetlen „apró” bajom volt: nem akart elindulni Windows 8 alatt.

Miután a bevált módszerek (PhysX frissítés, kompatibilitási mód beállítása stb.) nem váltak be, felszántottam a netet, és sikerült rábukkannom egy megoldásra, amely nálam mind az alapjáték, mind az expanzió esetében bevált. Bármennyire is fura tehát az alábbi helyes megfejtés, működik... Íme tehát a lépések:

  1. Nyisd meg a Vezérlőpultot.
  2. Válaszd ki és nyisd meg a Hang (Sound) opciót.
  3. Az első (Lejátszás / Playback) fülön keresd meg a Hangszórók (Speakers) elemet, majd kattints a Tulajdonságok (Properties) gombra, itt pedig a negyedik (Speciális / Advanced) fülre.
  4. Az Alapértelmezett formátum (Default Format) csoportban a lenyíló listából válaszd ki a 24 bit, 48000 Hz (Stúdióminőség) elemet.
  5. Okézz le minden ablakot.

ArcaniA: Gothic 4 és ArcaniA: Fall of Setarrif indulási probléma megoldása Windows Vista, Windows 7 és Windows 8 alatt

Ezzel az apró beállítással elvileg működni fog a játék, ráadásul nemcsak Windows 8 alatt oldhatja meg az indításkor észlelhető azonnali összeomlást, hanem Windows Vista és Windows 7 alatt is. Sőt, ha valakinek egyébként elindul a játék, de hangproblémákat észlel a futás közben (sistergés, hang elcsúszása, vagy akár néma csend), az ő bajaira is orvosságul szolgálhat a fenti megoldás.

Van egyébként még egy tipp, ha ez nem válna be: teljes uninstall, majd az Arcania bejegyzés törlése a rendszerleíró adatbázisból („magyarul” a registryből) a Registry Editor (regedit.exe) futtatásával a HKEY_CURRENT_USER\Software\Microsoft\DirectInput útvonal alól, plusz a játékbeállítások legyalulása a Dokumentumok (My Documents / Documents) könyvtárban, és az újratelepítés – többeknek itt akkor üzemelt az ArcaniA, ha a C:\ gyökerébe, pl. a C:\Gothic4 mappába installálták a játékot.

Egyik olvasónk, yyyxxx1 egy másik javaslatot is beküldött (ezúton is köszönjük!), ami nála bevált (ez csak a Fall of Setarrif esetében működik): ezen a linken találtok egy .zip fájlt, ezt le kell tölteni és kicsomagolni a Dokumentumok mappába (még akkor is, ha a Steam nem oda „dolgozik”). Egy próbát ez is megér, bár nálam ezzel nem sikerült életre kelteni a juhász gótikus meséjét, a fent leírt hangbeállítással viszont igen. Sok sikert a Windows-szelídítéshez, a Gothic 4-hez pedig jó játékot -- ha pedig elakadnátok Setarrif démonoktól nyüzsgő, üszkös romjai között, kukkantsatok bele végigjátszásunkba!