• Pszichológiai teszt készült, mely a játékfüggőség mértékére igyekszik fényt deríteni
  • Az Egészségügyi Világszervezet a közelmúltban nyilvánította ezt betegséggé

Meglehetősen nagy port kavart a hír a közelmúltban, hogy a WHO, vagyis az Egészségügyi Világszervezet betegséggé nyilvánította a videojáték-függőséget. A hivatalos definíció szerint akkor tekinthető valaki betegnek, ha az alábbi feltételek közül valamelyik vagy több legalább 12 hónapon keresztül fennáll:

"A játékbetegség jellemzője az állandó vagy visszatérő viselkedésminta, amely offline vagy online játék miatt alakulhat ki, és a következő tünetekben manifesztálódhat:

  • csökkent kontroll a játék felett (nem tudja az illető szabályozni az intenzitást, hosszt, kontextust),
  • a játék nagyfokú előtérbe helyezése, amikor az fontosabbá válik, mint más érdeklődési körök vagy élettevékenységek,
  • a negatív következmények ellenére a játék el nem hagyása. Komoly hatás a személyközi, családi, társas, iskolai, munkahelyi kapcsolatokra."

mar-kerdoiv-is-keszult-a-jatekfuggoseg-kideritesere.jpg

Hogy miként lehet megállapítani valakiről, hogy játékfüggő-e? Nos, például az alábbi kérdőív kitöltésével, melyet brit, kínai és ausztrál tudósok készítettek, és az első olyan pszichológiai teszt, amely kifejezetten a játékfüggőség mértékére igyekszik fényt deríteni.

A "Do I play too much videogames?" (Túl sokat játszom-e videojátékokkal?) című teszt ide kattintva érhető el, kitöltése pedig nagyjából 20 percet vesz igénybe. A kérdéssort megválaszolva egy pontszámot kapunk 0-tól 20-ig, és aki legalább 5 pontot ér el, abban már meglehet a hajlam a betegségre.

A válaszok alapján egy automatikusan generált visszajelzést is kapunk tanácsokkal, méghozzá mások válaszaihoz mérten. Azt azonban külön hangsúlyozzák, hogy ez nem helyettesíti a végleges klinikai diagnózist.