• A WHO megalkotta a videojáték-függőség definícióját
  • A Szervezet döntött a játék betegséggé nyilvánításáról

Az Egészségügyi Világszervezet, ismertebb nevén a WHO ezen a hétvégén tartotta meg Svájcban 72. éves közgyűlését, az orvosokból, tudósokból álló grémium pedig hivatalosan is betegségként ismerte el a videojáték-függőséget. Erre már tavalyt sort akartak keríteni, de 2018. júniusában mindössze annyi történt, hogy a Szervezet különválasztotta az offline és az online játék kategóriáját és megalkotta a játékfüggőség hivatalos definícióját, ami a következő:

"A játékbetegség jellemzője az állandó vagy visszatérő viselkedésminta, amely offline vagy online játék miatt alakulhat ki, és a következő tünetekben manifesztálódhat:

  • csökkent kontroll a játék felett (nem tudja az illető szabályozni az intenzitást, hosszt, kontextust),
  • a játék nagyfokú előtérbe helyezése, amikor az fontosabbá válik, mint más érdeklődési körök vagy élettevékenységek,
  • a negatív következmények ellenére a játék el nem hagyása. Komoly hatás a személyközi, családi, társas, iskolai, munkahelyi kapcsolatokra."

Ez a három összetevő jelenti az ún. "gaming disorder-t", ha ebből bármelyik megtalálható huzamosabb időn keresztül (12 hónap) egy játékosnál, akkor a WHO szerint hivatalosan betegnek számít. Az Egészségügyi Világszervezet többek között ezzel frissítette a betegségek nemzetközi osztálykönyvét.  

A játékos szervezetek persze tiltakoznak. Az Entertainment Software Association tavaly nyilatkozatot adott ki, melyben közölte: "A játékok szeretete nem mentális betegség. Az, hogy valaki a játékot választja a hobbijának, nem egy rendellenesség. Ha a WHO betegségként ismeri el a játékot, azzal komoly kárt fog okozni azoknak, akik játékkal vezetik le a napi feszültséget, a doktorokat pedig arra fogja ösztökélni, hogy ezzel foglalkozzanak, ne pedig a valódi, de a felszín alatt lévő gondokkal." A döntés után pedig azonnal kijelentették, hogy a WHO gondolja át újra, mert azok nem alapulnak kellően meggyőző bizonyítékokon. Ezt kéri az Entertainment Software Association, a The Association for UK Interactive Entertainment (UKIE) és az Interactive Software Federation of Europe (ISFE) nevű szervezet is. A közös kiáltványukban hozzátették, hogy a "a WHO egy megbecsült szervezet, aminek az iránymutatása állandó, körültekintő és ellenőrizhető szakértők ajánlásán kellene alapulnia." 

A WHO tagállamai két éves türelmi időt kaptak arra, hogy kidolgozzák a megfelelő kezeléseket, eljárásokat, amelyekkel gyógyíthatják a függőket. Ti melyik féllel értetek egyet?

angry-gamer-shutterstock.jpg