• Dokumentumfilm készült a S.T.A.L.K.E.R.-ről
  • Kissé felkorbácsolta az indulatokat
  • A kedélyeket a hivatalos Facebook-oldalon próbálták csillapítani
  • A posztban arra is céloztak, hogy nem kell még lemondanunk a S.T.A.L.K.E.R. 2-ről

A GVMERS nevű Youtube-csatorna készítette el és tette közzé a The Rise and Fall of S.T.A.L.K.E.R. című félórás dokumentumfilmet, ami a címben említett játék születéséről, sorozattá éréséről, a S.T.A.L.K.E.R. 2 törléséről és persze az IP-t megteremtő GSC Game World létrejöttéről, leállásáról majd újjászületéséről szól.

A film nagyon jó, érdemes megnézni, és nem csak a rajongóknak, hanem a videojátékok szerelmeseinek is. Ugyanakkor a mű kiváltott némi indulatot a S.T.A.L.K.E.R. fanjaiból, akik a mai napig várják a második részt – természetesen a dokumentumfilm végén ez is szóba kerül, bár meglehetősen érintőlegesen, nyilván nem erre akarták helyezni a hangsúlyt.

Hogy a kedélyeket lecsillapítsák, a S.T.A.L.K.E.R. hivatalos Facebook-oldalán megosztottak egy meglehetősen őszinte posztot a GSC Game World alapítójáról, Szergej Grigorovicsről és arról, miért foglalkozik mostanában csak a profi versenymotorozással, miért tartotta meg magának a S.T.A.L.K.E.R. jogait, és miért ne mondjunk le a folytatásról.

A Facebookon elolvashatjátok a teljes szöveget (akárcsak a dokumentumfilmet, ezt sem érdemes kihagyni), de a lényeg: Grigorovics 17 éves kora óta vezeti a GSC Game Worldöt, és 33 éves koráig folyamatosan csak dolgozott. Aztán 2011-ben eljött a pillanat, amikor a cég anyagi gondjai már megoldhatatlanok voltak, ezért végül lelőtte a S.T.A.L.K.E.R. 2-t és bezárta a stúdiót. Ő maga hirtelen szabadságra talált, hiszen egész addigi felnőtt korában csak és kizárólag dolgozott, most viszont rengeteg szabadideje lett. Úgyhogy új dologba vágott, ez lett az említett motorversenyzés.

Ugyanakkor 2014-ben újra megnyitotta a GSC Game Worldöt, két évvel rá megjelent a Cossacks 3 (amit az öccse által vezetett csapat készített el), és a szövegből leszűrhető, hogy a S.T.A.L.K.E.R. 2-ről sem feltétlen kell lemondanunk. Ahogy a posztban is áll: Grigorovics jövőre negyven lesz. Nem motorozhat örökkés. Semmi sincs veszve.

Galéria
Kattints a galéria megtekintéséhez!