Március 22-én elrajtolt Magyarország első esport és gaming központja, a Coca-Cola Esport Center, melynek a Köki Terminál második emelete ad otthont. A megnyitón mi is részt vettünk, ahol nem csak körbejártuk az Esport Centert, de elbeszélgettünk a készítőkkel és részt vettünk egy próbaórán is.

dsc1083.JPG

A Coca-Cola Esport Center nemcsupán egy ideális helyként szolgál különféle rendezvények, például launch party-k szervezésére, de egyben oktatóközpontként is működik. Jelenleg négy versenyszámban kínálnak oktatóórákat: CS:GO, FIFA19, League of Legends és Fortnite között válogathatnak azok, akik szeretnék kitanulni, mi kell ahhoz, hogy elindulj az esport atlétává váláshoz. A megnyitó alkalmával beülhettünk egy rögtönzött ízelítő oktatásra, ami nagyjából egy teljes tanórát (45 percet) ölelt fel. Az újságíróknak tartott kurzus elsősorban demonstrációként szolgált, ezért a hangsúly az elméleten és nem a gyakorláson volt. Oktatónk, Csikós Mátyás megismerkedtetett minket több tucatnyi CS-ben használatos alapfogalommal, manőverrel, stratégiai útmutatást is adott, majd személyesen vagy videóval demonstrálta mindezt, és arra ösztökélt bennünket, hogy próbáljuk ki a látottakat azokon a PC-ken, amik előtt helyet foglaltunk.

dsc1087.JPG

Mostani formájában két helyiségben találhatunk számítógépeket, melyek nem kizárólag esport játékok futtatására lettek építve. A készítők célja, hogy az esport oktatás mellett azok is megtalálják a helyüket náluk, akik pusztán egy jól felszerelt gépeken szeretnének játszani. Első ránézésre minden gépen előtt ugyanazt a minőséget tapasztaltuk: a 144 Hz-es monitorokat az Acer biztosította, míg a perifériákról (egér, fejhallgató, billentyűzet) és a gamer székekről a Trust Gaming gondoskodott. A helyszín bővítése már most tervben van; készül egy kifejezetten konzoloknak szánt szoba, illetve az Esport Centerrel szemben épülni fog egy mini arénának beillő stúdió, ahol esport versenyek rendezését tervezik.

dsc1089.JPG

A Coca-Cola Esport Center a Köki Terminálban kapott otthont, ami mondjuk ki, sokunknak nem a szomszédban van. Annak ellenére, hogy a bevásárlóközpont távolinak tűnik mégis könnyen és egész gyorsan megközelíthető. Nem csak a metró, de számos busz is közlekedik arra, sőt, a vonatpályaudvar is majdhogynem a küszöbön tesz le bennünket, ezért ha valaki vidékről érkezik esport oktatásra, annak könnyű dolga lesz, ha a helyszín megtalálásáról van szó. Azt azonban ne feledjétek, hogy nem ingyenes! Az kurzusokról és a belépődíjakról bővebben a Coca-Cola Esport Center oldalán tájékozódhattok. Habár alkohol a központon belül nem szolgálnak fel a játékok tartalma miatt csak 12 éves kor felett lehetséges a belépés.

d2q59gkw0aajpa6.jpg