Esport könyve; ha megnézzük, mennyi és hány fajta ilyen iromány jelent meg az elmúlt évtizedben, akkor evidenssé válik, hogy tematikájukat tekintve elég szegényes a választék. André Baumann atlétáknak szóló táplálkozási tanácsadásától kedve Trey Richards és Jake Zywiol közös a szponzorációról, befektetésről és fogadásról szóló írásán át Roland Li az esportok történelmét és fejlődését bemutató könyvéig minden iromány a sportág komolyságára fekteti a hangsúlyt. Ezzel egyébként semmi baj nincs, hiszen az elektronikus sportok az elmúlt években bekövetkezett hatalmas fejlődésük ellenére is gyerekcipőben járnak még, viszont a témába történő bevezetést aligha találunk. Az utóbbi elsősorban azoknak szól, akik komolyan akarnak foglalkozni az esportokkal, tehát anyagi befektetésről, vagy profi sportolóvá válásról tárgyalnak. A kezdő ismerkedők, akik csak hobbi szinten érdeklődnek a dolog iránt útmutatást alig találnak maguknak. Szerencsére az eSport Superstars ezt az űrt próbálja betölteni.

81tz-onra6l.jpg

GYEREKJÁTÉK

Az eSport Superstars egy képes kalauz azon újoncoknak, akik nem tudják, vagy csak limitált tudásuk van arról, mi fán terem az esport. A kiadvány összesen 64 oldal hosszú és számos idegen nyelven megjelent (magyarul sajnos még nem kapható), és célja, hogy bemutassa a világ leggyorsabban növekvő sportját, azaz a profi videojátékozást. A célközönség a család fiatalabb tagjai, vagyis gyerekek, ami a szerző kilétében is megmutatkozik. Az eSport Superstars írója Kevin Pettman, aki nem csak a sportok terén mozog otthonosan, de számos könyvet szerzett a fiatalabb generációt célozva, valamint gyerek-magazinok szerkesztőjeként is dolgozik. Mivel a kiadvány elsősorban a célközönséget számba véve született meg, ezért nem kell nehézolvasmányra számítani: az eSports Superstars egy rövid, alig 12 500 szavas könyv, mely temérdek fényképpel és igényes grafikákkal lett illusztrálva. Az esportokba való bevezetésként a kiadvány száraz statisztikák és tények vonultat fel, amik mellett nem vész el lényeg sem: a fontos játékokról, versenysorozatokról, csapatokról és játékosokról is mellékeltek ismertetőket.

Tekintve, hogy az első kiadás 2018 júliusában lett elérhető, azaz majd’ egy egész év eltelt a premier óta, ezért számos a könyvben feltüntetett adat már nem helytálló. Ilyen például a legnagyobb esport versenyen kiosztott nyeremény összege, vagy a legtöbbet kereső játékos vagyona és kiléte. Ezeken felül az eSport Superstars pár helyen komoly hiányosságoktól szenved. A sportágat megolkotó StarCraft, és a Valve játékai, vagyis a Dota 2 és a Counter-Strike nem kaptak önálló ismertetőt, ahogy a szimulátor játékok királya, a Gran Turismo Sport is kimaradt a felhozatalból-- feltehetőleg mivel a könyv kiadója nem kapta meg a szükséges engedélyeket --, és helyükre olyan játékok kerültek, amiket aligha nevezhetünk esportnak. Ilyen például az ARMS, a Mario Kart, a totálisan irrelevánssá vált SMITE, vagy a Heroes of the Storm, ami a tavalyi BlizzCon után került esport-ügyileg véglegesen parkolópályára. 

A fent említetteken felül semmi kifogásolható nincs az eSport Superstarsban: a könyv az elejétől a végéig informatív, színes, remekül illusztrált (egyetlen részt leszámítva, ahol a fent említett licencelési okok miatt félvezető a képi információ), és kellően olvasmányos.  Egyedüli hátrányai, ahogy azt már korábban említettük, a magyar nyelvű kiadvány hiánya és pár statisztikai adat elavultsága. Ha valami könnyed nyelvleckére vágytok, ami ráadásul érdekes is, mindenképpen gondolkozzatok el a vásárláson.