• Válogatott amerikai mozikban már november 1-jén bemutatják a The Irishmant
  • Erre azért van szükség, mert az Oscar-jelölés előfeltétele a mozis vetítés
  • A Netflixen november 27-én debütál Martin Scorsese rendezése

Különleges hangulata és reprodukálhatatlan vetítési körülményei miatt nem kell attól tartaniuk a mozihálózatoknak, hogy a streamingszolgáltatók és az otthoni filmezés tönkreteszik virágzó üzletüket. Az viszont egyértelmű változást hozhat a filmvilágba, ha egyre több produkció készül a streamingszolgáltatók gyártásában. Ők ugyanis legfeljebb az Oscar-jelölés érdekében küldhetik – korlátozott ideig – mozikba filmjeiket.

Így tesz újabban a Netflix is, és a tavalyi győztes Roma, a Buster Scruggs balladája és a Madarak a dobozban után Martin Scorsese The Irishman című rendezését is moziforgalmazásba adja egy hónapra. Premier november 1-jén, 27-én pedig a neten is debütál a film. Szűk körű bemutatóról van szó ugyanakkor, egyes moziláncok eleve nem hajlandóak ilyen körülmények között vetíteni a művet, ők ugyanis minimum kilencven napig szeretnék kizárólagosan birtokolni a bemutatási jogokat.

irishman.jpg

Valószínűleg filmtörténeti mérföldkőhöz érkeztünk, a Netflix egyre több filmjét adja majd el korlátozott idejű vetítésre a mozihálózatoknak, és idővel a többi streamingszolgáltató is alighanem követni kezdi őket. Akiket igazán érzékenyen érinthet ez a változás, azok a hagyományos hollywoodi stúdiók, azt ugyanis már régóta látjuk, hogy amíg az Álomgyár egyre érdektelenebb és fantáziátlanabb opuszokkal rukkol elő, a netes platformok aranykorukat élik. (Persze nem kell félteni a nagy stúdiókat sem, egy-egy kommersz blockbuster önmagában hatalmas bevételeket termel.)

A The Irishman Charles Brandt 2005-ös Hallom, szobafestő vagy című, valós eseményeket feldolgozó regényét adaptálja, a forgatókönyvet a Schindler listája, a Hannibal és az Amerikai gengszter szkriptjét is jegyző Steven Zaillian írta. Főszerepekben a Jimmy Hoffát és segítőjét, az Irishmant alakító Al Pacino és Robert De Niro, illetve a pennsylvaniai maffiavezért megformáló Joe Pesci láthatók, de feltűnik a vásznon Harvey Keitel, Jesse Plemons, Anna Paquin, Bobby Cannavale és Ray Romano is.

irishman-elso-trailer.jpg

A 210 perces (tehát három és fél órás) film egyik különlegessége, hogy Pacinót és De Nirót egyes jelenetekben digitálisan megfiatalított külsővel láthatjuk majd. Korábban közzétettek már néhány jelenetképet, valamint egy sejtelmes teasert, alább láthatjátok az első hosszabb előzetest.