Azért is érdemes feltúrni néha a Steam ingyenes részlegét, mert keresgélés közben igazi gyöngyszemekre bukkanhat az ember. Sokan alapból leírják az ingyen beszerezhető játékokat, pedig ezek között is vannak zseniálisak, sőt a legtöbb még achievementeket is tartalmaz. Példának okáért nemrég fejeztem be a What Never Was című rövidke, leginkább a What Remains of Edith Finchez hasonló sétaszimulátort, de ugyanebben a kategóriában a Marie’s Room is megér egy végigjátszást. A horror kategórián belül futottam bele a szintén teljes egészében díjmentesen letölthető My Friend is a Ravenbe, mely egy posztapokaliptikus világban játszódik, főhőse pedig egy pestisdoktorra emlékeztető figura, aki hazatér régi otthonába, hogy még egyszer utoljára beszélgessen egykori barátjával – aki történetesen egy holló. A mindössze félóra alatt kipörgethető kalandjáték többféle befejezést és rendkívül nyomasztó hangulatot biztosít mindazoknak, aki tesznek vele egy próbát. Kíváncsi voltam, hogy mit tartogat még ez a fejlesztőcsapat, és akkor vettem észre, hogy új, immár fizetős játékuk, a My Beautiful Paper Smile Early Access státuszba lépett. Mire megérkezett a tesztkód, már teljesen felkészülve vártam egy újabb szürreális horror-kalandot.

Zárjon be a gyár

Oké, mondjuk, hogy felkészültem rá, de az az igazság, hogy ERRE egyszerűen nem lehetett felkészülni. Valami iszonyatosan beteg, fojtogató, hátborzongatóan elvont képi világa és atmoszférája van a játéknak, ami az első pillanattól fogva úgy telepszik rád, mint az éjszakai sötétség egy kivilágítatlan utcán. A sztori egy fiúról szól, aki egy gyárban nevelkedik, ahol kötelező mindenkinek boldognak lennie. Itt nap mint nap tesztelik őt és a többi gyereket, hogy boldogságuk nem alakult-e át szomorúsággá. Aki megváltozott, azt megkínozzák, ha pedig állapota visszafordíthatatlan, akkor örökre eltűnik valamelyik hatalmas fémajtó mögött. Mindezt egy őrült király érdekében teszik, akinek legnagyobb vágya, hogy minden gyermek örökké boldog legyen ebben a sivár közegben. A fiú egyre többet álmodozik a kinti világról, mígnem egy éjjel úgy dönt, hogy társával együtt megszökik. Arról azonban fogalma sincs, hogy a borzalmak a falakon kívül is utolérik.

Véget nem érő rémálmok

Furcsa hibrid lett a My Beautiful Paper Smile, hiszen nem is kimondottan kalandjáték, nem is túlélőhorror, pedig mechanikájában mindkét műfaj képviselteti magát. Négy nagyobb fejezeten keresztül egyengethetjük a fiú sorsát (ezekből az utolsó kettő csak később jelenik meg), egyre közelebbről megismerve a disztópikus világot, melyben él. Szempillantás alatt meghalhatunk, elég csak leesni egy magasabb platformról, vagy hagyni, hogy elkapjanak, de akkor is azonnal végünk, ha bekebelez a sötétség. Inventory akad ugyan, de elég körülményesen használható, ahogy sprintelni is tudunk, viszont ez maximum a menekülős részeknél jön jól. 

Galéria
Kattints a galéria megtekintéséhez!

A látványvilágra egy jó szó van: creepy. Fekete-fehér papírmasé karaktereket és háttereket kapunk, sokszor minimális látótávolsággal vagy épp eltorzított effektekkel. Az 1. fejezetben például teljesen random ötlettől vezérelve fogtam magam, átsétáltam egy zártnak hitt ajtón, mire a kép szemcséssé vált, emellett fülsiketítő statikus zaj keletkezett. A My Beautiful Paper Smile néhány helyen nagyon beteg, de aki szereti az ilyen absztrakt témákat, az úgysem fogja kikapcsolni már az első perc után.

Sajnos azonban pont azon bukik el a játék, hogy identitászavarba kerül. Nem tudja eldönteni, hogy a klasszikus, tárgyfelvevős kalandjátékok, vagy pedig a menekülős túlélőhorrorok zsánerébe akar jobban tartozni (itt jegyezném meg, hogy a My Friend is a Raven sokkal inkább az előbbit vette alapul), és így egy felemás végeredmény születik, amit inkább csak a szörnyen creepy képi világ (nézzétek csak meg azokat a vigyorokat) tud elvinni a hátán, de valahol az 1. fejezet közepén így is összeroskad a saját súlya alatt. Egyenesen frusztráló a továbbjutás megtalálása, hiszen elég, ha egy folyosón rossz felé fordulunk, és máris érkezik az instant halál. A checkpoint-rendszer sem a legjobb, sokszor jóval messzebb rak vissza a játék, mint az elvárható lenne. Mivel még csak Early Access a cucc, és a 3. fejezet idén év végén, az utolsó pedig csak jövőre fog befutni, simán benne van a pakliban, hogy ezen-azon finomítanak a visszajelzések alapján, viszont biztos vagyok benne, hogy ez a játékmeneten már nem fog változtatni. És sajnos pont ez az az aspektusa a My Beautiful Paper Smile-nak, ami alapján valaki eldönti, hogy beruház-e rá vagy sem. Ha a képek alapján tetszik, amit látsz, akkor egy leárazás alkalmával érdemes lehet rászánnod némi pénzt, de teljes áron szerintem bőven kihagyható, hiszen a maszk alatt jóval kevesebb lapul, mint azt elsőre gondolnád.