Michael Pachter a játékipar legelismertebb elemzője, így nem csoda, hogy véleményére mind a sajtó, mind a szakma sokat ad. Jellemző rá, hogy nem rejti véka alá a véleményét, és előszeretettel froclizza a Nintendót, akár van rá oka, akár nincs. Most is a japán konzolgyártót vette célba: a Nintendo Life-nak adott interjújában kerek perec kijelentette, hogy a nagy N rossz befektetésnek minősül, sosem tér már vissza a csúcsra, és bár ő nem utálja a vállalatot, képtelen elnézni a sokszor ostoba vezetői döntéseket.

"Szó sincs róla, hogy utálnám a Nintendót. Szerintem csak egy rakás jó lehetőséget elhalasztottak a hardveres oldalon, túl későn csaptak le a multiplayerre, és általánosságban elidegenítették maguktól a harmadik félnek számító, multiplatform kiadókat. Mindezen melléfogások sokba kerülnek majd a cégnek. Nem hiszem, hogy a Nintendo jó befektetés lenne, mert nem látom, hogy vissza tudna térni a korábbi sikereihez a jelenlegi, sokkal kompetitívebb piacon. Azt sem hiszem, hogy a Wii U sikeres lehet a third-party támogatás nélkül, ami azért sem növekszik, mert a gépből nem adnak el elég sokat."

Pachter szerint az olyan közelgő nagy címek Wii U portjainak hiánya, mint a GTA V vagy a Battlefield 4, sokban hozzájárul a konzol veszteségeihez. A Nintendónak meg kéne győznie a nagyobb kiadókat, hogy adják ki játékaikat a cég gépére, különben nem fog rendesen fogyni soha. Mellesleg, korábbi állításaival ellentétben, most már a Wii U árát is kifogásolta. Nagyjából ugyanannyi eladott példányt jósol a novemberben debütált masinának, mint amennyivel a GameCube nyugdíjba vonult (23 milló darabról van szó). Az elemző szerint a Wii 99 milliós sikerét képtelenség elérni, de a GC-t felül lehet múlni, ha mondjuk 199 dollárért árulnák a Wii U-t.

Michael Pachter tehát nem látja a Nintendo üzleti stratégiájának értelmét. Van itt olyan, aki igen?

Michael Pachter