A Rochard egy gondolkodtató, logikai feladványokkal megtűzdelt platformer, mely az aszteroidabányászat nehézségeit mutatja be, humoros formában. Kiváló választás azoknak, akik unják az ész nélküli, kihívástól mentes, „modern” ujjgyakorlatokat.

Olyan klassz lehet aszteroidabányásznak lenni! Ide-oda röpködni a tágas univerzumban, bömböltetni az űrcountryzenét, sört vedelni, és hatalmas köveket robbantgatni. Persze a csillagközi bányász élete sem csak játék és mese: ez a hivatás legalább annyira veszélyes, mint amennyire egzotikus, hisz a gravitáció, vagy épp annak hiánya nem tréfadolog, s az a bizonyos törvény, mely szerint ami elromolhat, az el is romlik, a távoli jövő űrbenzint zabáló gépszörnyetegeinek korában is él. Hősünk pedig, a kőkemény, pocakos, erős, de mindig lágyszívű John Rochard, kénytelen megbirkózni nem mindennapi állásának igenis mindennapi problémáival.

FOGYTÁN AZ ÜZEMANYAG

A bevezetőből talán már kitűnik, hogy a Rochard nem egy véresen komoly játék, és ehhez a barátságos látványvilág is nagyban hozzájárul: mivel egy 2D-s logikai platformerről van szó, ezért a fejlesztők inkább a humoros, rajzfilmszerű megvalósítás mellett döntöttek. A grafika érdekessége, hogy bár a kalandokat sík térben éljük át, a pályáknak így is van mélysége, melyet időnként ki is használhatunk. Bár nem szokásunk egyből a tálalással kezdeni egy játék bemutatóját, muszáj kiemelni, hogy a Rochard egy nagyon szép és stílusos alkotás, melynek roppantmód minőségi zenei anyaga külön lemezt érdemelne – és akkor az olyan apróságokkal, minthogy a főhős hangját a Duke Nukemet is megszólaltató John St. John kölcsönzi, még nem is foglalkoztunk. A sztori szerint egyébként John Rochard aszteroidabányászt irányítjuk, aki csapatával immár négy éve kutat feleslegesen a galaxis legfontosabb üzemanyagának nyomai után. Persze a mindennapi robotot olyan apró kellemetlenségek zavarják meg, mint az űrkalózok támadása vagy az általunk is szolgált megacég árulása, de ez már szinte természetes a hasonló miliővel megáldott játékokban.

ŰROPERETT

A történet rendben van, leköti a játékost, még úgy is, hogy a Rochardnak nem a forgatókönyv a valódi üzemanyaga, hanem a játékmenetet feldobó logikai feladványok, melyek elsősorban a gravitáció machinálására épülnek. John elsődleges szerszáma egy antigravitációs kütyü, név szerint a G-emelő, ami legjobban egy puskára hasonlít, távoli rokonságban Gordon Freeman nullponti energia manipulátorával. Ám a Rochardban nemcsak a kijelölt objektumok vonzásterét lehet módosítani, hanem az egész pályáét is. Ha a normális tömegvonzás már nem elég, akkor gombnyomásra csökkenthetünk rajta egy keveset, hogy testsúlyunktól megszabadulva, magasra szökellve, máshogy elérhetetlen platformokat is meghódíthassunk. A Rochard alapvetően lineáris játék, de a fejtörők kellő kihívást biztosítanak, így nem fogunk egyhamar végigszaladni rajta (csak ha kifejezetten a Speed Run achievementre gyúrunk). Könnyen hihetnénk, hogy a gravitációval kapcsolatos feladványok egy idő után unalmassá válnak, de az öt fejezetet végig sikerült megtölteni kellő mennyiségű és minőségű agytornával. Lesznek szakaszok, ahol egészen eszement, kifacsart módon kell gondolkodnunk, máskor pedig elég lesz a józan paraszti eszünkre hagyatkozni. Bizony meg kell erőltetnünk a szürkeállományunkat, ha el akarunk jutni a pályák végére, néha pedig még küzdenünk is kell az életben maradásért. Fegyvertárunk ugyan nem olyan tág, mint sok más játékban, de itt nem is ezen van a hangsúly, hisz nem egyszer a „többet ésszel, mint erővel” elv szerint kell eljárnunk.

AKCIÓ ÉS REAKCIÓ

A Rochard pont olyan alkotás, amiben mindenki megtalálja a maga számítását: akik ugrabugrálni szeretnének, azok a platformelemeket kedvelik majd a legjobban, akik pedig szívesen gondolkodnak, a feladványokért lesznek oda. Ráadásul a Recoil Games műve nemcsak windowsos PC-ken fut, de támogatja a Linuxot is, sőt, a PC Guru lemezmellékleteinek történetében először Mac OS X-en is működő programot adunk a magazin mellé. Külön kiemelendő továbbá, hogy e havi teljes játékunk is honosítva került a DVD-re, csak annyi a dolgotok, hogy a játékon belül az Options/Text menüben kiválasztjátok a magyar feliratot. Továbbá a Rochard, steamworksös játék lévén, achievementeket is tartalmaz – ezek megszerzéséhez külön útmutatót találhattok majd a 2013/06-os PC Guruban!

FONTOS INFÓK A TELJES JÁTÉKRÓL

A teljes játékunk júniusban is Steam aktivációt igényel, amihez mindenképpen internetkapcsolat szükséges, de természetesen a program ezúttal is telepíthető a lemezmellékletről. Ahogy fentebb is írtuk, a PC Guru történetében először olyan játék található a lap mellett, ami Macen és Linuxon is játszható -- ezzel kapcsolatos fontos információ azonban, hogy a DVD-ről csak a windowsos verzió telepíthető, ha tehát Macen vagy Linux alatt szeretnétek játszani a Rocharddal, akkor a kód aktiválását követően ezeket a verziókat a Steam rendszeréről kell letölteni.

HONOSÍTÁS: A Rochard magyar feliratot is tartalmaz, viszont nincs magyra telepítője, tehát a játék installálásakor ne ijedjetek meg, ha a felugró listában nem szerepel a magyar nyelv. Telepítsétek az angol verziót, majd az első indításkor az Options/Text menüben válasszátok ki a magyar nyelvet.

GÉPIGÉNY: A Rochard rendszerkövetelménye igen baráti, szinte bármilyen mai konfiguráción elindul. A minimum követelmény a következőkből áll: egymagos, 2,6 GHz-es processzor; 1 GB RAM; GeForce 8 szériás vagy ATI Radeon HD2xxx videokártya, 3 GB szabad hely a merevlemezen.

Júniusi teljes játék: Rochard (PC Guru 2013/06)

A 2013/06-OS PC GURUT JÚNIUS 13-TÓL KERESSÉTEK AZ ÚJSÁGÁRUSOKNÁL!