PES 2009: képek és infókTulajdonképpen az "első infók" kifejezés némileg túlzás volt, hiszen különösebb konkrétumokat nem árultak el a Konami hírnökei, csupán az ilyenkor általánosan elhangzó marketingszöveg érkezett. Persze mi azért tudunk egy s más érdekességet a készülő játékról, ugyanis a PES atyja, Shingo "Seabass" Takatsuka még a PES 2008 megjelenésénél elárulta, hogy visszanyúlnak az alapokhoz, és mondhatni elölről építik fel az 2009-es részt, mivel elérték az ősidőkben elkezdtett felépítés/játékmechanizmus határait, így nem tudják kellően kihasználni a next-gen konzolok nyújtotta lehetőségeket.

De ennek vége, lesöpörték az asztalt, és majdnem elölről kezdték az építkezést, ami elsősorban a grafikát érinti, illetve a még élethűbb mozgáskultúráját a játékosoknak. Természetesen számos új - meg nem nevezett - funkcióval bővül a játékmenet, az irányítást jelentősen megdolgozzák, és az online opciót is gatyába rázzák az ígéretek szerint. Ez utóbbira van talán a legnagyobb szükség, hisz számomra a PES 2008 maga a tökéletes futballprogram, amióta megjelent, nyüstöljük barátaimmal, de egyszerűen képtelenség ráunni, annyi potenciál rejlik még mindig benne.

Persze ettől függetlenül várjuk a játékot, mint a meszest, hiszen a japánok pontosan tudják, mitől döglik a légy, már csak abban kell reménykednünk, hogy sikerül beszerezniük az angol bajnokság licenceit is, és a PC-s portolásra több figyelmet szentelnek, mint korábban. Egyébként PS2-re, PS3-ra, Xbox 360-ra, PSP-re és természetesen PC-re jelentették be a sikervárományos programot, alant pedig megcsodálhatjátok mind a 13 kiadott játékképet.