• Petíció indult a G2A ellen
  • Mike Rose ezzel azt akarja elérni, hogy az indie játékokat eltávolítsák a szürke piacról
  • A G2A egyelőre annyit közölt, hogy minden bizonyított kárt tízszeresen térítenek vissza

A játékipar egyik legvitatottabb területe alighanem az úgynevezett szürke piac, azaz azok az oldalak, ahol bárki eladásra kínálhat fel játékkulcsokat, sokszor a hivatalosnál jóval kisebb árakon. A legfőbb probléma ezekkel az oldalakkal, hogy nem tudni, honnan jönnek a gyanúsan olcsó kulcsok, és erre bizony könnyen ráfázhat a vevő: pár éve az Ubisoft deaktivált egy nagy halom szürke piacról származó kulcsot, mivel azokat lopott hitelkártyával vették.

Ennek fényében talán nem is olyan meglepő, hogy az egyes fejlesztők, kiadók gyakran nekimennek a szürke piacnak, illetve annak az egyik legismertebb oldalának, a G2A-nak. Nemrég például a No More Robots indie kiadó igazgatója adott ki egy nyilatkozatot, miszerint a játékosok inkább kalózkodják le a játékaikat, mintsem, hogy a G2A-n vegyék meg őket.

velemeny-szurkepiac-11.jpg

Az oldal erre egy igen hosszú közleményben reagált, melyben egyrészt leírták, hogy az oldalukon kapható címek mindössze 8%-a esik az indie kategóriába, valamint arra is felhívták az illetékesek figyelmét, hogy a No More Robots legújabb játékából a májusi megjelenés óta összesen öt példány bukkant fel az oldalukon. Mindezek mellett pedig azt is felajánlották, hogy tízszeresen fizetik vissza akárkinek a kárát, aki bizonyítani tudja, hogy lopott hitelkártyával vett játékait a G2A oldalán passzolták tovább.

Mike Rose, a No More Robots igazgatója, azonban szemlátomást nem elégedett meg ezzel a válasszal, ugyanis a közlemény megjelenése után nem sokkal petíciót indított, mondván, ha a G2A támogatja a videojáték-ipart, akkor akár le is vehetnék az indie címeket a kínálatukból, úgyis csak a forgalmuk 8%-t teszik ki a saját bevallásuk szerint. A petíció két óra alatt 500 aláírást gyűjtött össze, jelen sorok írásakor pedig épp átlépte az 1000 szignót.