Ismét eltelt három hónap a Planet Zoo legutolsó kiegészítője óta, a Frontier pedig az 1.13-as frissítéssel karöltve nemrég kiadta hozzá a trópusi csomagot (Tropical pack), az újdonságokra váró játékosok örömére. Ezt a csomagot már minden rajongó régóta hiányolta a játékból, a fejlesztők pedig láthatóan meghallották a hangjukat, és olyan állatokkal bővítették ki a Planet Zoo repertoárját, amiket már sokszor és sok felületen kértek tőlük. A trópusi csomag mindenki kedvence lehet, ugyanis nemcsak a madagaszkári fosszát, a fehérkezű gibbont, a bojtosfülű disznót és a szalagos varánuszt hozza el, de még az unalomig emlegetett és hiányolt füstös háromujjú lajhárt is. Utóbbit ugyan csak a bejárható élőhelyén tudják meglesni a látogatók, de ez mit sem von le az élményből. 

Az egész csomagot a Dél-Kelet Ázsiai építészet és a térség esőerdei világa ihlette, így a bámulatosan kidolgozott állatok mellett olyan csodákat is kaptunk, mint a balinéz templomelemek, csodálatos tetőszerkezetek, maláj dekorációk, kőszobrok, valamint a Toraják Földjére jellemző indonéz épületek. Az összesen 200 építőelem és kiegészítő mellett rengeteg új esőerdei növénnyel is gazdagodott a játék, például az óriás bűzvirágot, vagy a kancsókát és más epifita és talajlakó esőerdei növényeket is használhatunk a kifutók díszítésére.

zoo1.jpeg

A trópusi csomag magával hozta az új 1.13 frissítést is, amiben látszólag nincsenek egetrengető újítások, de azért pár fontos és hasznos változtatást így is tartogat. Ezek egyike az állatok új, megváltozott , sokkal természetesebb társadalmi viselkedése, ami a valóságérzeten is nagyot dob. Ennek részeként, ha új állat kerül a kifutóba – vagy felnőnek a kifutóban lévő fiatal egyedek –, akkor azok, amíg a csoport nem fogadja be őket, kívülállók lesznek, és nem vehetnek rész a csoportdinamikában. Ezek az egyedek az "elfogadásuk" előtt a párosodásban, játékban és más szociális interakcióban sem vehetnek részt. A szülői viselkedés is megváltozott az állatoknál, és egyfajta kötödés alakult ki anya és csemetéje között, valamint némi csordaszellemet is láthatunk a csapatban élő állatok egyedeinél, ami sokkal természetesebb mozgást kölcsönöz nekik a kifutón. A csoporton belüli és kívüli egyedek jól látható megkülönböztetést kaptak, hogy könnyebben beazonosíthatók legyenenek az esetleges belharcok okai. Ezzel a változtatással egyszerűbb a konfliktusok megértése és megfékezése, valamint kisebb eséllyel fordulhat elő túlszaporodás, beltenyészet a kifutón, mivel a kívülállók nem képesek a párzásra.

A többi új funkciónak leginkább az építés szerelmesei örülhetnek, mivel mostantól ki-/bekapcsolhatóvá vált többek között az egyes elemek mászhatósága, vagyis a fagerendákból készült egyedi kerítések például már mászhatatlanná válhatnak, nagyobb teret engedve az eddig ezáltal picit bekorlátolt kreativitásnak. Megérkezett végre a „null path” vagyis a láthatatlan sétaút is, így már teljesen természetes ösvények kialakítása sem lehetetlen. Az elemek többirányú mozgatása is sokkal egyszerűbbé vált, mivel a szabadon mozgatható darabok már egy mozdulattal helyezhetők arrébb a síkban, két irányba.

Összességében a trópusi csomaggal egy igazán érdekes állatokat, valamint látványos építőelemeket és növényeket felvonultató DLC-t kaptunk, ami semmiképpen nem hiányozhat azon Planet Zoo-rajongók gyűjteményéből, akik a trópusokon terveznek állatkertet építeni.

Cikkünk vendégszerzőnk, Zoo Director munkája – köszönjük!