• Exkluzív interjút adott a Wirednek Mark Cerny
  • A PlayStation 5-ről beszélt
  • AMD alapú lesz a hardver
  • Visszafelé kompatibilis lesz PS4 játékokkal
  • Támogatni fogja a ray tracinget és a 8K felbontást

Mindenki legnagyobb meglepetésére a mai napon hivatalos információkkal gazdagodtunk a Sony következő generációs konzolját illetően. Mark Cerny számolt be a Wirednek a készülékről, amiről főként technikai adatokat osztott meg.

A PlayStation 5 hardvere AMD alapú lesz. A processzor egy 8 magos szörnyeteg, ami a harmadik generációs Ryzenek és a nyáron megjelenő Zen 2 architektúrájából merít. A GPU szintén az AMD-hez köthető, ugyanis azt a RADEON NAVI sorozatán alapul majd, és képes lesz a ray tracingre, sőt 8K-s tévék tulajdonosai felsóhajthatnak, mivel a PS5 támogatni fogja ezt az ultra magas felbontást. Miközben a Microsoft a teljes digitalizáció irányába tesz lépéseket, addig a Sony úgy döntött, hogy lesz lemezolvasó a készülékükben, vagyis a dobozos játékok szerelmesei sem lesznek elhanyagolva, főleg mivel lesz visszafelé kompatibilitás is, ami egyelőre csak PS4 játékokra lett megerősítve, a korábbi generációk játékai lehet, hogy most sem lesznek visszafelé kompatibilitással elérhetők. Emellett a régi, lassú meghajtóknak is búcsút mondhatunk, a PS5-ben lesz SSD (egy SSD + HDD hibrid megoldást várhatunk), hogy javítsanak a töltési időkön. Ez utóbbit Cerny a Marvel's Spider-Man segítségével prezentálta: amíg a PS4 Pro esetében egy fast travel 15 másodpercet vett igénybe, addig a PS5 devkiten kevesebb mint egy másodpercet (!) kellett csak várni.

playstationfdedqwz42zfsgerhe.jpg

A ray tracing eddig a PC-játékosok, jobban mondva az Nvidia RTX kártyák tulajdonosainak kiváltsága volt, április kezdete óta viszont a GTX kártyák is támogatják ezt a feature-t (csak nagyon gyengén). Az AMD kártyatulajokhoz még nem jutott el a sugárkövetés, viszont egy nemrégiben bemutatott tech demó formájában már láthattuk, hogy az AMD hardvere igenis képes valós idejű ray tracingre.

A megjelenésről egyelőre nincs információ, ahogy látványtervet sem láthattunk a PlayStation 5-ről - Cerny csupán annyit mondott, hogy idén nem fog megjelenni, de ez nyilván nem meglepetés. A Sony vélhetőleg azért szánta el magát arra, hogy megosszon információkat a közönséggel, mert úgy vélik, hogy a Microsoft az idei E3-on fogja lerántani a leplet a következő Xboxról, ők pedig nem vesznek részt a rendezvényen.