Na, ha a Police Simulator: Patrol Officers-t vesszük elő, ez utóbbit most felejtsük el, mint izgalmi faktor. Lehet, hogy csak én vagyok rossz passzban (döglött sebváltós PT-m a garázs előtt…), az is lehet, hogy túl sok szíeszájesz-t néztem vagy a katonai rendész haverok vannak rám rossz hatással, de bevallom, örültem, amikor bezártam nemrég a játékot.

Valahogy olyan steril benne  minden, szerintem ez az én bajom, na. Egy képzeletbeli, de természetesen amerikai nagyváros zöldfülű rendőreként jelentkezünk az első szolgálati napunkra. Lelkesedésünket hamar letöri, hogy bezony a jó öreg „mikuláscsomagokat” kell osztogatni, azaz a különböző parkolási szabályokat megsértőket kell büntetgetni. A Zootropolisz – Állati nagy balhé megvan? Tudjátok, az az animációs film az állatok városáról meg az odaérkező elsőnapos rendőr nyuszi lányról. Na, neki is ez a melója, de ő legalább turbó sebességgel tud ugrálni az utcán, és lapátfüleivel, a legtávolabbi, éppen lejárt parkolóóra csengését is meghallja. Hát, nálunk marad az elvárás (a kiosztott, jogos büntikért jönnek az extra pontok), a rohangálás (gyakorlatilag nincs értelme gyalogolni, csak futni), meg a parkolóórák csekkolása. Életünket színesíti az olyan bűnözők lefülelése, mint az utcán szemetelők és az úttesten szabálytalanul átkelők. Ha nagyon lelkesek vagyunk, a szabálytalan helyen várakozó, betört szélvédős gépkocsit el is vitethetjük – igaz, rádión beszólva minden egyes esetben közlik, hogyhátugye a cím az hűdenagyonmessze van, úgyhogy majd 24 órán belül, valamikor, esetleg ki is jönnek. Szolgálunk és védünk, jaham…

A közepesen lelkesítő feladatok végrehajtásával lehet a dupla számolásos rendszeren át XP-t szerezni és előrelépni, mind bejárható körzetek, mind felszerelések, mind a nehezebb feladatok felé. Bevallom, az én fejem akkor lett buci, s hagytam abba az egészet, amikor két teljes szolgálati nap lenyomásával hozzájutottam a Szent Radarpisztolyhoz: reszkessetek, gyorshajtók! Csak hát ugye egyedül voltam. Mármint a feladat végrehajtásához. Gyalog. Nomármost, ha az a vadállat a 35 mérföldes sebességhatárnál 40-el megy és távolodik tőlem, akkor vajon mit kellene tennem? Csúnyán nézni utána? Futni felesleges, a körzetben tök egyedül mászkálgatok, a bemérésnek semmi eredménye. 

Galéria
Kattints a galéria megtekintéséhez!

A környezet is közepesen lehangoló, főleg a hangok gyengék. Azt még elviselem, hogy nincs zene, szolgálatban ne nyünyögjön a fülembe a Spotify. De az már kicsit bántott, főleg hosszabb távon, hogy csak és kizárólag a közeledő és a távolodó autók hangja volt a játékban, némi 2 kilométerre lévő szirénázással tarkítva. Az összes kiülős kocsmában vagy kajoldában is néma csend és hullaszag, semmi utcai zenékletés, oldschool boombox, vak szaxis, akármi. Mindenki fegyelmezetten tart valahonnan valahová, vagy a telóját nyomkodva támasztja a falat.

Én simán elhiszem, hogy később lesznek olyan izgalmak, mint például a “koccanásnál ki a hibás” vagy “kirabolták a kisboltot és a szemtanúk mind bolondok”. De a Police Simulator: Patrol Officers, így korai hozzáférésben, egyelőre nem győzött meg arról, hogy rendőri karrieremet érdemes az alvásom rovására folytatni, úgyhogy így hétfő hajnali egykor a csodálatos tányérsapka helyett a hálószobám mérsékelt hűvösét választom. Talán majd a következő szoliban lelkesebb leszek…