A Préda kihasználja a Ragadozó-filmek ismerős aspektusait, miközben saját identitását is megteremti egy évszázadokkal korábban játszódó előzménytörténetben, amely kellő tiszteletet mutat a teljes franchise felé. Számos utalás található az eredeti filmre – és néhány a folytatásokra is – ami várható is volt, hiszen a rendező maga is nagy Predator-rajongó. Az alábbiakban a filmben található easter eggeket és utalásokat mutatjuk be.

Figyelem, innentől masszívan SPOILERES tartalom következik!

A pisztoly a Ragadozó 2-ből

Az 1715-ből származó pisztoly, amelyet Naru ellop a prémvadászoktól, ugyanazzal a felirattal van ellátva, mint amit Danny Glover karakterének adott az Elder Predator a második részben. A felirat rajta így szól: "Raphael Adolini 1715", és a történetét azóta képregény formájában is elmesélték. Kiderült ugyanis, hogy Raphael Adolini egy kalózkapitány volt, aki utolsó erejével egy Predatornak ajándékozta a pisztolyt. Ez messze a Préda legegyértelműbb easter eggje, mivel összeköti a filmet a korábbi részekkel, bár egyelőre nem világos, hogy a jövőben érkező fővonalbeli, vagy spinoff filmek elismerik-e a pisztoly képregényes eredetét, vagy a Prédát tekintik majd az igazi kiindulópontjaként.

preypistol.jpg

"Ha vérzik, meg tudjuk ölni"

Miközben elfogják és csalinak használják, Naru elmondja a bátyjának, Taabénak, hogy nem tudja, meg lehet-e ölni a Ragadozót. Taabe ezután megismétli a híres mondatot, amit Arnold Schwarzenegger mondott az első filmben: "Ha vérzik, meg tudjuk ölni." Bárcsak ilyen egyszerű lenne!

prey-movie-predator-one.jpg

Sárban dagonyázás

Amikor Naru az erdőben véletlenül belelép egy sárral teli gödörbe, az egyből beszippantja, és szerencsétlen majdnem megfullad. Tomahawkját a hozzáerősített kötéllel használja arra, hogy kihúzza magát, persze sárral jócskán beborítva, és ez az egész jelenet nagyon hasonlít az első film vonatkozó jelenetére, amikor Dutch felfedezi, hogy a sárral álcázni tudja magát a lény elől.

cikcxnh7scidojaseeyfdd.png

A trófeák

Mind az első, mind a második Ragadozó-filmben groteszk részletességgel mutatják be azt a folyamatot, amikor a Predator leolvasztja egy koponya húsát, hogy egy trófeává alakítsa azt. A Préda is ezt a hagyományt mutatja be. Egy farkasfejről olvasztja le itt a bőrt az idegen vadász, amíg abból csak a tiszta koponya marad. Ennek elsődleges oka, hogy mivel a Predatorok idővel egyre jobban megszerették a földi trófeáikat, megtanulták azt is, hogyan kell azokat a lehető legjobb módszerrel tartósítani egyfajta emlék gyanánt.

preyskull.jpg

Halálos csapdák

Naru csapdái nem olyan durvák ugyan, mint az első filmbeli társai, de azért a lány is igyekszik építeni néhányat. Az egyik ilyen néhány fából faragott éles tüskét tartalmaz, ami egy easter egg, és egy olyan dologra utal, amit Dutch használt a '87-es film befejezésében. Naru emberi csalit is használ: elfog egy prémvadászt, és levágja a lábát, majd pedig fegyvert ad neki, hogy ezzel odacsalogassa az ellenfelét. Az első filmben Dutch egy ponton saját magát használja csalinak, ami az első csapdát kioldja.

intro-1659745481.jpg

Menekülés a vízen keresztül

Amikor Naru megpróbál levadászni és megölni egy kissé bénán meganimált CGI-barnamedvét, végül menekülnie kell előle, beúszva egy hódbarlangba. A Predator megjelenik és megöli a medvét, de meglátja a lányt is, ám mielőtt elfoghatná, Naru a folyóba ugrik, és az árral együtt úszva elmenekül. Ez a vízi szökés a Prédában utalás mind Dutch szökésére az 1987-es Ragadozóban (amikor lecsúszik egy szikláról egy vízesésbe), mind a 2010-es, Antal Nimród rendezte Ragadozókra, amikor a főszereplők egy vízesésről ugranak le, hogy elmeneküljenek az őket üldöző vadászok elől.

preywater.jpg

Fáklya a sötétben

Az első film egyik legikonikusabb jelenetében Dutch meggyújt egy fáklyát, majd elkiáltja magát, mielőtt eldobja azt, hogy nagyobb tüzet gyújtson vele. A Prédában Naru és komancs harcos társai szintén fáklyákat hordanak maguknál, bár ők arra használják őket, hogy megvilágítsák a sötétben hazafelé vezető utat, nem pedig arra, hogy egy idegen lényt csalogassanak közelebb egy másik világból.

pry-02792r-1-936x527.jpg

Régen látott fegyverek

A Predator faj fegyverei és technológiája a franchise-nak is fontos részét képezik, és a Préda egyedi módon utal ezekre. Az ismerős fegyverek közé tartozik a kétpengéjű gyilkolóeszköz, amelyet minden Ragadozó-filmben láthatunk, valamint a visszahúzható lándzsa és a háló, amelyek a Ragadozó 2-ben debütáltak, és később más filmekben is szerepeltek, többek között az első Alien vs. Predator crossoverben. Bár plazmaágyú nincs, van egy lövedékvető, ami hasonló, és ugyanúgy lézerirányzékos, sőt, az ikonikus visszaszámlálós kütyüt is láthatjuk, aminél viszont ezúttal a robbanóanyagok belülről, kisebb szerkezetek formájában indulnak el áldozataik felé.

cool-new-tv-spot-for-the-upcoming-comanche-warrior-predator-film-prey-social.jpg

Ti láttátok már a filmet? Nektek hogy tetszett?