• Április 1-jén dupla epizóddal debütál A besúgó az HBO Max műsorán
  • Az 1985-ben játszódó széria egyetemista főhőse ellenzéki csoporthoz csatlakozik
  • Az állam viszont súlyos beteg öccsével zsarolja, és jelentéseket vár tőle 

A héten megkezdte hazai működését az HBO GO-t felváltó HBO Max, ami páratlanul színes műsorkínálatában helyet biztosít magyar produkcióknak is. Hamarosan elérhetővé válik Kis Hajni mozikban sikerrel futó, kritikus- és közönségkedvenc rendezése, a Külön falka. Az új platformon debütál továbbá a Black Mirror inspirálta A Karantén Zóna című szkeccsfilm, illetve A besúgó című coming-of-age történetbe burkolt politikai thriller. Utóbbi a szolgáltató friss bejelentése szerint rögtön két epizóddal nyit április 1-jén.

abesugoszokeabigel.JPG

A besúgó 1985-ben játszódik, elsősorban a Kádár-rendszer utolsó évtizedének virágzó egyetemi-zenei világát idézi meg. Hősünk egy kiszolgáltatott helyzetben lévő diákfiú, akit zsarolás révén beszervez az állambiztonság. A formálódó ellenzéki szervezkedések körül mozgolódó Geri súlyos dilemma elé kerül: jelentenie kell barátairól, ha életben akarja tartani súlyosan beteg öccsét. Rövid előzetese után ma új ajánlót kapott a széria.

A friss trailer történelmietlen kijelentésektől és szituációktól hemzseg, legalábbis nehéz elképzelni, hogy az ominózus nyitómondat vagy a később hallható „komcsik” kifejezés négy évvel a rendszerváltozás és két évvel az intézményesült ellenzéki szervezetek megszületése előtt elhangzott Magyarországon. Amint a demokratikus törekvéseket tömörítő röpiratosztogatás és forradalmi szervezkedés sem tűnik életszerűnek. Ugyanakkor nagy reményekkel várjuk a produkciót, ami A vizsga és az 1945 után nehéz XX. századi történelmünk újabb sötét korszakát segíthet feldolgozni. Bizakodásra ad okot, hogy a teaserben az Európa Kiadó, az új kedvcsinálóban pedig a Kontroll Csoport zenéje hallható.

Közzétették a sorozat mutatós plakátját is:

image004.jpg
(A képek forrása: HBO)

A sorozat főbb szerepeiben olyan tehetséges fiatal színészek láthatóak, mint Váradi Gergely (Guerilla), Patkós Márton (Napszállta), Szász Júlia (Seveled), Szőke Abigél (Akik maradtak), Lengyel Benjámin (Űrpiknik), Varga Ádám (A Tanár), Hermányi Mariann (Toxikoma), Borbély Richárd (Mintaapák), Márkus Luca (Egynyári kaland) és Vas Judit Gigi. A tapasztalt generációt Thuróczy Szabolcs (Aranyélet), Mácsai Pál (Terápia), Funtek Frigyes (Randevú Budapesten), Radnay Csilla (Nyitva), Szabó Simon (Megdönteni Hajnal Tímeát), Gyabronka József (Kincsem), Znamenák István (Terápia), Ördög Tamás (a Dollár Papa Gyermekei színi társulat vezetője) és Hajdú Szabolcs (Ernelláék Farkaséknál) képviseli.

8 részes sorozat író-rendezője Szentgyörgyi Bálint, további rendezői Mátyássy Áron és Miklauzic Bence. Az HBO producerei Závorszky Anna és Johnathan Young, a gyártásért a Proton Cinema és producerként Petrányi Viktória felel. Szentgyörgyi Bálint a novemberi fesztiválbemutató kapcsán beszélt hitvallásáról: „alapvető alkotói missziómnak tekintem a hazám történetének átélhetővé tételét egy nyugat-európai közönség számára. Így hatalmas büszkeséggel és várakozással tölt el, A besúgó genfi debütálása." Ti várjátok már a premiert?