Természetesen májusban sem maradnak ingyenes játékok nélkül a PS Plus előfizetők: ebben a hónapban is két ajándék cím tölthető, amiket már be is húzhattatok, de a hónap végéig természetesen még van időtök hozzáadni őket a könyvtáratokhoz. Az egyik a Cities: Skylines, a másik a Farming Simulator 19. Most az utóbbiról olvashattok egy rövid ajánlót.

A farmerjátékok több mint egy évtizede elképesztő népszerűségnek örvendenek: a Zynga Farmville-jének népszerűsége csúcsán havi szinten több, mint 80 millió aktív játékosa volt, és én magam is több ezer órát öltem bele, hogy almát és barackot szedjek le a fákról, búzát arassak, fejlesszem a farmomat. A Farmville 2009-jelent meg, az első Farming Simulator viszont 2008-ban, és 2020-ból visszatekintve 2008-ra, megdöbbentő látni, hogy hova és mennyit fejlődött a Giants Software játéka.

A 2018-ban megjelent Farming Simulator 19 ugyanis a széria legjobbja lett, melybe elképesztő mennyiségű munkaórát lehet beletenni, és ezt szó szerint kell érteni. Itt nem démonokat kell irtani, nem a háborút kell megnyerni, hanem földet kapálni, vetni és aratni, miközben a kicsi gazdaságunkat kell felvirágoztatni. A Giants alkotása ebből a szempontból kifejezetten lassú játékmenetet kínál, de éppen ez benne a szép. Nem kell attól tartani, hogy elfogy az életenergiánk: reggeltől estig elvégezzük a föld által megkövetelt munkákat, a terményt eladjuk, hogy másnap újra kezdődjön a természet körforgása.

Galéria
Kattints a galéria megtekintéséhez!

Persze a fejlesztők gondoskodtak arról, hogy mindenki megtalálja azt a nehézségi szintet, ami megfelel tudásszintjének, alkatának, indulhatunk pénzzel és földdel vagy föld nélkül: ekkor mindent, a földet és a gépeket is meg kell vásárolni a kevés rendelkezésre álló pénzből. Pénzt nemcsak a termények eladásából lehet szerezni, a gazdaságunk mellett lévő város lakói is állandóan kisebb-nagyobb munkákat kérnek, amit aztán nem fizetnek meg eléggé…

A Farming Simulator 19 amerikai és európai gazdálkodást, valamint licencelt gépek (pl. az 1837-ben alapított John Deere, Rau, Komatsu) tucatjait, szép grafikát, kellemes, nyugtató játékmenetet és szinte végtelen játékórát, plusz multiplayert kínál. Ennek meg is lett az eredménye: a Giants játéka a premier után több mint kétmillió példányban kelt el, a Focus Home legsikeresebb címe lett 2018-ban, nem véletlenül. Most a Sony ezt a játékot adja a Cities: Skylines mellett, és bár én is vártam a Dying Light-ot és a Dark Souls Remasteredet, azt hiszem, ezzel sem jártunk rosszul. Megyek is, lassan indul az aratás Ravenport mellett elhelyezkedő földdarabon!