Szerencsére májusban sem maradnak ingyenes játékok nélkül a PS Plus előfizetők: ebben a hónapban is két ajándék cím csapható hozzá könyvtárunkhoz. Az egyik a Cities: Skylines, a másik pedig a Farming Simulator 19 – most az előbbit ajánljuk figyelmetekbe.

2015-ben a Colossal Order Ltd. és a Paradox Interactive gondolt egyet, és lerakták nekünk az asztalra a Cities: Skylines című városépítős programot, ami jött, látott és úgy taszította le a SimCity-t a trónjáról, hogy azóta sem találja senki a Maxis programját.

Az alapok persze ugyanazok, mint a SimCity-ben. Mi egy város polgármesterének bőrébe bújhatunk, akinek a feladata a következő világváros felhúzása, fejlesztése, bővítése és üzemeltetése, miközben mindenféle problémákba ütközik. Például a lakók nem szeretik, ha egy gyárkémény rondít bele a panorámába, na meg a friss levegőbe, és ugyanígy hepciásak lesznek, ha a főút a kertjük mellett húzódik.

Szóval a legtöbb időnket a lakosság fogja lekötni, miközben persze a gazdaságnak is dübörögnie kell, így például kijelölhetsz olaj- vagy érckitermelő, agrár és papíripari területeket, ahol polgáraid dolgozhatnak, hogy aztán ezen kerületektől távol, egy csendes parkban vagy kocsmában pihenjék ki a nehéz munkanapokat.

Természetesen kiszabhatsz adót, és városi rendeleteket is hozhatsz, amiket a különböző kerületek igényei szerint állíthatsz be. Apropó, a kerületeket hatalmas térképeken oszthatod szét, nem egy zsebkendőnyi területre lettünk lekorlátozva, mint több másik, hasonszőrű játékban.

Galéria
Kattints a galéria megtekintéséhez!

És a legjobb az egészben az, hogy a Cities: Skylines képes egyensúlyozni a régi menedzselős játékok szöszölős játékmenete és a casual egyszerűség mellett, így szinte bárki bátran belekóstolhat, aki szereti a zsánert, hiszen a program könnyen tanulható és kezelhető, mégis olyan részletes, hogy az ember könnyen elveszik benne.