A PS Plus-előfizetők természetesen októberben sem maradnak ingyenes játékok nélkül. Szokás szerint két ajándék cím tölthető egészen a hónap végéig: a Need for Speed: Payback és a Vampyr. Most az utóbbiról olvashattok egy rövid ajánlót.

A vérszívás szívással jár, pláne, ha az ember a spanyolnátha sújtotta Londonban válik vámpírrá az 1900 évek elején. Mert ugye azok a fránya halandók nem szívlelik az embereket vacsorának néző vámpírokat, még akkor sem, ha az történetesen főállásban orvos.

Ezzel a felütéssel indít a Life is Strange és a Remember Me alkotójának, a Dontnodnak a játéka, amiben a vámpírrá lett Dr. Jonathan E. Reid bőrébe bújhatunk bele. A meglehetősen sötét hangulatú játékban egy olyan Londonban tengethetjük mindennapjainkat, ahol a házak omladoznak, az eső szinte minden éjszaka szemerkél, a tömegsír pedig az utca közepén sem szokatlan járvány.

A Vampyr másik nagy erőssége a morális rendszere. A játék nem kényszerít rá minket a vérszívásra, pontosabban szólva, az emberi vér szívására, simán eltengődhetünk patkányokon is. Ám így a fejlődésünk lassúvá válik, vagyis a combosabb főellenfelekkel csak nagy nehézségek árán küzdhetünk meg. Ellenben, ha ember vért szívunk, nagyon hamar a vámpírok királyává válhatunk.

Ugyanakkor minden egyes derék londoni polgár életének a kioltása következményekkel jár. Az adott körzet instabillá válik, ráadásul a vámpírvadászok egyre nagyobb érdeklődést mutatnak irányunkba. Hogy még érdekesebb legyen a dolog, prédáink életét alaposan megismerhetjük (minél többet tudunk róluk, annál több XP-t érnek), aminek hála megkedvelhetjük vagy éppen megutálhatjuk őket, morális értékrendünktől függően. Merthogy a Vampyrben nincsenek fekete és fehér karakterek, mindenki a szürkezónában van.

A program akcióban sem szűkölködik. A vámpírvadászok mellett a megőrült vámpírokkal is meggyűlhet a bajunk, akik bárkire és bármire rátámadnak a táplálkozás reményében. Az összecsapások során egyaránt használhatunk közelharci fegyvereket és vámpír képességeinket, bár utóbbit néhány nem halálos, instant vérszívással újra és újra fel kell tölteni. De hát erre valók az ellenfelek, nem?

A PS Plus második játéka tehát egy nagyon sötét hangulatú, morális döntésekkel teli, komoly történetet vázoló játék lett, ami a spanyolnátha szerepeltetése miatt még némi aktualitással is bír.