Ahogy minden évben, idén is megrendezésre került a világ legnagyobb LAN-partija, a texasi QuakeCon. És ahogy az már régóta hagyomány, a megnyitót maga az id társalapítója, a grafikus technológiákban mindig is élen járó John Carmack kezdte az ilyenkor megszokott beszéddel. A téma azonban nem volt olyan hálás, mint az utóbbi két-három évben: John rögtön egy bocsánatkéréssel nyitott.

A tavaly ősszel kiadott Rage Carmack szerint nem volt kiforrott játék. A befejezést ő maga sem tartja jónak, sőt, sokat kritizálta, legjobban viszont a PC-s verzió silánysága miatt volt keserű. Mint mondta, a problémás driver-támogatás és a videokártyák meghajtóprogramjainak nem megfelelő kezelése vezetett oda, hogy a PC-s Rage máig sokaknál játszhatatlan. Ugyanakkor ígérte, legközelebb ilyen nem lesz, mert ez jó lecke volt az id számára.

A következő téma a Doom 3 BFG Edition volt. Carmack a frissített id Tech 4 kódot is nyilvánossá szeretné tenni, sőt, biztos benne, hogy a motor remekül teljesítene mobilokon és PS Vitán is -- igaz, megjegyezte, hogy az id relatíve kevés embert foglalkoztat, és most minden erőforrásukat a Doom 4 fejlesztésére fordítják. Vagyis a mobilos id-projektek egy időre háttérbe szorulnak, beleértve a különböző iOS projekteket is.

És ha már Doom 4: mint azt bizonyára kitaláltátok, a játékból most sem láttunk semmit. Carmack szerint ennek oka, hogy a Rage-et is túlságosan korán jelentették be, így az emberek félreértették a posztapokaliptikus FPS lényegét. Ezt most el akarja kerülni az id, a Doom 4 csak akkor mutatkozik be, ha tényleg értelme lesz leleplezni, és csakis akkor jelenik meg, "amikor kész lesz". Visszatérve a Rage-dzsel kapcsolatos félreértésekre: Carmack saját bevallása szerint sem érti, miért hasonlították össze a játékot lépten-nyomon a Borderlandsszel -- "mi nem akarunk RPG-t csinálni", mondta.

Akárhogy is, a cég mostani célkitűzése a minél rövidebb fejlesztési fázisok teljesítése. Mi tagadás, ez rá is férne a csapatra, mert az előző évtizedben mindössze egyetlen AAA játékkal voltak képesek előrukkolni.