Biztos ti is ismeritek azt a sztereotípiát, miszerint az átlag Call of Duty játékos kövér, fehér amerikai férfi, aki hangosan anyáz a headseten keresztül annak a szintén legendás 12 éves hülyegyereknek, aki születésnapjára kapta a játékot, és történetesen nagyon jó benne. Nos, ez az a csúnya, torz általánosítás, ami bizony nem fog megdőlni a most következő sztori elolvasás után. Sőt, még a rendőrviccek rajongói is jókat fognak kuncogni magukban.

A Jackson megyei serifhivatal vezetőhelyettese, Michael Slater nagyon szerette a Call of Duty: Advanced Warfare-t, és bizony amikor csak tehette, a játék xboxos szerverein lőtte szitává virtuális ellenlábasait. Egy nap aztán szembetalálkozott egy játékossal, aki egy trollvideón dolgozott éppen, azaz szívatta a többi CoD-ost, miközben ők rendesen akartak játszani. Nos, bár ez sem egy szép dolog (mondjuk legalább vicces), az, amit a seriffhelyettes tett, már egy egészen más szintű surmóság. Az ominózus troll – bizonyos David – hanglejtése és dialektusa ugyanis viszonylag hamar egyértelművé tette, hogy fekete amerikai az illető, amely tulajdonságára a Slater durva megjegyzéseket tett, sőt, szabályosan megfenyegette a védekezni próbáló srácot.

„Engem azért fizetnek, hogy a hozzád hasonló niggereket összeverjem!” – mondta egymás után többször is a helyettes serif, majd megadta a címét a megszeppent fiatalembernek, hogy az menjen oda és veresse össze magát szépen. Mert hát neki ez a dolga, ugye.

Slater rendőr azonban megszívta, ugyanis mivel David az egész anyagot rögzítette, nem kellett sokat várnia, hogy a felvételek megjelenjenek a YouTube-on. A botrány gyorsan kipattant, Slatert pedig elbocsátották, szóval többet nem kap fizetést azért, hogy fekete fiatalokat verjen péppé. És ki tudja, lehet, hogy a Call of Dutyt is egy életre megutálta.

Amerikában egyébként még mindig komoly probléma a fekete lakosságot érintő negatív diszkrimináció, avagy az általános rasszizmus, Barack Obama elnök ide vagy oda. És bizony a játékokon érezni ezt – ha érdekel a téma, olvasd el a „Játékok és rasszizmus” című cikkünket!