• A LoL-világbajnokság közvetítésében kerülték Hongkong említését
  • A Riot Games szerint ez egyáltalán nem szándékos

Áll a bál jelenleg a Blizzard háza táján: már a játék kommentátorai is nemtetszésüket fejezték ki, amiért a Hearthstone Grandmasters ázsiai győztesét utólag kizárták, mert kiállt a hongkongi tüntetők mellett. Nem véletlen tehát, hogy érzékeny téma ez manapság a gaming kapcsán is.

Hogy mennyire, azt jól mutatja a Riot Games esete, a nézőknek ugyanis feltűnt, hogy a League of Legends-világbajnokság közvetítésében a kommentátorok látványosan kerülik a Hong Kong Attitude csapatának említését - helyette a HKA rövidítést használják. Még olyan eset is volt, amikor az egyik caster magát javította ki mondat közben, amikor véletlenül majdnem a teljes csapatnevet mondta.

riot-games-nem-cenzurazzuk-hongkongot.jpg

Joggal hihették azt sokan tehát, hogy a Riot Games parancsba adta a rövidítés használatát, kvázi cenzúrázva Hongkongot, ám Ryan Rigney kommunikációs vezető szerint erről szó sincs.

"Szeretnénk tisztázni egy félreértést a közvetítésünk és a Hong Kong Attitude kapcsán. Ahogy azt a hivatalos @lolesports Twitter-fiókon is láthatjátok, a teljes nevükön és a hárombetűs rövidítéssel is egyaránt hivatkozunk a csapatra, ahogy tesszük ezt rendszeresen minden más együttes esetében is" - írta a Twitteren.

A Riot szerint tehát semmi szándékosság nincs a kommentátorok szóhasználatában: Rigney hangsúlyozta, hogy senkinek sem tiltották meg Hongkong említését.