Justin Roiland és Dan Harmon 2013-ban indította útjára a semmivel és senkivel sem törődő, alkoholista, nihilista, szexista és mindenféle egyéb istát jegyző őrült tudós, Rick Shanchez és tizenéves unokája, a kicsit együgyű Morty Smith kalandjait. A sorozat egy Roiland által megalkotott rövid animációs sorozatból indult, ami az Animated Adventures of Doc and Mharti címet viselte, és a Vissza a jövőbe paródiája volt.

Pusztítás dimenziókon át

A Rick és Morty első blikkre egy "fingós/hányós/káromkodós" sorozatnak tűnhet, és végül is ez a megállapítás nem áll távol a valóságtól, hiszen elég poént alapoznak arra, hogy valami távozik az emberből. Ezek többségét azért szerencsére nem mutatják explicit módon.

A felszín alatt azonban a Rick és Morty sokkal több ennél. Az alapfelállás az, hogy Rick feltalálta a hordozható dimenzióportált, ennek hála bármilyen alternatív valóságba elutazhat, ráadásul a saját realitásában is bárhová elmehet egy pillanat alatt. Emellett van egy házilag barkácsolt űrhajója, szóval nagyon nincs helyhez, bolygóhoz, galaxishoz vagy univerzumhoz kötve a sorozat.

Tehát van ez az őrült tudós, aki mindent tud, mindenhez ért, bármit fel tud találni bármikor, bármit megépít bármiből. Az egyetlen bökkenő, hogy mivel tisztában van azzal, hogy az univerzumok száma végtelen, így nem törődik semmivel, hiszen semminek nincs tétje. Ha elveszít valakit az egyik valóságban, elég csak átköltöznie egy ahhoz nagyon hasonlóba. És, ha ő halna meg? Nos, Ricknek erre is szép számmal van alternatív megoldása, mert néha tényleg megesik, hogy ő vagy Morty áldozatul esik valaminek a kalandok során.

Rick tehát az intellektusának és nemtörődöm hajlamának hála az egyik legpusztítóbb erőnek számít nagyjából minden realitásban. Gondolhatnánk, hogy az ifjú Morty visszafogja ámokfutó nagyapját, de ez nem így van. Ricknek senki sem tud parancsolni, néha még ő maga sem, ráadásul Morty is csak látszólag normális. Olykor-olykor megmutatkozik, hogy Rick unokája sem esett messze a pszichopaták fájától, ráadásul a sorozat folyamán – Rick behatásainak hála – egyre ritkábban igyekszik elnyomni valódi énjét.

Ezek ketten pedig igen komoly pusztításra képesek, olykor önzetlenségből, mert éppen segíteni próbálnak valakin, olykor meg azért, mert kell valami Ricknek, olykor pedig Mortynak. Kalandjaik mindennek köszönhetően akciódúsak, őrületesek és pokolian szórakoztatóak. Néha egész bolygók pusztulnak el, mert valaki meg akarja szerezni a portálvető technológiáját, máskor komplett univerzumokat törölnek el csak azért, hogy Rick megjavíthassa az űrautó akkumulátorát.

Állandóság a káoszban

A Rick és Morty a címszereplőkön túl még bír pár állandó és visszatérő karakterrel. A legfontosabb mellékszereplők természetesen a Smith-család tagjai. Summer, Morty nővére, aki a sorozat előrehaladtával egyre többször csatlakozik a pároshoz, és öccsével ellentétben ő kifejezetten élvezi nagyapja szabadelvű kalandjait. Aztán itt van nekünk Rick apakomplexusos lánya, Beth, aki máig nem tudta feldolgozni, hogy atyja elhagyta őt és az anyját kiskorában, ugyanakkor mérhetetlenül ragaszkodik is hozzá. És végül essen szó Morty és Summer apjáról, Jerry-ről, aki anno véletlenül teherbe ejtette édesanyjukat, amivel nem lopta be magát Rick szívébe. Ahogy azzal sem, hogy egy szerencsétlen, munkanélküli, komplexusokkal küzdő idióta, akit amúgy a családból senki sem tisztel.

Emellett, bár a széria dimenziókon átívelő teljes káosszal bír, mégis akad néhány állandóság. Ilyen például a Rick Citadella, ahol a végtelen univerzum pár millió Rickje és Mortyja gyűlt össze, hogy elbújjanak az őket üldöző végtelen számú kormányok elől, mint például a rovarok irányította Galaktikus Föderáció.

Ezeken és néhány karakteren, meg helyszínen kívül a sorozat nem bír más állandósággal, hacsak a popkulturális utalásokat valamint a filmek és sorozatok folytonos kifigurázását nem számítjuk annak. Vannak részek, amik mintha egy háttérben húzódó, lassan kibontakozó sztorit próbálnának felvázolni, más epizódoknak meg szó szerint semmi értelme. És ebben van a Rick és Morty ereje, emiatt rettentő szórakoztató, mert sosem tudod, mit hoz a következő epizód, csak abban lehetsz biztos, hogy az is valami őrült kaland lesz.

Még ha a stílus nem is tetszik, akkor is érdemes belenézni ebbe a sorozatba, amit most könnyen megtehetsz, hiszen a Rick és Morty első négy évada már elérhető az HBO GO műsorán szinkronosan – és ebben az esetben a szinkron sem szörnyű –, míg az ötödik évad első két része magyar felirattal tekinthető meg ugyanitt.