Tavaly startolt el Netflixen a How to Sell Drugs Online (Fast) című német sorozat, mely a tinisorozatoktól megszokott, útkeresésről és felnövésről szóló történetét egy merész húzással a drogok és az online dílerkedés világával vegyítette össze. Most pedig, alig egy évvel az előző szezon után, itt a második évad, mely kicsit több és kicsit komolyabb akar lenni, mint az elődje. De vajon mennyire működik a komorabb hangnem egy olyan alkotásnál, melyben tinik árulnak ecstasyt a hálószobájukból?

how-to-sell-drugs-online-fast-2nd-season-001.jpg

Az internetben van a pénz

A How to… története egy német kisvárosba, Rinselnbe kalauzol el minket. Itt él a csendes, visszahúzódó, kicsit fura kocka fiatal, Moritz (Maximilian Mundt), aki mintegy mellesleg barátjával, Lennyvel (Danilo Kamber), és az iskola szépfiújával, Daniellel (Damian Hardung), Európa legnagyobb online drogboltját is üzemelteti. Az üzlet remekül fut, a fiúk milliókat kaszálnak Bitcoinban, és látszólag minden a legnagyobb rendben van, egészen addig, míg Lenny és Daniel úgy nem döntenek, hogy szeretnének kiszállni, míg Moritz vinné tovább a boltot, mert úgy gondolja, hogy csak ebben jó.

Ráadásul ez még nem minden, hiszen a fiúknak a drogbárói lét buktatóin túl sokkal tradicionálisabb problémákkal is szembe kell nézniük, a párkapcsolati krízisektől kezdve a szülőkkel és családdal kapcsolatos gondokon át egészen az érettségi és a továbbtanulás kérdésköréig. Így pedig Moritz és Lenny hamar kénytelenek rájönni, hogy lehetnek akármekkora dílerek a világhálón, a valódi élet legkeményebb kihívásaira ez sem tudja felkészíteni őket.

how-to-sell-drugs-online-fast-2nd-season-05.jpg

A dráma itt kezdődik

Talán már a fenti rövid leírásból is érződik, hogy alapjait tekintve a How to… második évada nagyjából ugyanazokat a témákat boncolgatja, mint az első szezon is tette. Szó lesz itt útkeresésről, barátságról, szerelemről, kiberbiztonságról, egy startup vállalkozások beindításáról és még sok hasonló témáról, annyi csavarral, hogy a legtöbb kérdéskört az online drogértékesítés világán keresztül vizsgálják az alkotók.

Ez a recept pedig a második évadnál ugyanolyan jól működik, mint az elsőnél. Avagy a How to… újabb szezonja egy ugyanolyan gyors, pörgős és könnyed alkotás lett, mint elődje, azonban érdemes megjegyezni, hogy ezúttal a készítők már próbálták eltolni egy komolyabb irányba az egész sorozat hangvételét. Persze az előző évadra jellemző, kicsit esetlen, kicsit morbid poénok itt is megmaradtak, azonban ezúttal már előkerülnek a súlyosabb témák, illetve a főszereplők (legfőképp Moritz) is jóval komolyabb válságokat élnek át, mint az előzményben.

how-to-sell-drugs-online-fast-2nd-season-03.jpg

Persze adja magát a kérdés, hogy a keményebb témák nem vágják-e haza egy ilyen könnyed sorozat teljes hangulatát, de szerencsére az alkotók remek érzékkel találták meg a drámázás és a poénok között az arany középutat. Így a How to… második évadának megvan ugyanaz a kellemes, kicsit esetlen bája, mint amivel az első is bírt, azonban emellé hirtelen valód tétet kap a sztori, amitől az egész szezon jóval izgalmasabb lesz, a végére pedig sikerült egy túlzás nélkül epikus lezárást is rittyenteni a készítőknek, ami után az ember már alig várja a folytatást.

Van azonban ennek a hangsúlyváltásnak egy negatív oldala is: a második évadban hirtelen annyi komoly és izgalmas szál kerül elő, hogy a továbbra is 30 perc körül alakuló epizódok miatt ezek közül néhánynak messze nem jut annyi idő, mint amennyit megérdemelne. Szerintem például Moritz anyja bőven szerepelhetett volna többet is, hiszen betoppanása alaposan felforgatja a fiú életét, de a holland dílerekre is fájóan kevés idő jutott az első öt részben.

how-to-sell-drugs-online-fast-2nd-season-07.jpg

Ugyanaz, mégis más

A How to... első évadának egyik gyengébb pontját mindenképp a karakterek jelentették, akik nem igazán tudtak kilépni a tinisorozatoknál megszokott sablonokból, ez azonban a második szezonban alaposan megváltozik. Bár főszereplőink továbbra is egy-egy jól ismert karaktertípust képviselnek a félénk kockától kezdve egészen az idegesítő, közvetlen kishúgig, a köztük feszülő konfliktusok ezúttal már sokkal mélyebbek lesznek, és ezzel remekül árnyalják az egyes szereplőket.

Valamint arról is hiba lenne megfeledkezni, hogy a kidolgozottabb karakterek sokkal érzelmesebb pillanatokhoz vezetnek. A legjobb példa erre az egész szezon korábban már emlegetett fináléja, ami egy rövid ideig tényleg némán ülve hagyja az embert, de azért korábban is megjelenik néhány igen súlyos vagy drámai pillanat, amitől jóval összetettebbek és emberibbek lesznek a szereplők, mint az első évadban valaha is voltak.

how-to-sell-drugs-online-fast-2nd-season-06.jpg

A második adag

Mindent összevetve a How to Sell Drugs Online (Fast) nagyjából ugyanazt a könnyed, helyenként kicsit talán morbid kikapcsolódást kínálja, mint az első évad, ezúttal azonban komolyabb témákkal és nagyobb tétekkel, ami mindenképp jót tesz mind a sorozat történetének, mind a szereplők mélységének. Épp ezért, ha valaki szerette az első évadot, a másodikban sem fog csalódni, de az új nézőknek is megérheti belevágni a sorozatba, ugyanis a Netflix egyik méltatlanul keveset emlegetett rejtett göngyszemét tisztelhetjük benne.

Azt viszont fontos lehet kiemelni, hogy a How to Sell Drugs Online (Fast) egyik részéhez sincs se magyar szinkron, se magyar felirat, így némi angol vagy német (netán francia) nyelvtudásra sajnos mindenképp szükségünk lesz, ha bele akarunk vágni.