• A Star Trek: Discovery második évada folytatja a klingonok történetét
  • Újra újfajta klingonokat kapunk
  • Sok, az első évadban feltett kérdést megválaszolnak a második évadban
  • Azt is megtudjuk, hogyan illeszkednek ezek a klingonok a sorozat eddigi világába

A Discovery-vel tizenkét év után tért vissza a tévék képernyőjére a Star Trek, aminek addigi utolsó sorozata a négy évad után törölt Enterprise volt. Az új sorozat viszont sok trekkes hagyománnyal szakított. A főhőse nem egy hajó (vagy űrállomás) kapitánya lett, sőt a címszereplő hajó fel sem tűnik az első két részben.

A „minden nap új bolygó” felállást is lecserélték az egybefüggő sztorira, de ami talán a legnagyobb változást jelentette, az a dizájn. Az űrhajók, az egyenruhák, és legfőbbképpen a rajongók kedvencei, a klingonok teljesen megváltoztak. Ezzel talán nem lenne baj, ha a Discovery is a 2009-ben létrehozott alternatív idővonalon (Kelvin-idővonal) játszódna, de a USS Discovery története az eredeti idővonalon játszódik, az Enterpris és az eredeti sorozat között.

Egész pontosan 95 évvel az Enterpris utolsó epizódja, a These Are the Voyages...-ben látott történelmi események után, és kilenc évvel az eredeti sorozat első része, a Where No Man Has Gone Before előtt (plusz két évvel a sorozat eredeti pilotja, a The Cage után). Vagyis elég fura, hogy a klingonok máshogy festenek. Pláne annak tükrében, hogy az Enterprise még azt is megmagyarázta, hogy Kahless népe miért lett simafejű.

Nos, bár az Enterprise annyit leközölt, hogy csak több millió klingon lett simafejű, nem az egész populáció, és a klingonok megjelenése az elmúlt több mint ötven évben nem egyszer változott meg drasztikusan, sok rajongónál kiverte a biztosítékot, hogy a Discovery-ben látott klingonok ennyire másképpen néznek ki, és nem csak a megjelenésük, de a ruházatuk és a hajóik is.

klingon-evolution-star-trek.jpg

A hírnek, amely szerint a második évadra újra megváltoznak, valószínűleg még ennyire sem fognak örülni. Ezt Glenn Hetrick sminktervező árulta el Las Vegasban, ugyanazon a találkozón, amin Jean-Luc Picard visszatérését is bejelentették.

Hetrick elmondása szerint a Discovery második évadában még inkább elmerülnek a klingonok világában. Elhintette, hogy újabb klingon házakat is megismerhetünk, láthatunk új dizájnt, és valószínűleg magyarázatot kapunk arra, hogyan illeszkednek be a Discovery klingonjai a rajongók által megszokott képbe. Elmondása szerint a klingonok közötti különbségekhez hozzájárul az, hogy ők egy egész birodalmat uralnak, nem csak Qo’noS-t, így a különböző házak tagjai különböző világokon nőttek fel, s ez természetesen különbözően hat rájuk.

star-trek-discovery-klingon.jpg

Hetrick még a kopaszságukra is adott egy magyarázatot, ami tulajdonképpen elég régi, merthogy Az új nemzedék egyik epizódjában, a Rightful Heirben hallottakból származik: ebben hangzik el az a monda, amely szerint a klingonok mitikus alakja, Kahlees felkaptatott a Kri'stak nevű vulkánra, ott leborotválta haját és azt belehajította a forrongó lávába. A hajköteg lángra kapott és így formálódott meg az első bat’leth (klingon kard).

Mivel a Disvovery-ben látott klingonok meglehetősen vallásosak, és kifejezetten nagy hívei Kahleesnak, nem csoda, hogy hozzá hasonlóan leborotválták a kobakjukat. És ez csak egy a magyarázatok sorában, amire Hetrick szerint kitér majd a Discovery második évada.