• Tarantino szerint a szuperhősfilmek mellett nem marad tér más típusú filmek számára a moziban
  • Úgy véli, hogy nem a színészek, hanem a franchise karakterek lesznek manapság sztárok
  • Simu Liu szerint Tarantino és Scorsese nagy rendezők, de nem kritizálhatnak másokat
  • Ha rajtuk múlna, sosem játszhatta volna el nagyköltségvetésű film főszerepét
  • Liu elmondta, hogy szereti Hollywood aranykorát, az ugyanakkor rettenetesen „fehér” volt

Tengernyi kritika érte már Hollywood rendezőlegendái részéről a szuperhős műfajt. James Cameron, Martin Scorsese, Ridley Scott, Quentin Tarantino, Francis Ford Coppola és Jane Campion leginkább azt sérelmezik, hogy a Marvel művek mellett szinte nem marad tér a narratív, történetorientált, konfliktusokat vázoló filmeknek a mozikban. Scorsese külön kitért a színészekre, akik szerinte tudásuk legjavát nyújtják, de árnyalt karakterek híján nem engedhetik szabadjára tehetségüket. Cameron néhány hete csatlakozott hozzá és elmondta, hogy a Marvel hősöknek nincs igazi személyiségük és nem találkoznak hétköznapi problémákkal.

A képregényadaptációk egyeduralmát korábban is kritizáló Tarantino szintén beszélt a kortárs blockbusterek színészeiről. „Hollywood Marvelizációjának része, hogy ezek a színészek az adott karakterek bőrében lettek híresek. De ők valójában nem sztárok. Ugye? Amerika Kapitány és Thor a sztár. Nem én vagyok az első, aki ezt kimondja, már vagy milliószor elhangzott… Az az igazság, hogy a franchise karakterek lesznek sztárok” – fogalmazott az utolsó egész estés filmjére készülő, de már a sorozatok világával kacérkodó rendező a 2 Bears, 1 Cave podcastjában.

tarantino-basterds-set.jpg
(A kép forrása: fandango.com)

Tarantino elmondta, amit Scorsese és fent sorolt kollégái már többször hangoztattak, hogy nem eltörölni szeretné a szuperhőstörténeteket, pusztán azzal van baja, hogy a mai filmkultúrában nem marad hely más típusú produkcióknak. „Félre ne érts, gyerekkoromban szenvedélyesen gyűjtöttem a Marvel képregényeket. Másik oldalról nézve a dolgot, ha huszonéves koromban érkeznek ezek a filmek, rettenetesen izgatott lennék és nagyon kedvelném őket. Feltéve, hogy nem kizárólag ilyen filmek születnének. Egyféle típusú művek lennének ezek sok más jellegű alkotás mellett. De, tudod, lassan hatvan leszek, és már egyáltalán nem annyira érdekelnek [a Marvel filmek]” – tette hozzá.

Tarantino nyilatkozatára hamar reagált Simu Liu, a Shang-Chi és a Tíz Gyűrű legendája sztárja Twitter oldalán. „Ha a mozisztárság kapuőrei csak Tarantino és Scorsese lennének, soha nem adódott volna lehetőségem 400 millió dolláros film főszerepét játszani. Odavagyok a filmkészítői zsenialitásukért. Ők transzcendentális kapcsolódású szerzők. De ne mutogassanak rám vagy bárki másra.”

simu-liu-author-photo.jpg
(A kép forrása: The Independent)

Következő bejegyzésében hozzátette: „egyetlen filmstúdió sem tökéletes. De büszke vagyok arra, hogy olyannal dolgozhatok, amelyik átütő erőfeszítéseket tette a produkciók diverzitásáért, sokszínűségéért azáltal, hogy a világ minden táján élő közösség számára bátorító és inspiráló hősöket teremtett. Szeretem [Hollywood] Aranykorát is… Jóllehet az rettenetesen fehér volt.”