Alan R. Moon 2004-es modern klasszikusa, és az abból kifejlődőtt franchise már többször is szóba kerül nálunk, bár a magyarul is elérhető verziók száma viszonylag csekély, így eddig az Európa és a jubileumi, valamint a gyermekeknek szánt változatot mutattuk be. Mivel azonban a Ticket to Ride-hoz nem kell komolyabb nyelvtudás, bármelyik rész ismeretében pedig különösebb nehézségek nélkül lehet a többi változattal is barátkozni (kevés eltérés van közöttük), ezúttal az Asmodee UK-től kapott London-variáció akadt fenn a hálónkban.

Ticket to Ride: London

  • Partner: Asmodee UK
  • Kiadó: Days of Wonder
  • Tarsasjatekok.com adatlap
  • Típus: kompetitív
  • Játékosok száma: 2-4 fő
  • Játékidő: átlagosan 15 perc
  • Korcsoport: 8+
  • Nehézség: 1,27/5
  • Ára: itthon 6-7 ezer forint körül kapható

A Ticket to Ride: London egy még a szokásosnál is könnyedebb utazást kínál, méghozzá a hipnotikus beat rockkal teli London utcáin, ahol a játékosok buszra szállva utazhatnak a Beatles nyomában járva, közben megismerve a helyi nevezetességeket és a különböző kerületeket. A laza és egyszerű stílust már a turista térképre emlékeztető szabályfüzet is mutatja. Magához a kalandhoz pedig nem kell más, csak a kisebbfajta játéktábla, mindenkinek 17 busz és 1 pontjelölő, valamint a 44 utazási kártya és 20 jegy. 

A Baker Streettől a Globe-ig

Maga a Ticket to Ride: London pontosan úgy működik, mint bármelyik másik TtR, avagy mindenki kap két utazási kártyát, szintén két jegyet, majd kezdődik az utazgatás. A játékosok a saját körükben vagy két utazási kártyát húznak, vagy utaznak, vagy pedig jegyet szereznek. Utóbbinál szintén kettőt kell húzni, de csak az egyiket muszáj megtartani, nem kell mindkettőt. Utazásnál pedig a kívánt útvonalnak megfelelő színben kell megfelelő számú kártyát kijátszani, hogy le lehesse tenni a saját műanyag buszokat, ezzel befoglalva az útvonalat. A több színű kártya természetesen itt is dzsókernek számít.

Hülye angolok, angol hülyék!

Maguk az útvonalak nagyon rövidek és egyszerűek, a tábla és ezzel együtt a terület elég kicsi, így a Ticket to Ride: London leginkább a gyerekeknek készült verzióra hasonlít (Az első utazás), csak éppen erősen London-tematikával. A szabályfüzettől a tábláig és a kártyákig mindenből árad az angol hangulat, de főleg a szabályfüzet megoldása tetszett, illetve a sárga utazási kártyánál a sárga tengeralattjárós illusztráció. Az ilyen apróságok adják meg az élményt, kár, hogy az Abbey Road már nem fért fel a térképre, pedig szinte a szomszédba is eljutunk. Aki kedveli a londoni stílust és világot (és már miért ne tennénk), annak ez a tematika abszolút megnyerő lehet.

Galéria
Kattints a galéria megtekintéséhez!

És bizony a játékmenet is, hiszen a TtR alapmechanikájával nagyon nem lehet mellélőni. A London is nyugodtan ajánlható, akár már 6 éves kortól, mivel nagyon egyszerű elemekből áll össze a tényleges akció, miközben a színes és visszafogottan látványos megoldás már a kisebbeknek is szórakoztatóvá teszi a társast, nem beszélve a kis műanyag buszokról. Ha választani kell, magamnak még mindig a jubileumi Európát mondanám, de a gyerekkel simán elő fogjuk még venni ezt a verziót is. Kellemes, de nem kiemelkedő darab, főként azokat megcélozva, akik kedvelik Londont.

(A tesztpéldányt köszönjük partnerünknek, az Asmodee UK-nek! A játék nem igényli az angol nyelvtudást, csak az alap Ticket to Ride-szabályok szükségesek hozzá.)

Társasjátékos hírekért kövesd a rovat Facebook-oldalát