Gondolom, nemcsak nekem vannak kölyökkori emlékeim ilyen-olyan nyári táborokról, és az ott játszott különféle játékokról. Az egyik ilyen volt a Tabu, melyet annak idején még bőven a dobozos verzió megjelenése előtt játszottunk csapatosan. Ennek a lényege – ha esetleg van olyan, aki nem ismerné – annyi, hogy adott egy szó, melyet az egyik csapatból valaki körülír, a többiek feladata pedig minél előbb kitalálni. Persze vannak megkötések is: öt további szó, vagy azok ragozott variációi és összetett alakjai nélkül kell ezt elérnie. És hogy miért beszélek egy tök másik játékról a bevezetőben? Mert a 3 Wise Words leginkább a Tabura emlékeztet, méghozzá egy kis csavarral.

3 Wise Words

  • Partner/kiadó: Big Potato Games
  • Tarsasjatekok.com adatlap
  • Típus: kompetitív
  • Játékosok száma: 4+ fő
  • Játékidő: átlagosan 20 perc
  • Korcsoport: 10+
  • Nehézség: -/5
  • Ajánlott fogyasztói ár: a kiadó webshopjából rendelve 15 font, azaz nagyjából 7000 forint

Hasonlóképpen a már említett Tabuhoz, a feladatunk itt is egy szó kitalálása, két (szükség esetén három) fős csapatokba rendeződve. Innen azonban már fonákjára fordul a játék, mert nem tiltott szavaink lesznek, hanem három segítségünk, és csupán egyetlen lehetőségünk a megfejtésre. Az éppen soron levő páros egyik tagja az „író” a másik a „megfejtő” – miután utóbbi hátat fordított, az író húz egy kártyát. A felhúzott szókártyán szereplő három lehetőség közül kockadobással meghatározzuk a megfejtő által kitalálandó szót, majd az író titokban leír három nyomot, azaz olyan egytagú szavakat, melyek alapján az olvasó remélhetőleg ki tudja találni a feladványt (tiltott a szó egy részének felhasználása, idegennyelvű szinonima leírása). Mindeközben az ellenséges csapatok is leírnak három szót, az ő céljuk az író tanácsai közül minél többet eltalálni.

Miután mindenki befejezte az előkészületeket, a megfejtő megfordul, elolvassa a három szót, és egyetlen tippel ki kell találnia a megfejtést. Ha ez sikerül, a jutalmuk két pont, plusz további egy pont minden nyom után, amit az ellenséges csapatok nem találtak el; hasonlóképpen a rivális párok egy-egy pontot kapnak minden nyom után, melyet eltaláltak az író segítségeiből. Ha nem sikerül rájönni a megoldásra, akkor a kitalált nyomok mellett további két pont jár az ellenfeleiknek. Minden pont után egy lépést tehetünk meg a pontjelző táblán, a 29. pont megszerzésével pedig véget ér a játék.

Galéria
Kattints a galéria megtekintéséhez!

A 3 Wise Words egy tipikus partijáték, melyet minden korosztály űzhet, igazi előnyt a kor nem jelent, sokkal inkább a párok közötti összhang a fontos. Célszerű olyan szavakat leírni nyomként, melyeket ellenfeleink nem valószínű, hogy leírnának, de társunk számára egyértelmű „belsős infónak” számítanak, akár egy közös élmény vagy emlék alapján. A Big Potato játéka azonban csak angol nyelven érhető el, így eredeti formájában legfeljebb olyan társaságoknak tudom ajánlani, ahol páronként legalább egy magabiztos nyelvtudással rendelkező akad, vagy – kellemest a hasznossal alapon – még inkább angol szakköröknek, faktoknak.

(A tesztpéldányt köszönjük partnerünknek, a Big Potato Games-nek! A kitalálandó szavak és a szabálykönyv megértéséhez nyelvismeret szükséges, rajongói fordításról nincs tudomásunk.)

Társasjátékos hírekért kövesd a rovat Instagram-oldalát