darkest-dungeon2-mythic-games-pcguru-fejlec.png

Ahogyan a múltkor megírtuk, elstartolt a Mythic Games kampánya, amit ismét minden jóval kecsegtet, ráadásul a francia kiadó korábbi (és egyre fejlődő) játékaiból kiindulva minden okunk megvan rá, hogy kiemelt figyelmet szenteljünk a Darkest Dungeon fizikai változatára. A 2015 óta jól ismert, részben lovecrafti, részben a megszokottnál is sötétebb fantasy akció-RPG így teljesen új életre kel, mi pedig megnéztük, hogy mik az alapok, jelenleg hogy néz ki az asztali verzió felállítása és kampányának elindítása.

Karakterek és hozzávalók

A történet a régi, avagy a zsoldosok egy birtok örökösének unszolására (és persze, mert jól fizet) indulnak meg Hamlet városába, ahol élet már alig van, köszönhetően a gazdag család okkult szeánszainak, melyekkel az épület alatt sikerült egy kaput nyitni mindenféle szörnyetegnek. A hősöket irányítva természetesen az a feladat, hogy minden monstrumot elintézzünk, az ügy végére járjunk, amire összesen 11 misszió áll rendelkezésünkre. Avagy négy fejezetre bontva indulunk neki a teljesen kooperatív kalandnak, amiből az első három mindig két normál küldetésre és egy főellenfélre tagolódik, ezeket követően pedig jöhet a végső felvonás.

darkest-dungeon2-mythic-games-pcguru-4.png

A kampány tehát itt kezdődik, ezt a receptet viszi tovább a társasjáték, ami rengeteg elemet fog tartalmazni. Bár a kampány során még jöhetnek meglepetések, az biztosnak tűnik, hogy összesen nyolc hős lesz elérhető (mindegyik minivel és karaktertáblával), 64 szörnyeteg minivel (plusz kiegészítők), mindez 32 darab kockával, 12 kétoldalú szoba-lapkával, Hamlet táblájával, skillekkel, több mint 400 kártyával és több mint 200 tokennel. A csomag tehát így is méretes, és akkor ehhez még hozzá jön a Crimson Court kiegészítő, valamint a The Cove kiegészítő, amik további szörnyeket és kártyákat (sőt, utóbbi esetben hősöket is) adnak hozzá az egyébként is impozáns mennyiséghez.

Hogy mindehhez elképesztő számú lehetőség társul, plusz a videójáték teljesen új életre kel a fizikai formátumban, az már a következő cikk tartalma, a szintlépésekkel és fejlődéssel, az új képességekkel együtt. Addig pedig nézzük, mik az alapok, hogy épül fel indításnál a játékterület, mik a legfontosabb összetevők!

darkest-dungeon2-mythic-games-pcguru-1.jpg

Setupolás

Első és legfontosabb lépésünk a kezdő boss kiválasztása, aki a teljes első fejezetet meghatározza. Egyfelől hatással van a dungeonökre, másfelől pedig Hamlet városára is. Hozzá vezet el a két első küldetés, amiket teljesítve lehetőségünk van megküzdeni magával a főellenféllel. Ezután jöhet a tokenek kihelyezése a különböző csoportok szerint. Készüljetek fel rá, hogy rengeteg van, így a buff és debuff párosától kezdve a lootig és a fejlődéshez szükséges XP-ig mindennel találkozunk, ami a videójátékban is fontos szerepet kapott. 

darkest-dungeon-mythic-games-pcguru-mini-setup-22.jpg

Ha ezek a kellékek megvannak, jöhet a karakterválasztás. 8 hős áll rendelkezésre (Crusader, Jester, Grave Robber és a többi), mindegyik saját karaktertáblával, amin a nevük és az illusztráció mellett számos adatot és értéket találunk, kezdve az ellenállásuktól az életerejükig és mozgásukig. A karaktertáblákhoz csatolhatjuk aztán a képességtáblákat, amiken a stresszfaktor kezelése mellett a skillek is helyet kapnak: a fejleszthető képességeket 7 lehetőség közül választhatjuk ki, amikből az első küldetésre aztán egyszerre 3-at vihetünk magunkkal. 

darkest-dungeon-mythic-games-pcguru-4.jpg

Végül, de nem utolsó sorban a rendelkezésre álló küldetéskártyák közül választunk kettőt, amiknek leírását alaposan átolvasva egyet aktiválunk, avagy összeszedjük hozzá a kártyalapon írt szobatípusokat, majd lehelyezve a dungeon-táblát, összekeverve a szobalapkákat, azokat lefordítva a tábla megfelelő helyszíneire tesszük, és lényegében már mehetünk is utunkra. Vagyis kihelyezzük a karaktereket egy állás-követőre, ami jelzi, hogy melyikük milyen szerepet vállal (pl. aki elől áll, az lesz az agresszívabb, támadó fél), kapnak mindehhez elemózsiaként egy kártyapaklit, aztán mehetnek Isten hírivel. Kell még persze majd a szörnyeknek is egy tábla, plusz minden egyes, az adott játékhoz használt pakli, dobókocka, de a lényeg már megvan.

A Darkest Dungeon: The Board Game-en már most látszódik, hogy izgalmas darab lesz, ami átveszi a videójáték minden fontos elemét, rengeteg komponense és lehetősége okán pedig jó eséllyel nehéz lesz megunni. Éppen ezért érdemes már most befizetni a belépőt a kampányba, ami jelenleg is sokszorosan túlteljesítette az alap elvárást, és hol van még a gyűjtés vége?! Ha valaki szereti a Darkest Dungeon stílusát, az minden összetevőn, minden illusztráción visszaköszön, a jól ismert karaktereknek és szörnyűségeknek hála a videójáték rajongói egyből otthon érezhetik magukat, ráadásul mind egyedül, mind pedig barátokkal, egy helyen ülve ugyanolyan élvezetesnek tűnik a játékmenet. Amiről majd egy hét múlva beszélünk!

Kickstarter-kampány

A kiadó honlapja

Társasjátékos hírekért kövesd a rovat Facebook-oldalát