A modern társasjátékok történetének egyik legsikeresebb üzleti és szakmai szereplése után elkerülhetetlen volt, hogy a látszólag korlátlan siker ne szüljön feszültséget – az iparág díjazási procedúrája pedig pont az a szikra volt, amely lángra tudta lobbantani a felgyülemlett indulatok robbanóhordóját. A meglehetősen hangosan meghurcolt Fesztáv ugyanakkor attól még az, ami: az elmúlt évek egyik legnépszerűbb és legismertebb társasa, amely nem csak több mint egy millió ember pénztárcáját volt képes megnyitni, de egyúttal tömegeket is behozott a társasjátékok világába. És bár az alapjátékkal a rovat hasábjain belül nem foglalkoztunk, a neve már többször is felmerült – legutóbb például az Európai Madarak kiegészítő, valamint Elizabeth Hargrave legújabb játéka, a Mariposas kapcsán. Éppen ezért csak idő kérdése volt, hogy a toldalékok mellett maximálisan elkötelezett Stonemaier Games mikor küldi ki legújabb madárseregét.

Fesztáv: Ázsia

  • Hazai kiadó/Partner: Delta Vision
  • Tarsasjatekok.com
  • Típus: kompetitív
  • Játékosok száma: 1-2 fő (duett mód) + 1-7 fő (kiegészítő)
  • Játékidő: 40-70 perc
  • Korcsoport: 10+
  • Nehézség: 2,53/5
  • Ára: a kiadó honlapjáról 60 dollár, nagyjából 20 800 forint

A Fesztáv: Ázsia ránézésre ugyanis folyatja az Európai Madarak által megkezdett, és az Óceániai madarak által folytatott irányt, azaz egy adott régiónak szentelt madárcsomagokkal gazdagítja tovább az Engine Builder alapjait képező, egyre monumentálisabb kártyakínálatot. Ám a relatíve kis dobozban érkező játék sokkal többet tud ennél, hiszen a Fesztáv történetének eddigi legnagyobb és legjelentősebb kiegészítőjét köszönthetjük benne.

Jobban mondva kiegészítőit, a dobozban ugyanis számos dolog lapul. Elsődlegesen természetesen maguk az ázsiai madarak, szám szerint 90, melyek hűen reprezentálják az Ázsiában élő mintegy 2800 fajt. Ezek nem csupán az alapjátékkal, de az előző két kiegészítővel is kompatibilisek (beleértve az új bónuszkártyákat is), így a testreszabás teljes egészében lehetséges. Igazán nagy jelentősége ennek az Ázsia egyik fő moduljában, az akár hét főt is támogató Raj játékmódban van, ahol az alapjáték mellé muszáj legalább egy kiegészítőt is behozni, mivel csak így van meg az elegendő mennyiségű lap. Működésében kissé eltér az alapjátéktól, mert kötelezően két csapatba kell verődni, de ettől még nem válik kooperatívvá: kizárólag a kocka- és a kártyakészlet miatt kell osztozni, de ettől függetlenül mindenki a saját győzelméért küzd. Raj módban mindig két játékos számít aktívnak, amit egy tárcsa határoz meg: ha a két fő végzett, akkor a soron következő két játékos hajtja végre akcióit, egészen addig, amíg be nem fejeződtek a körök. Emiatt kissé máshogy működnek a játékostársakra ható képességek is, melyeket a szabálykönyv részletez.

A dobozban van azonban egy másik játékmód is, amely egyértelműen az Ázsia legnagyobb, és a Fesztáv történetének legfontosabb bővítménye: ez a Duett-játékmód, amely specifikusan két főnek készült. Fő mozgatórugója egy új duett térkép: ennek alján egyrészt új, két főre szabott céllapkák vannak, fölötte pedig egy térkép, amit a játék folyamán duett-jelölőkkel kell feltölteni. Ezek a saját játéktábla madárhelyein találhatók, a jelölő pedig a madárkártya kijátszásakor kerül le róluk, majd rá a duett térkép mezőire. Ehhez ki kell választani (méghozzá a kijátszott madárkártya élőhelyével azonos zónából) egy még szabad, jelölőt nem tartalmazó mezőt, amely megfelel a kijátszott madár egy tulajdonságának (fészektípus, szárnyfesztávolság vagy eledel). Pár mező azonnali bónuszt biztosít (madárkártyát, eledelt), de a térkép feltöltése igazából a forduló végi célkártyák miatt fontos, azok ugyanis darabszámra, típusra és egyebekre adnak értékes, egyre növekvő mennyiségű győzelmi pontot. Ez a területfoglalás nagyon jól működik, extra izgalmi faktort biztosít, és egyáltalán nem teszi komplexebbé a játékot, sőt: igazából ezek után két fő esetében talán már kicsit hiányosnak is tűnhetne az alapjáték.

Galéria
Kattints a galéria megtekintéséhez!

Ennek okán, ha nem is kihagyhatatlan, de szinte nélkülözhetetlen kiegészítő lett az Ázsia: sokkal több minden lapul a dobozában, mint amit az ember elsőre gondolna, és nem csak a nagyobb társaság, de a párok igényeit is tökéletesen kiszolgálja. Ráadásul a két fős módja önállóan is használható, a dobozban ugyanis minden megtalálható ehhez: ételtokenek, tojások, játéktáblák, és persze egy nagy csomagnyi madár is, olcsó, és egészen parádés belépőt nyújtva a Fesztáv gazdag, madárzajjal teli csodálatos világába.

(A játékot partnerünk, a Delta Vision biztosította – köszönjük!)

Társasjátékos hírekért kövesd a rovat Instagram-oldalát