Nem áll szándékomban a Társalgó rovat szerepjátékos részét teljes egészében a Free League Publishing kiadványainak szentelni, de tény, hogy az idei évben megszámolni is alig lehet, hány érdekes, ígéretes játékot mutattak be vagy adtak ki. Legfrissebb, a cikk írásakor még Kickstarter-kampányának utolsó hetét taposó játékuk a Dragonbane, vagyis eredeti címén Drakar och Demoner, a svédek legelső, eredetileg negyven évvel ezelőtt megjelent szerepjátékának újrakiadása, mely ezúttal angol nyelven, fizikai és digitális formában is elérhető lesz a játékosok számára. Sőt, a Mörk Borghoz hasonlóan az FLP nyílt licencben gondolkozik, melynek hála bárki könnyedén írhat hozzá bővítéseket, világleírásokat, vagy akár teljes átdolgozásokat is a Dragonbane OSE stílusú szabályrendszeréhez.

A végéhez közeledő kampány apropójából a kiadó ingyenesen letölthetővé tette a játék gyorstalpaló változatát, benne húsz oldalon a szabályrendszer alapjaival, majd egy előre kidolgozott, bevezető kalanddal, és pár előre legyártott karakterlappal. A Dragonbane helyszíne egy erdőkkel és hegységekkel borított fantasy világ, mely egykor a sárkányok és démonok évezredes háborújának színhelyéül szolgált. A háborúnak már ősidők óta vége, azonban a föld mélyén ott szunnyadnak mindkét birodalom maradványai, csak az időt várva, amikor ismét a felszínre törhetnek és harcba szállhatnak egymással. A játékosok hat faj – ember, törp, elf, félszerzet, farkasfajzat és réce (utóbbiak humanoid vadkacsák) – közül választva, és számos foglalkozás felhasználásával alkothatják meg karaktereiket, bár a gyorstalpaló ezekre még csak említés szintjén tér ki. A teljes karakteralkotás, ahogy a fegyverek, varázslatok, képességek részletes leírásai is, majd csak a végleges szabálykönyvben fognak szerepelni.

Húzz sorszámot

A harcra, gyógyulásra, kalandozásra vonatkozó szabályok viszonylag könnyen érthetőek, pár pontban azonban eltérnek a megszokott, ismert RPG-rendszerektől. Az egyik ilyen mechanika a harcon belüli sorrend eldöntése, mely kockadobás vagy statikus értékek helyett egy kártyapakliból történő húzásra épül (mivel a lapok számértéke számít, tetszőlegesen használható hozzá magyar vagy francia kártya), rajtaütéskor az előnyt élvező fél számára nyílt lapválasztással. A játékosok minden kör elején lapot húznak, majd ennek megfelelő sorrendben mozoghatnak egyszer és hajthatnak végre egy akciót, míg a kalandmester szörnycsoportonként húz annyi lapot, amennyi az adott lény sebessége. Az agilisabb, illetve keményebb ellenfelek egy körben így többször is cselekedhetnek. A harcrendszer egyedi vonása még a reaktív akciók rendszere: a támadások kivédésére vagy elkerülésére csak akkor van körönként egyszeri lehetőség, ha a játékos feláldozza az adott körben még elhasználatlan mozgását és akcióját, ellenkező esetben a sikeres támadás automatikus találat.

A szabályrendszer viszont olyan módon kimondottan a játékosoknak kedvez, hogy még ha egy adott karakter életereje nullára vagy nulla alá is csökken, amíg nem éri el a maximális életerejének negatív értékét, és minden körben sikeres mentéseket dob, akármeddig várhatja, hogy egy társa felsegítse. Sőt, még arra is van mód, hogy akár jelentős hátrányokkal és sérülésekkel, de a harcot is folytathathassa. (A gyorstalpaló pont az ilyen szabályok miatt ajánlja kimondottan az egy mesélő-legalább két játékos felállást). Még az elrontott dobások újrázása sem lehetetlen, pusztán ideiglenes, csak pihenéssel kiheverhető hátrányokat kell felvállalni miattuk. A játékosok pedig dönthetnek saját fordulójukban a kivárás mellett is, ekkor egy tetszőleges társukkal, vagy akár egy szörnnyel is kicserélhetik a sorrendjüket jelző lapot. A harcrendszer talán egyedüli hátránya, hogy az összecsapásokhoz kifejezetten szükséges legalább egy kézzel rajzolt, nyomtatott vagy digitális játéktér. A kitűzött célok elérésének hála viszont már biztos a Foundry Virtual Tabletop Dragonbane modulja és a kartonból nyomott token- és karakterkészlet érkezése is.

Galéria
Kattints a galéria megtekintéséhez!

A gyorstalpaló alapján nem túlzás kijelenteni, hogy kimondottan várjuk a Dragonbane teljes változatát. Ha a Free League ügyesen egyengeti a megjelenés útját, könnyen válhat belőle egy legalább Mörk Borg volumenű (bár annál fényévekkel derűsebb és optimistább világú) újabb svéd siker is.

(A tesztpéldány a kiadó jóvoltából ingyenesen hozzáférhető, használatához angol vagy svéd nyelvtudás szükséges. Ha pedig szeretnétek hozzájárulni a maradék célok eléréséhez, akkor azt szeptember 22-ig ITT tudjátok megtenni.)

Társasjátékos hírekért kövesd a rovat Instagram-oldalát