Simon Stålenhag a svédek Jakub Różalskija, és a párhuzam nem véletlen, elvégre Stålenhag művészete a sztereotip svéd vidéket keveri a neo-futurisztikus megoldásokkal, ezzel egy olyan, vagy legalábbis nagyon hasonló elegyet alkotva, mint Różalski a Scythe alapjául szolgáló alkotásaival. Nem kell azonban ennél jobban összevetni a két sajátos világot, pláne, hogy a Tales From the Loopba a Stranger Things-féle (geek) tinis megoldások, a felnőtté válás pillanatai is beékelődnek. Már persze a nagy robotok és anomáliák mellett, amikre a tévésorozat és a szerepjáték egyformán kitér, éppen úgy, mint ezúttal már az utóbbiról (is… meg Alien RPG-ről Symbaroumról és egyebekről) ismert Free League Publishing friss társasjátéka, a Kickstarteren sikert aratott Tales From the Loop: The Board Game, amely egy külön füzetet szentel a sztori világának bemutatására.  

Tales From the Loop: The Board Game

  • Partner/kiadó: Free League Publishing
  • Tarsasjatekok.com adatlap
  • Típus: kooperatív
  • Játékosok száma: 1-5 fő
  • Játékidő: átlagosan 90-180 perc
  • Korcsoport: 14+
  • Nehézség: 3,33/5
  • Ára: a kiadó honlapjáról 680 svéd korona, nagyjából 24 500 forint az alapkiadás

De emellett is van mit szemrevételezni a nagyobbacska dobozban, kezdve a szépen kidolgozott játéktáblától a rengeteg tokenen és kártyán át az egyedi dobókockákig és a minikig. Mindezt egészen jól elrendezve kapjuk meg, de egy kicsit szerelgetni és ragasztgatni is kell, elvégre a táblán két tárcsa méri a sikerhez és a vereséghez vezető utat, miközben kétfajta robotból is kettőt találunk a készletben, amiket matricával jelölve tehetünk könnyebben megkülönböztethetővé. Ha minden készen áll a játékra, már csak ki kell választani a kívánt fejezetet, kampány-vonalat, ennek és az instrukcióknak megfelelően kiválogatva a játékban résztvevő elemeket, elkezdve a setupot, aztán egy-egy tini felett átvéve az irányítást, már kezdődhet is a nyomozás a Loop anomáliái kapcsán.

Társas-RPG

Bár a szintén a Free League-nél megjelent szerepjátékot nem ismerem, a társasjátékon nagyon látszódik, hogy a kiadónak van már némi múltja ezzel a branddel és világgal, hiszen kellően szabad kezet kapunk a játék során, ráadásul nem ez az egyetlen “szerepjátékos” íz a receptben. Egyfelől csak a keret adott. Kapunk győzelmi feltételeket, tudjuk azt is, milyen negatív érték és határidő elérésével bukjuk a játékot, milyen feladataink vannak, ezen felül azonban teljesen szabadon garázdálkodhatunk a térkép pontjait felkeresve, anomáliákkal találkozva, robotokkal összefutva és azokat meghackelve, ide-oda utazgatva és pletykák után kutatva.

Amit mindenképpen teljesíteni kell, az egyszer a fejezet adott küldetése, valamint az a feladat, ami mindenki számára egy választott lappal érkezik, és amit az aktuális héten végezhetünk el. Nem mellesleg az iskolában kezdünk, majd haza is kell menni, hogy utána egy újabb fordulóval és időszakkal ismét nekiveselkedjünk a teljesítendő céloknak. Akcióinkat szabadon felhasználható jelölők biztosítják, amiket mozgásra és más cselekedetekre válthatunk, lehelyezve a saját tábla egy-egy pontjára. Lehetőségeink pedig tényleg számosak, hiszen például a mozgás is több módon valósítható meg. Egyfelől gyalog például egy akció a normál, szomszédos helyszínre jutni, kettő a zárt helyszínre, de busszal is utazhatunk a ritkább megállók között, valamint szülői segítséget is kérhetünk, azonban az autós fuvarnak ára van, amit utána le kell “dolgozni”. Ha robotot hackelünk, az is számos előnyt hozhat, ahogy a vizsgálódás és a tárgyak begyűjtése is, mivel rengeteg esetben képességpróbára vagyunk kényszerülve, aminél bizony dobni kell, és csak a “siker” avagy a 6-os oldal hozhat megváltást. Viszont a velünk egy helyszínen lévő társak is beszállhatnak, ezzel növelve az esélyeket. És ez még mindig a jéghegy csúcsa, elvégre a számos híresztelésre, pletykára odafigyelve járjuk a vidéket, ha pedig valamit nem sikerül teljesíteni, és később a váltóhatás során lekerül a tábláról, az mind a negatív értékünket, ezzel együtt pedig a bukás esélyét növeli.

Majdnem

A Tales From the Loop: The Board Game is egy olyan majdnem játék, ami lehetett volna új kedvenc, akár kiemelkedő is, de végül kisebb-nagyobb “anomáliák” miatt ez nem jött össze. Egészen jól sikerült ugyanis átvinni a szerepjátékos és a világra vonatkozó elemeket a társasjátékba, összességében a komponensek is rendben vannak, viszont a szabályfüzet eleinte eléggé tönkrevágja az élményt. Csapongónak és összevisszának érződik, fontos dolgokon átsiklik, kevésbé fontosaknál elidőzik, nem kimondottan intuitív módon mutatja és tanítja a játékot, így ahhoz szinte kötelező egy-két oktató videót is megnézni. Kicsit fura megoldás az is, hogy míg a robotokat (amik átlagos minőségűek, se nem jók, se nem rosszak) minik képviselik, addig a gyerekeket műanyag talpba tett kartonfigurák. Ami egyébként nekem, vagyis az ízlésemnek egy kellemes, kifejezetten látványos asztalképet eredményezett, de nem biztos, hogy mindenkinek elnyeri a tetszését, és hát nem is túl egységes. Nagyon jól dizájnolt a térkép és a kártyák egy része, míg a másik adag már egy nagy szöveg-tenger, mindenféle illusztráció nélkül. Picit olyan, mintha az alkotók nem mindig lettek volna tisztában azzal, hogy a szerepjátékból egy társasjátékba lépnek át, ahol bizony a körítés sok esetben fontos, pláne egy maximum középnehéznek mondható társasnál. Nem borzalmas így sem, sőt nem is rossz, de azért akadhat az embernek hiányérzete.

Galéria
Kattints a galéria megtekintéséhez!

Legalábbis ezen a téren, mert játékmenet szempontjából rengeteg az opció, rengeteg a lehetőség, néhány játékkal még a negyedét sem látjuk annak a töméntelen mennyiségű variációnak és információnak, ami a Free League alkotásában található. Kezdve a feladatoktól a pletykákon át egészen a fejezetekig, miközben karakterből is éppen elég van ahhoz, hogy már csak azok kipróbálásához is több játékóra és futam legyen szükséges. Egy jól felépített világ kellően kiaknázott formában, de nem egységes minőségben, ami egyáltalán nem teszi tönkre az élményt, de némi türelem és elfogadás azért szükséges hozzá. Ezzel együtt azonban mind Stålenhag, mind Różalskija világának kedvelői, mind a Tales From the Loop, mind a Stranger Things rajongói, mind pedig a szabadabb/szerepjátékosabb társasok iránt érdeklődők megtalálhatják számításaikat, pláne, ha a kiegészítőkre is beruháznak, miközben ott van még az előre festett minikkel teli Deluxe verzió, ami a látvány minőségét is emeli. Érdekes univerzum egy érdekes játékban, ami a jelenleginél mindenképpen több figyelmet érdemel.

(A tesztpéldányt köszönjük partnerünknek, a Free League Publishingnek! A Tales From the Loop: The Board Game rengeteg angol szöveget tartalmaz, miközben szabályrendszere okán is kifejezetten igényli az angol nyelvtudást. Rajongói fordításról jelenleg nem tudunk.)

Társasjátékos hírekért kövesd a rovat Facebook-oldalát