Steven Spielberg 1982-es sci-fije sokak szívét megmelengette, nem mellesleg az E. T., a földönkívüli nagyjából olyan volt a nyolcvanas években, mint Moncsicsi, avagy mindenhol össze lehetett futni a világító ujjú földönkívülivel, aki aztán a gyerekszoba dísze lett. Bár együtt aludni nehezen lehetett a műanyag figurákkal, azért minden kis kópé örült az ajándéknak, ha a szülők meglepték a ráncos, fura ábrázatú lénnyel. Igen, én is odáig voltam érte, ahogy a jubileumi kiadásért is, aminél ráadásul az élő, nagyzenekari felvételre igencsak belement valami a szemembe. Hiába, no, ez a nosztalgia, amire a Universal-licencek begyűjtése közben a Funko Games is felfigyelt. 

E.T. The Extra-Terrestrial: Light Years From Home Game

  • Kiadó/partner: Funko Games
  • Tarsasjatekok.com adatlap
  • Típus: kooperatív
  • Játékosok száma: 2-4 fő
  • Játékidő: átlagosan 30 perc
  • Korcsoport: 10+
  • Nehézség: 2/5
  • Ajánlott fogyasztói ár: a kiadó honlapjáról 12 400 forint

Mert bizony az E.T. The Extra-Terrestrial: Light Years From Home Game természetesen azoknak a legnagyobb öröm, akik anno látták a filmet, esetleg a család idősebb tagjainak hála be lettek avatva a földönkívüli kultuszba. És ahogyan a mozifilm esetén, úgy a játékban is az a feladat, hogy a gyerekeket irányítva segítsünk E.T.-nek nemcsak hazatelefonálni, de haza is jutni, miközben a csúnya és gonosz egyenruhások mindent megtesznek azért, hogy az esetlen kis lény a bonc- vagy simán csak a megfigyelő asztalon végezze. No, ez az, amit nem hagyhatunk.

Egy kosárnyi E.T.

A játékhoz felkerül a táblára egy nem annyira átlagos kialakítású/alakú tábla, a város látképével, különböző helyszíneivel, valamint megjelennek adott helyeken a zsernyákok és a járőrök is. Van három autó, minden gyerekre egy adott, egyező színű nyomozó, valamint egy kiemelt ügynök, aki kifejezetten a földönkívülit hajkurássza. Értelemszerűen el kell kerülni, hogy ezek a felnőttek utolérjék vagy elfogják a srácokat, illetve kimondottan elkerülendő, hogy a rendőrautók körbekerítsék az erdei területet, ahova az űrhajónak kell elérnie, hogy társaik magukkal vigyék a barátságos lényt. Ahhoz azonban, hogy ez megtörténjen, rengeteg dolognak kell megtörténnie.

Egyfelől a térkép, avagy a város különböző pontjain mindenféle tárgyak hevernek, lefelé fordított tokenek formájában.  Ezeket érdemes begyűjtögetni, mivel három azonos színűvel (vagy köztük dzsókerrel), és E.T. jelenlétével megszerezhetjük a három színes kocka egyikét. Természetesen a cél az, hogy mindhármat begyűjtsük és leszállítsük az erdőbe, elvégre a megfelelő fázisban ezekkel dobva mozgathatjuk az űrhajót a célja felé. Alapesetben egyébként minden játékosnak három akciója van, avagy mozoghat, tárgyat gyűjthet be, sőt ingyenesként E.T.-t is fel lehet kapni, hogy magunkkal vigyük, illetve az egymással egy mezőn tartózkodó gyerekek is összekapcsolódhatnak a minik alján lévő műanyagnak hála, ami így egy együtt haladó párost eredményez. Ez talán a játék egyik legötletesebb eleme, már a hatalmas, látványos űrhajón felül. És persze minden játékos után aktiválódnak a rendőrök és ügynökök is, méghozzá szintén 3 kocka segítségével, amik szerencsétlen dobásoknál pillanatok alatt ránk csődítik az egész yardot. Még szerencse, hogy E.T.-t szimplán édességgel is elcsalogathatjuk az útjukból.  

A Földön nem él ilyen

Van itt azért minden, amit a Prospero Halltól, a Ravensburgertől és a Funkotól megszokhattunk. Mondom ezt úgy, hogy általában kifejezetten szeretem a stúdió játékait, mindegy, hogy éppen melyik kiadónál ügyködik. Érdekes módon az E.T. The Extra-Terrestrial: Light Years From Home Game pont arra a társasra is hasonlít, amit amúgy péppen nem a Prospero készített a Ravensburgernek, avagy a tavalyi Alien: Fate of the Nostromo egy-egy megoldása itt is tetten érhető, ami persze amellett sem meglepő, hogy az alienes játék meg némiképpen a Horrifiedot másolja (szintén a Propero Halltól). Körbe is értünk tehát, avagy itt is vannak tárgyak, amiket begyűjtünk, az egész a kooperációról szól, miközben E.T. segítő kártyáit is összeszedhetjük, hogy azok képességeivel egyszerűsítsük a dolgunkat. Nem utolsó sorban viszont mégis kellő egyediséggel rendelkezik a társasjáték, amivel mindenképpen eladható a film rajongóinak.

Galéria
Kattints a galéria megtekintéséhez!

De leginkább csak nekik, hiszen a mai gyerekek nagyobb részét egy E.T. már nem biztos, hogy alapból leköti, így csak a szülők által átadott, a klasszikusok iránti szeretet fényében lehet szórakoztató a játék, ami viszont ügyesen hozza a témát. Az ügynökök és rendőrök meglehetősen kevés szabadságot hagynak, folyamatosan ott loholnak az ember nyomában, ami alaposan megnehezíti a játékosok életét, és ezzel talán túl nagy kihívás elé állítja a gyerkőcöket, de játékos kedvű felnőttek társaságában talán ez sem okozhat akkora problémát. A Funko Games kiadványa egyértelműen a rajongóknak szól, nem mindenkihez, de aki kicsit is szereti a témát, az már csak a zseniális kialakítás és remek komponensek miatt is nagyon élvezheti a játékot, ami egyébiránt viszont csak a megszokott szintet hozza, se többet, se kevesebbet.   

(A tesztpéldányt köszönjük partnerünknek, a Funko Gamesnek! A játék főleg ikonokkal kommunikál, de szabályai és bizonyos kártyái megértéséhez egy alapfokú angol nyelvtudás szükséges.)

Társasjátékos hírekért kövesd a rovat Instagram-oldalát