Az Underdog Games rendületlenül építi tovább Trekking-játékainak szériáját, így egy sikeres Kickstarter-kampány után immáron a harmadik cím is megjelent a sorozatban. A Trekking the National Parks és a Trekking the World után most egy egészen más jellegű kiruccanásra hívnak, ezúttal nemcsak a Föld körül, hanem már az időn át is tart az utunk. A Trekking Through History során az emberiség első lépéseitől kezdve a közelmúlt számos, jelentős eseményél is jelen lehetünk.

Trekking through History

  • Kiadó: Underdog Games
  • Tarsasjatekok.com adatlap
  • Típus: kompetitív
  • Játékosok száma: 2-4 fő
  • Játékidő: átlagosan 30-60 perc
  • Korcsoport: 10+
  • Nehézség: 1,82/5
  • Ára: a kiadótól 50 euró, nagyjából 20 400 forint, de a Kickstarterek.hu-n keresztül is beszerezhető

Aki játszott már valamelyik Trekking-játékkal, annak a legújabb felvonás is ismerős lesz, mert még ha az alapok kicsit meg is lettek variálva, tagadhatatlanul ott rejlik benne a sorozat DNS-e. Az előkészületek a jól rendezett inzertből villámgyorsan mennek: mindenki választ egy színt és a vele járó elemek mellé kap egy időkristályt és négy napitervet. A három nap pakliját külön-külön megkeverjük, és az elsőt képpel felfelé a playmat dedikált helyére helyezzük, öt lapot leosztunk róla, ezután a játékosok száma által meghatározott mennyiségű dzsókerkártyát is a helyére rakjuk. Végül a játékosok jelölői véletlen vagy tetszőleges módon meghatározott sorrendben felkerülnek az idősávra, és már indulhatunk is a múltba.

Múltidéző

A lépéssorrendet a játékosok jelölője határozza meg, így mindig az kerül sorra, aki leghátul vagy a jelölők alkotta oszlop tetején tartózkodik.  Körünk során egy kártyát húzunk az elérhető sorról, ha pedig egyik sem szimpatikus, akkor mindig van lehetőségünk egy dzsókert választani. A felhúzott kártyáért „kifizetjük” annak időköltségét, azaz az idősávon haladunk annyit, amennyibe az adott kártya kerül – ezt csökkenthetjük is az időkristályok elköltésével (de sosem nullára). Ezután begyűjtjük az eseményért járó tokeneket, melyeket a lapon és a playmaten elhelyezkedő ikonok alapján kapunk és napi tervünkre helyezzük őket. Végül ezt a kártyát beépítjük az eddig szerzetteket tartalmazó kártyasorunkba, mintegy megalkotva ezzel az időutazásunk „naplóját”, figyelembe véve, hogy a múlt felől a jelen felé, növekvő sorban érdemes haladni, ugyanis az így kialakított soraink hossza alapján, a játék végén zsíros győzelmi pontokat kapunk. Persze nem lehet a végtelenségig építkezni, ha megtörjük az időrendet, akkor az új (időben tehát régebbi) kártyával új oszlopot, új naplót kezdünk.

Aktuális céljainkat elsősorban a napitervünk határozza meg, erre a lapra fentről lefelé, szín szerint rendezve gyűjtögetjük a felhúzott kártyák által meghatározott tokeneket, általában győzelmi pontokért (van ahol teljes sort kell kirakni, ez egyértelműen jelölve van), de alkalmanként időkristályokat is kaphatunk. Persze nem véletlenül „napi” a napiterv, amint minden játékos körbeér az idősávon, akkor az aktuális napitervet eldobjuk, és kezdődik az új nap, tehát új tervet választunk, és új paklit nyitunk. Az addig megtett időutazásunk azonban nem vész el, annak a kártyasornak az építését akár napokon átívelve is folytathatjuk – a harmadik nap végeztével azonban mindennek vége szakad, összegezzük szerzett pontjainkat, értelemszerűen az lesz a nyertes, aki a legtöbbet gyűjtötte.

Vissza a jelenbe

A játék komponenseiről csak szuperlatívuszokban tudok nyilatkozni: A Kickstarter-kiadás része egy playmat, mely kényelmesen elfér az inzertben, a számára dedikált helyen. A GameTrayz által tervezett tárolóban mindennek megvan a maga helye, aminek köszönhetően csupán pár mozdulattá válnak az amúgy sem kifejezetten hosszadalmas előkészületi teendők. A kártyák mind extra borítást kaptak, a pop-art illusztrációk mindegyiken egyediek, stílusosak; a műanyag tokenek ízlésesek, forma, szín és ikon alapján is megkülönböztethetők egymástól. Egyszóval roppant igényes és ízléses a teljes körítés.

Ehhez jön hozzá a roppant egyszerű, ám mégis szórakoztató játékmenet, melynek szabályait gyakorlatilag két perc alatt át lehet adni az abszolút kezdőknek is. A Trekking Through History két játékossal is remekül működik, de több játékos esetén a folyamatosan változó körsorrend alaposan megkavarja a terveket, és a többiek lépéseitől függően hosszas várakozással sújthatja a vállalkozó szellemű (vagy kényszerhelyzetbe került), nagy időigényű utat választókat. Ez azonban elfogadható ára annak, hogy kicsit átgondoltabban is lehessen tervezni, bár tény, hogy ebben a lapjárásnak, és ezáltal a szerencsének is jut némi szerep.

Galéria
Kattints a galéria megtekintéséhez!

Bevallom töredelmesen, számomra a meglátni és megszeretni tipikus esete volt a Trekking Through History, már csak témaválasztása okán is. Emellett a csomag igényessége, a játék gyorsasága, és kellemes, még nem agyégető nehézségi szintje tökéletessé teszi rövidebb társasjátékos estékre. Áttekinthetősége mellett családoknak kifejezetten merem ajánlani, nemcsak önálló szórakozásnak, hanem hosszabb estéken akár fel- vagy levezetésnek is, és még egy kis történelmi tudás is ragadhat az emberre.

(A tesztpéldányt köszönjük partnerünknek, az Underdog Games-nek! Az Amazonról is beszerezhető játék maga ikonokkal kommunikál, a rövid szabályfüzeten kívül a kártyák hátoldalán tartalmaz angol szöveget, bár utóbbi a játék szempontjából nem létszükséglet, csupán plusz, történelmi információ. Rajongói fordításról egyelőre nincs tudomásunk.)

Társasjátékos hírekért kövesd a rovat Facebook-oldalát