Ahogyan a filmeknél vagy könyveknél, esetleg a zene világában, úgy a társasjátékoknál sem jelent semmit, hogy valaki milyen előélettel rendelkezik, hány produkció áll már a háta mögött. Láttunk már nem kevés kellemes meglepetést, amikor valaki vagy valakik igazi nagy slágerjátékkal repült(ek) be a nagyok közé, így mindig érdemes figyelni a kisebb kiadók és csapatok munkásságát is. Erre különösen a Kickstarter és a Gamefound alkalmas, ahol igazán izgalmas projektekre lehet felfigyelni, amik közé nyugodtan mondhatjuk, hogy a Birdwood Games első alkotása, a Dog Park is beletartozik, aminek Deluxe verzióját a Kickstarterek.hu-tól, avagy Dr. Kánai Zoltántól kaptuk meg. 

Dog Park

  • Hazai partner: Kickstarterek.hu 
  • Kiadó: BirdWood Games
  • Tarsasjatekok.com adatlap
  • Típus: kompetitív
  • Játékosok száma: 1-4 fő
  • Játékidő: átlagosan 40-80 perc
  • Korcsoport: 10+
  • Nehézség: 2,06/5
  • Ajánlott fogyasztói ár: a Kickstarterek.hu-nál 28 000 forint a Kickstarter Deluxe verzió

A Dog Park semmi egetrengetőt nem ígér, csak azt, hogy aki szereti a kutyákat, az egy jót szórakozhat. Kutyaszerzéssel, sétáltatással, miközben nyersanyagokat és kártyákat gyűjtögetünk, valamint természetesen hírnevet, ami ebben az esetben a legfontosabb bevételünk. A játék elején felcsapjuk a nagyobb játéktáblát az asztalra, mindenki leteszi a jelölőit és a kutyasétáltató figuráját, majd maga elé vesz két játékostáblát és némi fizetőeszközt, ami lehet bot, jutifalat is, illetve a licithez szükséges tárcsát és egy objektíva kártyát. A különböző kutyakártyákat pakliba rendezzük, megkeverjük, ezek felkerülnek a választható terület elejére, majd a sétáltató sávra egy véletlenszerűen húzott kártyával leteszünk tokeneket, amik extra jutalmakat hoznak. Az előrejelzés-sávra is teszünk néhány kártyát, valamint az oldalsó sávra – utóbbi a fajok értékét határozza meg –, és lényegében már indulhat is a kutyálkodás.

Leviszem Mimikét sétálni 

A Dog Park 4 fordulón át tart, a fordulók pedig 3 körön keresztül zajlanak. Elsőként, ha az adott fordulóra jellemző hatásokra fény derült, a pakliból felkerül négy kutyakártya a választó-sávra, ahol aztán mindenki leteszi a figuráját valamelyik lap alá, továbbá a tárcsáján beállítja a licitjét. Ha egy kutyánál már van licit, az sem kizáró ok, csak ilyenkor hátrébb kerülünk a sorban. A licit érdekessége, hogy a népszerűségünkkel fizetünk a kutyákért, így ha megnyerünk egyet, lefelé lépünk a pontozósávon, ami ugye a játék végénél jelenthet problémát, de addig természetesen azon vagyunk, hogy behozzuk a lemaradást és pontvesztést. Ha valaki elviszi előlünk a kiszemelt kutyát, akkor sincs nagy gond, mert megkapjuk a szabadon maradt, senki által nem választott blökit, méghozzá mindenképpen csak egy népszerűségért, ami kimondottan jó ár. Ezt a kört még egyszer lefutjuk, hogy két kutyát is begyűjtsünk, majd jöhet a következő fázis.

A második fázis kimondottan gyorsan lezajlik, ekkor a nálunk lévő kutyákért kifizethetjük a kártyájukon látható valutákat, amiknek hála a harmadik körben elvihetjük őket sétálni. Összesen hármat vihetünk el, ennyinek van hely, avagy meg kell gondolni, kit választunk be, aminél érdemes figyelni a blöki hatásait is, mert lehet, hogy pont extra nyersanyagot hozhat. Egy nyersanyagot kiválthatunk két tetszőleges, ugyanolyan nyersanyaggal is. Amennyiben kész a sor, felkapjuk a pórázt, és mehetünk is, hogy az ebek megsétáltassanak minket. Ilyenkor a játékosok a sétáltató figurákkal lépnek a középen kettéváló sávon, méghozzá fejenként mindig 1-4 lépést haladva, begyűjtve a jutalmakat az adott mezőről. Ez lehet akár két kutya cseréje (a választó sáv és saját készletünk közül), vagy mindenféle nyersanyag. Amint elérünk a sáv végére, megkapjuk a sorrendben következő helyezést, ami jobb esetben hírnevet hoz, rosszabb esetben veszítünk vele, így érdemes a blökikre néha rászólni, ha sokáig olvasnák a fatörzseken és oszlopokon hagyott üzeneteket, mert nem érünk rá túl sokáig vacakolni. 

Ha mindennel végeztünk, pontokat kapunk a sétáltatott kutyákért, míg az otthon maradt, fel sem készített ebekkel veszítünk, majd történik némi frissítés (hatások, új blökik és a többi) az újabb fordulóra. Ha pedig a negyedik forduló végére értünk, jön a kiértékelés, amikor a táblán jelzett hírnévhez hozzáadjuk a játék végén érkező bónuszokat (bizonyos kutyakártyák, fajokkal szerzett többség, teljesített objektíva, minden ötödik nyersanyag), és ahogyan mindig, a legtöbb ponttal rendelkező játékos nyer.

Néró, hozd vissza!

Mármint a játékot, hogy egy újabb kört fussunk! Merthogy a kutyasétáltatásba nagyon bele lehet jönni. Jó a licitelős fázis, amikor lényegében nem lehet veszíteni, sőt valamennyire kompenzálja a játék, ha valaki nem tudja megszerezni, amit szeretne. Már itt is látszódik, hogy erősen családi társasjátékról van szó, ami aztán a sétáltatásnál is előjön, hiszen folyamatosan kapjuk a jutalmakat, az már más kérdés, hogy arra érdemes vigyázni, hogy ne utolsónak érjünk be, miközben a mások által elfoglalt mezők cuccait csak akkor gyűjthetjük be, ha ezért egy hírnevet beáldozunk. De ez sem olyan nagy veszteség, mert ügyesen játszva bőven lehet pontokat szerezni, mindig tudunk sétáltatni, elvégre számos nyersanyagot gyűjthetünk, amikkel a beváltásnak hála még akkor is gazdálkodhatunk, ha pont olyan nincs, ami leginkább kéne. A végső pontozás is egészen igazságos, illetve nem túl szigorú, avagy végig olyan az ember érzése, hogy ezúttal madarak helyett kutyákkal, némileg még családbarátabb koncepció mentén, áramvonalasított játékmenettel, de a Fesztáv valamennyire csak hatással lehetett az alkotókra. Ahogy egyébként a Parks is. 

Galéria
Kattints a galéria megtekintéséhez!

És abszolút nincs ezzel semmi baj, hiszen a Dog Park kiváló, legalábbis ami a hangulatot és a látványt, a minőséget illeti. A kártyák szépek és igényesek, ahogy a remek inzert is mindennek dedikált helyet biztosít (csont alakzatban is), nem utolsó sorban a Deluxe változat extra táblái, nyomtatott faelemei, kiegészítő paklijai (európai és híres kutyák) is nagyszerűek. Az egészből árad egyfajta elegancia, szeretet, ami mutatja, hogy az alkotók komolyan gondolták a projektet, amit szívvel és lélekkel vezettek végig, de annyira, hogy még a megcélzott dátumot is majdnem, mindössze két hónap csúszással sikerült tartani, ami manapság nagyon ritka. Bár a szóló móddal is rendelkező Dog Park nem kiemelkedő, nem formabontó, nem lesz hivatkozási alap, a rengeteg kártya ellenére akkora változatossággal sem rendelkezik (a speciális képességek eléggé hasonlóak), mindenképpen bekerülhet sokak kedvencei közé, amit áramvonalas, gyors és élvezetes játékmenetével, családbarát stílusával ér el. No és persze kutyáival, akikkel a játék szó szerint séta a parkban.

(A tesztpéldányt köszönjük partnerünknek, a Kickstarterek.hu-nak! A játék főleg ikonokkal kommunikál, de szabályai és bizonyos kártyái megértéséhez egy alapfokú angol nyelvtudás szükséges.)

Társasjátékos hírekért kövesd a rovat Instagram-oldalát