Nem egyszerű a minigolf-tervezők élete. Nem elég, hogy a kilenc pálya számára korlátozott a rendelkezésre álló hely, de a vendégek igényei mellett még a megrendelő házaspár hóbortjainak is meg kell felelni, ha a legjobb park megálmodójaként szeretnénk a  terveinket megvalósítani. Ha eddig eszedbe sem jutott volna ez az életcél, a Minigolf Designer során belekóstolhatsz, még ha csak a játékasztalon is.

Minigolf Designer

  • Partner: Kickstarterek.hu
  • Kiadó: Thematic Games
  • Tarsasjatekok.com adatlap
  • Típus: kompetitív
  • Játékosok száma: 1-5 fő
  • Játékidő: 60-90 perc
  • Korcsoport: 10+
  • Nehézség: 2,36/5
  • Ára: a Kickstarterek.hu-n jelenleg akciósan 17 000 forint

Az előkészületek során a színválasztáson és egy alaprajz kiosztásán kívül csak a kártyalapok piacsorainak előkészítése és a megrendelő házaspár kisorsolása a feladatunk. A feleség rendszerint valami különlegességet szeretne látni, és óhajainak teljesítése jellemzően rengeteg pontot jelent; a férj pedig a pálya felépítésével és nehézségével kapcsolatban kér valamit, ő pályánként egyszer díjazza az igyekezetünket. Emellett olyan szempontokat is figyelembe kell venni, mint például azt, hogy a pályasorrendnek megfelelően az egyik végével szomszédos legyen a másik, és az utolsó pálya az első kezdeténél egy nagy kört formálva érjen véget. Persze nem kell és néha nem is lehet minden elvárásnak megfelelni, de a maximális pontszámért bizony meg kell dolgozni.

Vedd, építsd, gyarapítsd

A piacra kerülő elemek kihúzásukkor mindig a hátlapjukon látható számok sorrendjében rendezendők, ha esetleg egyforma értéket húznánk, akkor mindig az előbb kisorsolt az előrébb való. Ugyanez igaz a játékosokra is: aki előrébb levő elemet választ, előbb kerül sorra. A piac három lapkája közül a legfelsőn mindig a játékosok helyezkednek el, a középső sor az elérhető elemek sora, a legalsó pedig a következő körben nyílik meg. Ez utóbbi információ azért fontos, mert ha esetleg valami nagyon kell róla, akkor dönthetünk úgy is, hogy nem veszünk el semmit a piacról, ezzel tovább növelve az esélyét annak, hogy elsőként választhassunk a következő körben.

Maga az építkezés egyszerű szabályok mentén zajlik: húzunk egy tereplapkát a piacról, sorrendjelölőnket emlékeztetőül a helyére tesszük, az adott elemet pedig oldalával egy már meglévő elem mellé helyezzük. Egyetlen fontos dolog van, mégpedig a pálya piros pereme nem találkozhat a terület zöld peremével, magyarán a pályákat be kell fejeznünk. Persze nem kell rögtön az elejével kezdeni az építkezést, de mindenképp kell egy kezdőpont (szögletes végű piros mező) és egy lyuk (kör végű piros mező), mert ha ezek nincsenek meg, a pálya teljesíthetetlennek minősül és pontlevonás jár érte.

A Minigolf Designer minden idők legnagyobb zsáknyi tereplapkájával érkezik, legalábbis azok közt, amit én valaha társasjátékhoz adva láttam. Igaz ami igaz, a több mint 200 négyzetet ugyan nem ellenőriztem végig egyesével, de nem lepődnék meg, ha nagyon kevés egyforma akadna, és annyi biztos, hogy a próbajátékok alatt nem találtam közöttük két egyformát. A golfpálya egyes elemein kívül kis jelenetekkel, élethelyzetekkel találkozhatunk: itt egy kártyázó brigád, ott egy kutyát sétáltató pár, amott piknikeznek, azok a huligánok pedig golfütőkkel játsszák el a Csillagok Háborúja egyik fénykardpárbaj-jelenetét.

És ez nem csak a dizájn, hanem a játék szerves része is, ugyanis a parkunkban jelenlevő emberek mindegyike egy-egy pontot ér, míg megrendelőink például a kutyákért vagy akár a padokért is adhatnak győzelmi pontokat. A pályák mellett látható piros zászlók pedig annak nehézségi szintjét jelölik, amit a pálya megépülésekor összegzünk és jelölünk a pontszámító lapkán. A cél itt az ideális, négyes szintű átlag, ugyanis a park nehézség-jelölőinek el kell fogyni a játék végére, ezekből pedig összesen 36 darab van, ami a kilenc pálya közt oszlik meg. Mindezt pedig a játék kezdetekor húzott tervrajz határai között kell megalkotnunk. Amint valaki teljesen feltölti a parkját, ő már csak bónuszpontokért húz lapkákat a piacról. A többi játékos folytathatja a játékot, de célszerűbb lehet úgy dönteni, hogy abbahagyják az építkezést, és mindannyian elszámolják a parkért járó pontokat.

Ha pedig ez így túl egyszerű vagy kevés lenne, a zsákba kevert kliensek lapkáival, a gamer módban még tovább kavarhatjuk a dolgokat. Ha a piacsor feltöltésekor egy ilyet húzunk, akkor mindenkinek lehetősége nyílik (de nem kötelező) egy vagy több ígéretet tenni. Összesen hét különböző kártya van, ezek közül tetszés szerint kiválaszthatjuk bármelyik(ek)et, ami a végső pontozás során juttathat extra pontokhoz minket. Továbbá a pontozás is megváltozik, mivel nem tisztán kapjuk a pontokat az egyes szempontok teljesítése után, hanem sorrendet kell felállítanunk. Például akinél a legtöbb emberke van, az lesz az első a “fun” kategóriában, a végén neki jár a legtöbb pont (és nem emberenként egy, mint a könnyű verzióban).

Nem is olyan mini

A méretes és a számos komponens miatt kifejezetten nehéz doboz ellenére a játék igen kompakt, egy játékosnak sem kell egy fél méteres szeletnél nagyobb asztalhely, az egyéb játékelemek pedig még egyszer ekkora felületen elférnek. A rengeteg kartonelem így is a lehető legkönnyebb kivitelt kapta, ahogyan az összes többi kellék is. Egyetlen bánatom, hogy a nehézség-jelölő kockák nagyon könnyen elmásznak az értékelőlapról. Ha egy kétrétegű táblát nem is kapunk, de egy lyukasztott lap talán nem emelte volna jelentősen a költségeket, és praktikus is lenne. Ezzel kapcsolatban örömhír, hogy a Kickstarterek.hu-nál kapható lesz a kiegészítő, a Putt of no return is, amiben (más extra komponensek mellett) kétrétegű pontozólapkák is találhatók.

Galéria
Kattints a galéria megtekintéséhez!

A Minigolf Designer játékmenet szempontjából egy érdekes egyveleg lett: könnyed lapkalehelyezésnek indul, de már az első játék felére világossá válik, hogy ha a legjobbak akarunk lenni, akkor komoly fejtörőnek is beillik. Mégis, emellett nem veszíti el barátságos mivoltát, az egyszerű és magától értetődő szabályrendszerének, intuitív, mégis ikonmentes jelöléseinek, valamint nyilvánvaló céljainak köszönhetően pedig a család kisebb tagjai is jól szórakozhatnak vele.

(A játékot partnerünk, a Kickstarterek.hu biztosította  köszönjük! A játék nyelvfüggetlen, a kiadó honlapján letölthető formában létezik hozzá magyar szabályfüzet.)

Társasjátékos hírekért kövesd a rovat Facebook-oldalát