A Winter Queen eredetileg a CrowD Games kiadásában indult el Kickstarteren, kvázi párjáról, a Ganesháról pedig már olvashattatok rovatunk oldalain. És ugyan a két játék témájában és mechanikájában jelentősen eltér egymástól, abban a tekintetben mégis rokonnak tekinthetők, hogy a pontszerzés érdekében ezúttal is színes gyémántokat (itt kristályokat) pakolgatunk fel-le a kör alakú játéktáblára.

Winter Queen

  • Partner: Kickstarterek.hu
  • Kiadó: CrowD Games
  • Tarsasjatekok.com adatlap
  • Típus: kompetitív
  • Játékosok száma: 2-4 fő
  • Játékidő: 20-30 perc
  • Korcsoport: 10+
  • Nehézség: 2,25/5
  • Ára: a Kickstarterek.hu-n 14 000 forintért szerezhető be

A Kickstarterek.hu jóvoltából a mini-kiegészítő pakkal együtt érkezett meg a Winter Queen, ezek része a szóló mód és annak tartozékai, valamint két további, a játékmenetet több irányba bővítő csomagocska. Ezekről majd a megfelelő ponton teszek megjegyzést. A kör alakú játéktéren négy, más-más színnel jelölt megye látszik, ez a jégkirálynő birodalma, az ő kegyében járva igyekszünk kivívni magunknak az udvari főmágus megtisztelő címét. Ehhez nem kell mást tennünk, mint a legtöbb győzelmi pontot gyűjtenünk, melyeket pénz-tokenekkel jelölünk. 

A jég hátán is

A győzelmi pontok szerzéséhez varázslatokat kell elsütnünk, ezekhez pedig kivétel nélkül kristályokat pakolgatunk ide-oda. Ezeket a játékosok között elhelyezett lapkákról vehetjük fel, mindenki számára a vele szomszédos „piac” kínálata érhető el (két játékos esetén három ilyen lapka van, mindenki számára elérhetően). A piacról felvettek és a már máshova lehelyezettek segítségével körünk során háromféleképpen cselekedhetünk, és minden egyes mozzanatnál szerepük van.

Az elérhető kristályok térképre helyezése az egyik lehetséges akciónk, ami két szempontból is fontos lépés. Egyrészt a központi tábla körül elhelyezett négy varázskönyv jelöli lehetséges objektíváinkat, körünk során ezeket gyűjthetjük be a velük azonos színű megyére való kristályok pakolásával. Másrészt a már begyűjtött, de legfeljebb három varázskönyvünk oldalai valamelyikének (vagy mindkettőnek) megfelelő célokat kell ezzel a lépéssel minél jobban értékesíteni. Illetve, ha a Birodalom Hálája kiegészítőt is használjuk, egy, a lehelyezett kristály színével egyező hála-tokent is aktiválunk, melynek képességét a jövőben használhatjuk.

Második lehetséges akcióként a varázskönyvek egyik, majd másik oldalát aktiválhatjuk, szintén kristály elhelyezésével jelölve ezt. Ekkor még nem kerül „elsütésre” a varázslat, csupán jelezzük magunknak (és ellenfeleinknek), hogy mit áll szándékunkban értékesíteni. Egyes esetekben az adott elem színe is számít, más esetekben viszont kevésbé, de van, hogy ellenfelünk varázskönyvei válnak számunkra érdekessé. Összesen nyolc különböző konstellációnak megfelelően építkezhetünk, az elsőre nem túl intuitív minták a segédlet pár átolvasása után hamar egyértelművé válnak.

Végezetül az előző, felkészítő lépések gyümölcseit learatva varázsolhatunk, ekkor a varázskönyv aktivált oldalairól vesszük le és dobjuk el a kristályokat, illetve a térképen érvényesített konstellációból választunk ki egyet, melyet viszont a zsákba helyezünk vissza. Ha a Királyi ékszerek kiegészítőt alkalmazzuk, akkor a kör végi további extra pontokért az amúgy eldobásra kerülő ékköveket építhetjük be egy koronába.

Amint bármely ponton kimerül egy kristálytartó lapka, a zsákból pótoljuk annak tartalmát, ha pedig a zsák kiürül, a játék az utolsó fázisba lép. Az adott kört a szabályok szerint mindenki befejezi, majd az összes, még megmaradt kristály elérhetővé válik. Az utolsó fordulóban viszont már csak kristályokat helyezhetünk a térképre vagy varázskönyvre, majd az összes aktivált varázslat egyszerre élesedik, de kristályokat ekkor már nem távolítunk el sehonnan.

Télkirálynő, két szemeddel...

A Winter Queen honosítása a Kickstarterek.hu jóvoltából megtörtént, nemcsak letölthető formában, hanem a pakkal együtt, magas minőségben kinyomtatva megkapunk mindent, ami a játékhoz szükséges. Maga a játék teljességgel nyelvfüggetlen, komponensei jó, de nem kiemelkedő minőségűek, még inzertet is kapunk a dobozban. Maga a prezentáció ízléses és igényes, még ha a témaválasztás és a mechanika legfeljebb csak köszönőviszonyban van egymással.

Galéria
Kattints a galéria megtekintéséhez!

A játék során több mindenre kell figyelnünk: a lehelyezendő kristályok színére, helyzetére, mezőjének színére, a lehetséges varázskönyvre, a már meglévő könyvek megfelelő aktiválására, illetve azt sem árt meggondolni, hogy az adott kombinációból melyik kristálytól válunk meg. Mindeközben a közös kristálylapkák készletének megdézsmálásával és kiszemelt pozícióink lefoglalásával a többi játékos rendre keresztülhúzza terveinket.

Magyarán egy, céljaink és készleteink szempontjából nehezen kigazdálkodható, látszólag egyszerű, de valójában sokkal mélyebb, az arra hajlamosakat analízis-paralízissel fenyegető játék a Winter Queen. Ezt valamelyest fokozza, hogy a témába nem igazán illeszkedő, és nem kifejezetten intuitív szabályok helyenként azt a benyomást keltik, hogy nincsenek a helyükön. Kiegészítőit a Kickstarterek.hu jóvoltából megkapjuk, de eredetileg valami rejtélyes oknál fogva nem lettek részei az alapcsomagnak, bár véleményem szerint igazából csak az egyik (a Királyi Ékszerek) igazán hasznos. Az absztrakt stratégiák kedvelőinek mindenképpen érdemes a figyelmére, de az biztos, hogy az első pár játék inkább csak ismerkedés lesz.

(A játékot partnerünk, a Kickstarterek.hu biztosította – köszönjük!)

Társasjátékos hírekért kövesd a rovat Facebook-oldalát