Medúza és Szinbád, Nagyláb és Robin Hood, Buffy és Deadpool… az Unmatched továbbra is gyűjti halhatatlan hírnevű, de halandó hőseit, hogy összecsaphassanak az asztalon. Legutoljára például az Árny & Köd szörnyszülöttjeit (bocs, Sherlock) mutattuk be. Most azonban a Gamewiz jóvoltából itt vannak a Marvel szuperhősei, egyből két csomagban, avagy a Redemption Row és a Hell’s Kitchen képében, melyek rögtön hat fővel bővítik az egyébként is kellően impozáns szériát. De vajon tényleg van ennyi kraft a brandben, hogy az nemcsak egy második felvonást (újabb alapdoboz, ami már magyarul is megjelent), de számos extra variációt is képes legyen eltartani? Szellemlovassal egészen a pokolig merészkedünk, hogy kiderüljön.

Unmatched: Redemption Row és Hell’s Kitchen

  • Hazai partner: Gamewiz
  • Kiadó: Restoration Games
  • Tarsasjatekok.com adatlap
  • Típus: kompetitív
  • Játékosok száma: 2-3 fő
  • Játékidő: átlagosan 20-40 perc
  • Korcsoport: 14+
  • Nehézség: 2-2,33/5
  • Ajánlott fogyasztói ár: a Gamewiznél 17 990 forint/csomag

Azt ugye fontos már az elején letisztázni, hogy mint mindegyik Unmatched-csomag, úgy ez is, ezek is bevethetők önállóan, másik nem kell hozzájuk, sőt ahogy a Redemption Row, úgy a Hell’s Kitchen is egyből három főnek kínál remek lehetőséget a csatározásra. És mint általában, a karakterek ezúttal is tetszés szerint keverhetők, több csomag esetén nemcsak 1v1, de akár 1v1v1 vagy 1v1v1v1, esetleg 2v2 módban is, akármelyik tereppel, avagy játéktáblával. A doboz tartalma többnyire hasonló, vagyis minden karakter rendelkezik egy minivel, egy vagy több életerő-tárcsával, esetlegesen tokenekkel, de ami a legfontosabb: egy egyedi kártyapaklival és karakterlappal. És természetesen kapunk új játéktáblát is, amihez ezúttal további tokenek tartoznak, tereptárgyakkal.

Összecsapás

Míg a Hell’s Kitchen Fenegyereket (Daredevil), Elektrát és Célpontot (Bullseye) tartalmazza, addig a Redemption Row Szellemlovasnak (Ghostrider), Moon Knightnak (Holdlovag) és Luke Cage-nek nyújt otthont. Sztori persze egyik csomaghoz sincs, az Unmatched variációi nem erről szólnak, azt maguk a játékosok alakítják és kanyarítják a küzdelem mögé, miközben harcolnak. Mi például, mikor az OGEX-en vártuk, hogy az olvasók megrohamozzanak minket, és a filctoll kifogyjon a kezünkben, mert annyit kell dekoltázsra dedikálnunk, simán lenyomtuk a klasszikus szörnyetegek nagy párbaját, amibe még Sherlock is beszállt, miközben egy doki rejtélyes, gyilkos alteregója után nyomozott, majd végül a Kelet-Európából jött Dracula végzett a teljes csapattal.

Nos, valami hasonlóra lehet számítani ebben az esetben is, és természetesen a karakterek általában aszimmetrikus képességekkel és lehetőségekkel rendelkeznek, sőt mindig van egy-két különleges kivétel, aki alapjaiban változtatja meg a játékmenet általános mechanikáit. Ezúttal ez leginkább talán Holdlovag és Szellemlovas kapcsán mondható el, mivel kettőjüknél kifejezetten érezni, hogy az alkotók valami egyedit akartak az átlag harcosokhoz képest, olyat, ami illik is a szuperhősök képességeihez. Így például Moon Knight folyamatosan változik, három identitás váltogatja egymást, így minden esetben más jellemzőket, megnövelt védelmet szerezve és hasonlók, míg Szellemlovas különlegességét a pokoltűz jelenti, amit tokenek formájában tartalékol, hogy aztán azokat bedobhassa, akár egy tüzes mozgás kíséretében, amivel még az ellenfeleken is áthatolhat, ezzel megsebezve őket – de arra is van lehetőség, hogy egy kijátszott kártya hatását boostolja a tokennel, amivel adott területen mindenkit sebez, még magát is. Ha pedig már a Redemption Row két fenegyerekét néztük, nem hagyhatjuk ki Luke Cage karakterét sem, aki erős ugyan, sőt helyet cserélhet társával, de igazából olyan semmilyen, számomra például kifejezetten unalmas már a megjelenésével és képességeivel is.

És ha “fenegyerekek”… a Hell’s Kitchen Daredevilje jó móka, ő a vakságát használja, azzal számos esetben még annál is több extra hatást biztosítva (vakon húzza a boostokat), amit kihasználva kifejezetten erős karakterré válik. Ugyanígy Elektra, akinek a segítői is jönnek, sőt szintén több opciója van a karakterlapot és jellemzőit tekintve, de ezek leginkább ahhoz köthetők, hogy ha elfogyna az életereje, kap egy újabb esélyt. És akkor ott van még Célpont, akinek valóban a jól ismert képessége a legnagyobb fegyvere, avagy akit kipécéz magának, azt hajtja és el is intézi, ha szerencséje van, szóval távolra kifejezetten jól használható. Mindehhez kapunk kettő darab, 2 oldalas táblát, bár nagy sajnálatomra ezek most lényegében csak 1-1 pályát tartalmaznak, amik aztán normál módban és a gyengébb látással rendelkezőknek készült verzióban választhatók. Hatalmas különbséget nem véltem felfedezni, és bár a szemem nem a legjobb (annyira azért nem is vészes), simán elvoltam bármelyik oldallal. Ami érdekesség, hogy ezúttal mindkét dobozban vannak extra tokenek is, amiket aztán a kijelölt helyekre kell letenni, mint tereptárgy, és ha valaki a megfelelő mezőre lép, használhatja az extra hatást, amit kínál.

Van még benne elég kraft?

Nos, érdekes kérdés, vagyis inkább összetett, amire nehéz válaszolni. Mert ugyan szeretem az Unmatched formulát, nem szeretnék egy teljes kallaxot a különböző variációkkal feltölteni, így azt hiszem, eljutottam arra a pontra, hogy 5 csomag teljesen elég a témából, ahogy mondjuk, a Dice Throne-t sem szerezném be még néhány variációban, sőt akár egy Zombicide esetében is úgy éreztem, muszáj pártól megszabadulni, felesleges gyűjtögetnem a hasonló alapokkal rendelkező, de azért itt-ott mindig különböző játékokat. És az Unmatched egy játék, csak különböző hősöket kapunk, így az aszimmetria miatti eltérő képességekre talán tényleg felesleges annyit szánni, ahány csomag létezik. Így, aki szereti a Marvel hőseit, az egy alapdobozzal és ezzel a két variációval bőven jól járhat, mást már nagyon nem is kell mellé szereznie – bár van külön Deadpool, illetve idén érkezik még két csomag is, a For King and Country (Fekete Özvegy, Fekete Párduc, Tél Katonája) és a Teen Spirit (Ms. Marvel, Squirrel Girl, Köpeny és Kard) képében. Aki pedig nem szereti a képregények és képregényes filmek világát, azt esélyesen egyik csomag sem fogja meg, bár a Redemption Row két különleges karaktere szerintem mechanikában is képes annyit nyújtani, hogy azzal érdemes legyen őket beilleszteni a nagy “ha x és y összeakasztaná a bajszát, vajon ki nyerne” csatákba.

Galéria
Kattints a galéria megtekintéséhez!

Összességében tehát bármelyik csomagról beszélünk, az abszolút megéri, ha valaki rajongónak számít, akár a Marvelről, akár az Unmatchedről beszélünk, ráadásul a koncepció is más, hiszen ezúttal nem legendás alakok, nem horrorfilmes klasszikusok, hanem képregényes figurák kerültek bele a repertoárba. Ráadásul a legtöbb játékmenet szempontjából is egészen jól idomul az alapokhoz, így a szuperhősök kedvelői sem panaszkodhatnak. Aki tehát az 1v1, 2v2 és egyéb, az Unmatched profiljába illő küzdelmeket kedveli, ezzel a szériával továbbra is megtalálja a számításait, méghozzá úgy, hogy kimondottan érdekes karakterek is bekerültek a felhozatalba, hogy aztán összemérjük tudásukat bármelyik, korábban a sorozatban már szereplő ellenféllel. Hogy Dracula vagy Szellemlovas, Medúza vagy Célpont, esetleg Holdlovag vagy éppen a Láthatatlan Ember a nyerő? Próbáld ki és megtudod!   

(A tesztpéldányt köszönjük partnerünknek, a Gamewiznek! Az Unmatched alapszabályai megegyeznek a magyarul is megjelent változatokéval, de speciális karakterei és a kártyalapokon lévő szövegek miatt angol nyelvtudás szükséges hozzájuk.)

Társasjátékos hírekért kövesd a rovat Instagram-oldalát