A cicák, a foltok, valamint Cascadia vadvilága után a Flatout Games Co-Lab ezúttal a szobanövények témájára hajtott rá, amit ilyen ajánlólevél (aka felhozatal) után a legnagyobb örömmel és lelkesedéssel fogadtunk. A leánykori nevén Verdantre keresztelt alkotás Kickstarteren, tierek és külön vásárolható extrák nélkül kezdte pályafutását, ami egyébként mindig szimpatikus húzás, majd lényegében ugyanezt a játékot kaptuk meg a bolti verzióval is, majdhogynem teljesen azonos áron, immáron magyarul, ami mindenképpen dicséretre méltó. És bár jómagam nem vagyok a szobanövények nagy rajongója, a C&C (Command & Conquer helyett Calico és Cascadia) és az art dizájnra vetett első pillantás után gondolkodás nélkül vetettem rá magam a játékra, pláne, hogy a téma sejthető módon száz százalékig kompatibilis a ház asszonyával, avagy komoly rajongásra fogadtam volna, ha van rá lehetőség, és bizony nem is tévedtem akkorát.

Kaspó (Verdant)

  • Hazai partner/kiadó: Gémklub
  • Tarsasjatekok.com adatlap
  • Típus: kompetitív
  • Játékosok száma: 1-5
  • Játékidő: átlagosan 30-45 perc
  • Korcsoport: 10+
  • Nehézség: 1,97/5
  • Ajánlott fogyasztói ár: a kiadó honlapjáról rendelve 13 990 forint

Ezúttal nincs háttér, csak a móka, avagy nincsenek mögöttes ideológiák, nem egy startup képében kezdünk el másoknak otthont berendezni, így képzeljük a játékmenet mögé, hogy egy frissen épült lakópark lakástulajdonosaiként kezdünk egészséges versengésbe azzal kapcsolatban, hogy ki alakítja ki a legszebb és legdizájnosabb lakóhelyet, ahol a szobanövények is a lehető legjobban érzik magukat. Ehhez a viszonylag kisebb méretű dobozban kapunk 60 növény- és 60 szobakártyát, 30 célkártyát, egy szövetzsákot és különböző lapkákat (berendezés, növénygondozó, kaspó, mesterkertész), valamint fából készült, nagyon dizájnos, levelet formázó növekedésjelzőket. Ha kialakítjuk a játékteret, már indulhat is a versengés, ami vesz innen és onnan is, de mégis egyéniséggel rendelkezik.

Növénygondozó

A mechanika nincs túlbonyolítva, sőt kimondottan egyszerűnek mondható: minden körben elveszünk egy lapot (szoba vagy növény) és egy hozzá tartozó lapkát, majd a kártyát letesszük a saját tablónkba, a lapkát pedig attól függően, hogy növénygondozó vagy berendezés, egyből felhasználjuk, ezzel növekedést elérve, vagy egy szobára rakjuk, esetleg elraktározzuk. A választék mindig négy szoba és négy növény, ezek mellé jár minden esetben egy lapka, és attól függően, hogy melyik sorból vettünk el lapot, a másik, megmaradt kártyára egy mesterkertészt teszünk.

Az izgalmas a tabló kiépítése, ugyanis az Insecta: The Ladies of Entomology-hoz hasonlóan egymás mellé mindig különböző lapokat tehetünk, ezúttal egy 3x5-ös kereten belül. Avagy minden szoba mellé-alá-fölé növény kerül és fordítva, méghozzá nem meglepő módon párokat kialakítva. Avagy a szobák oldalai különböző fényviszonyokat jelentenek, a növények pedig csak akkor növekednek, ha a melléjük tett kártyák a nekik megfelelő fényviszonyt biztosítják. Sőt, mind a növények, mind a szobák öt kategóriába sorolhatók, és nem árt, ha az egyformák a tablóban egymás mellett helyezkednek el, hiszen így nő az értékük, így sikerül több győzelmi pontot szerezni. Nem utolsó sorban a berendezés sem mindegy, hiszen ha passzol a szoba és a berendezési tárgy színe, az duplázhatja a szoba körüli, kapcsolódó, kifejlődött növények után járó győzelmi pontokat.

A növények a fényviszonyok hatása mellett a növénygondozó lapkákkal növekednek, avagy a növénytáp egyből három növekedésjelzőt tesz lehetővé egyetlen növénynél, az ültetőlapáttal három különbözőre tehetünk egy-egy jelzőt, míg a locsolókanna egy szobára érvényes, annak viszont minden oldalát megöntözi, így szintén egy-egy jelölőt kínálva. És hogy a gyülekező mesterkertészek mire valók? Velük a húzási fázist variálhatjuk meg, avagy kettőt eldobva lecserélhetjük a kártyák kínálatát, de akár azt is megtehetjük, hogy két különböző helyről veszünk el kártyát és lapkát. Vagy éppen egy mesterkertész eldobásával egyet növesztünk bármelyik növényen. A kifejlődött növények kaspót kapnak, ezek már nem nőnek tovább, így győzelmi pontot biztosítva, és amellett, hogy minél hamarabb szerzünk kaspót, az annál értékesebb, még különböző célkártyákkal is feldobhatjuk a pontszerzés menetét. Ha pedig mindenkinek betelt a 3x5-ös tablója, vége a játéknak, és lényegében mindenért jutalmat kapunk: kifejlődött növényekért, passzoló színekért, a minél változatosabb berendezésért, a megmaradt növekedésjelzőkért, a minden színből rendelkező szoba- és növényfelhozatalért. És persze az a győztes, aki a legtöbb pontot gyűjtötte.

Ihletett otthon

Bár a megvalósítás nem kimondottan egyedi, avagy lényegében minden elemét láttuk már valahol (nem is kell olyan messzire menni, hiszen van itt mechanikai elem a Cascadia vadvilágából is), a téma és az összkép van annyira jó és mutatós, hogy ebbe ne kössünk bele. Ráadásul szerintem nagyon jól is működik az egyveleg, ami végül egyedi arcot és ízt kap, ezzel eldöntve a “szükség volt rá?” kérdéskört. Igen, azt gondolom, hogy mindenképpen, hiszen egy nagyon jó kis családi játék a végeredmény, ami elé majdhogynem bárki leültethető, ráadásul kellemes a témája, mutatós a külseje, és van benne annyi mélység-lehetőség, hogy pár játék után ne unjuk el. A szerencsefaktor ugyan jelen van, de a mesterkertészekkel ez is orvosolható, és ha ügyesen alakítjuk a tablónkat, még a szűk terület ellenére is minden belefér, a végére semmiben nem szenvedünk hiányt.

Galéria
Kattints a galéria megtekintéséhez!

Mert ugyan a játék vége kimondottan hamar, avagy mindig a vártnál (ideálisnál) hamarabb jön el, emiatt a 3x5-ös terep kevésnek értődik, mégis van idő a berendezkedésre, elhelyezésre, sőt a lapkáknak hála a növények gondozására is.  Minden növényünket ugyan jó eséllyel nem tudjuk teljesen megnöveszteni, de a Kaspó még ezért is jutalmaz, avagy a megmaradt jelzők feléért pontot kapunk, nem levonást, ami kifejezetten erősíti a családi érzetet. Így aztán a Flatout új társasa ismét jól megtalálta a maga helyét és pozícióját, abszolút illeszkedik a témához, jó a megvalósítása, okosan van felépítve. Mindenképpen ajánlott darab mindazoknak, akik kicsit is kedvelik a stílust, a látványvilágot, vagy éppen az eredeti kiadó korábbi munkáit, és bizony szobát berendezni, növényeket gondozni kicsit sem unalmas, legalábbis ebben a formában, az asztalon. És még minimális feng shuit is tanulunk. 

(A tesztpéldányt köszönjük partnerünknek, a Gémklubnak!)

Társasjátékos hírekért kövesd a rovat Instagram-oldalát