Ebben az esetben ugyanis az a ritka helyzet állt elő, hogy miközben a példányok az olasz Horrible Guildtől érkeztek, a kiegészítők a Delta Vision gondozásában végre magyarul is elérhető Fergeteges elegyekhez használhatók, no és természetesen a korábbi Posion Explosion-kiadáshoz, ha valakinek az lenne meg. Mivel a társas maga nyelvfüggetlen, csak az egyszerű szabályokat és hatásokat szükséges hozzá ismerni, semmi akadálya annak, hogy a különböző verziókat és kiadásokat keverjük. Előtte kizárólag az új szabályokkal kell megismerkedni, amihez persze nem árt egy minimális angol nyelvtudás, de legalább egy ismerős, aki segíthet. És hogy mi a Fergeteges elegyek? Röviden összefoglalva (bővebben itt olvasható az eredeti cikk) egy olyan játék, melynél a műanyag tároló sínjeiről a saját körében mindenki elvesz egy-egy összetevőt, avagy egy üveggolyót, illetve, ha ezzel robbanást vagy láncreakciót idéz elő (a kiemelt üveggolyó hiányában ütköző golyók azonos színűek), akkor további elemmel gazdagodik. Majd a megszerzett elemeket a saját tábláján lévő főzetekbe igazítja, a színsávoknak megfelelően, ha pedig valamelyiknél minden hézag betelt, az el is készült. Minél több főzetet készítünk, annál több pontunk van a játék végén, illetve 3 azonos vagy 5 különböző főzet után extra jutalmat, egy tokent kapunk, ha pedig ebből elfogyott az előre, játékosszám szerint kiszámolt készlet, akkor vége a játéknak. Egy rendkívül egyszerű, pörgős, nagyon jópofa és a maga módján látványos társasról van szó, amit most már rengeteg módon feldobhatunk.  

Potion Explosion: The 6th Student

  • Partner/kiadó: Horrible Guild
  • Tarsasjatekok.com adatlap
  • Típus: kompetitív
  • Játékosok száma: 2-6
  • Játékidő: átlagosan 30-45 perc
  • Korcsoport: 8+
  • Nehézség: 2/5
  • Ajánlott fogyasztói ár: a kiadó honlapjáról rendelve 25 euró, nagyjából 10 300 forint

Adja magát, hogy egy pörgős, laza társas kimondottan kiált a játékosszám bővítéséért, és ez bizony meg is érkezett a 2019-es kiegészítővel, ami két extra játékos indulását teszi lehetővé a varázslóiskola próbáján. Ehhez többek között egy új adagolót is kapunk, valamint 30 új, zöld üveggolyót, extra tokeneket, játéktáblákat, valamint két új főzetet. Ennek a kiegészítőnek két nagy újdonsága van. Az egyik, hogy immáron két teremben zajlik a próba, ezt a két adagoló jelképezi, amik egymás mellé kerülnek, ám az egyik tetejét lefedjük, hogy abba ne dobjunk a játék során felhasznált összetevőket. Ebből ezután addig húzunk, míg nem lesz kevesebb elem a tárolóban, mint a másikban, ekkor ugyanis termet váltunk, áthelyezzük a táblát a másik tetejére és minden megy tovább a régi módon. Ez azonban egy extra nehezítés a játék alatt, hiszen nem egyszer előfordul, hogy már kinézünk magunkak egy elemet vagy egy kombót, majd pont előttünk váltás történik, ami mindent megváltoztathat.

A másik nagyon fontos újítás a zöld, Mandragóra levél jelenléte, ami dzsókerként működik. Ezt ugyanúgy nagyobb számban vehetjük el a robbanások során, ezután pedig bárhova letehetjük a főzeteinkre, két szabállyal: csak olyan színsávba, ahol más (avagy az adott) szín nem szerepel, ha pedig már letettünk akár egyet is, abba a sávba más nem kerülhet, csak zöld golyó. Ez egyszerre könnyítés és akadály, elvégre úgy kapunk dzsóker lehetőséget, hogy azt nem keverhetjük mással, avagy alaposan meg kell gondolnunk, mire használjuk fel. Persze, ha éppen egy nagy robbanással behúzunk egy szép adagot, akkor mindez nem számít, mert lényegében bármilyen sávot kitölthetünk vele. És hogy milyen mindez a valóságban, játék alatt? Nos, lassú. A termek közötti váltás és a maximum plusz két játékos annyira lelassítja és minimálisan bonyolítja az eredeti, nagyon pörgős és laza Fergeteges elegyek-élményt, hogy az inkább árt a flownak, mintsem javítana rajta. Persze, tök jó, hogy már 5-en vagy 6-an is varázsolhatunk, nem 4-en kucorgunk a főzetek felett, de ennek komoly ára van, méghozzá a rendkívül gyors játékmenet feláldozása. Nem kimondottan ajánlható kiegészítőről van szó, ami csak akkor éri meg, ha a Fergeteges elegyek nélkül tényleg nem tud meglenni a teljes társaság, ezért muszáj 5-6 főssé varázsolni az élményt. 

Potion Explosion: The Fifth Ingredient

  • Partner/kiadó: Horrible Guild
  • Tarsasjatekok.com adatlap
  • Típus: kompetitív
  • Játékosok száma: 2-4
  • Játékidő: átlagosan 30-60 perc
  • Korcsoport: 8+
  • Nehézség: 1,9/5
  • Ajánlott fogyasztói ár: a kiadó honlapjáról rendelve 25 euró, nagyjából 10 300 forint

Húzhatnám a dolgot, de belecsapok a közepébe: a pár évvel korábbi kiegészítő, avagy az ötödik összetevő pontosan azt hozza, amit egy kiegészítő esetén elvárna az ember, sőt a dzsóker fogalmára is sokkal egyértelműbb és hatásosabb példát mutat. Itt ugyan a játékosszám nem nő, de kapunk négy újfajta főzetet, egy dzsóker színt a fehér golyók képében, valamint egy szellemes üst nevű tárolót azok számára. Vannak még extra jutalom és büntetés tokenek, illetve professzorok, akik aztán kifejtik hatásukat a játékmenetre. Ezúttal ugyanis nem birizgáljuk a játékosszámot, kifejezetten a játékmenetre megyünk rá, azt viszont felbolygatjuk, pont ott és úgy, ahogy azt ilyenkor illik.

Mert bizony a dzsóker most tényleg dzsóker, és eleve más módon kerül játékba. Az előkészítésnél ezek a fehér golyók nem az adagolóba kerülnek, hanem mellé, az üstbe, majd ha egy főzet vagy egy professzor hatása azt kívánja, elveszünk egyet a készletből, miközben beadunk helyette egy tetszőleges színt. A dzsóker bárminek alkalmazható, nincs kívánalma és megkötése, amikor pedig használat után az adagolóba kerül, onnan szintén bármilyen színként kivehetjük, csak előre meg kell határoznunk. Emellett a professzorokból egyszerre kettő kerülhet játékba, hogy különböző hatásokat eredményezzenek, akár időlimitet adva a saját körökre, akár bizonyos esetekben büntetve vagy jutalmazva (ehhez vannak az újfajta tokenek), míg természetesen az új főzetek is feldobják a már megszokott potikészítést. A játék így bővül, de a lényege nem vész el, avagy sokkal inkább ajánlott kiegészítőről van szó, a hatodik tanulóval szembeni egyetlen hátránya talán csak az, hogy mindent egybevetve kevésbé szól bele a már ismert receptbe, így az újabb bővítés mindenképpen merészebb és nagyobbat lép, még ha az a lépés nem is sikerült a legjobban. De itt igaz a mondás, hogy a kevesebb néha több, így a The Fifth Ingredientet én is jobban tudom ajánlani.  

Dungeon Fighter: Second Edition upgrade

  • Partner/kiadó: Horrible Guild
  • Tarsasjatekok.com adatlap
  • Típus: kooperatív
  • Játékosok száma: 1-6
  • Játékidő: átlagosan 45-60 perc
  • Korcsoport: 8+
  • Nehézség: 1,89/5
  • Ajánlott fogyasztói ár: a kiadó honlapjáról rendelve 30 euró, nagyjából 12 300 forint

A végére pedig egy kakukktojás jutott, méghozzá egy nem is olyan régen bemutatott játékhoz, a hamarosan magyarul is érkező Dungeon Fighter: Second Editionhöz, ami szintén a Delta Vision gondozásában jelenik meg, várhatóan 2023-ban. A játékról itt olvashatsz bővebben, röviden összefoglalva pedig egy abszolút kooperatív, komolytalan dungeon crawlerről van szó, aminél kockadobások döntenek minden harcról és kihívásról, de ezeket a kockákat nemcsak úgy eldobjuk, hanem számos követelménynek is eleget kell közben tennünk. A lábunk között, tenyerünkről pöckölve, csukott szemmel, vagy éppen táncra perdülve dobhatjuk el a színes és változatos kockákat, miközben gyűjtjük a műanyagból készült zsetont, illetve bizonyos esetekben az életerőnket csökkentő, kartonból készült sebeket. Utóbbi kettőt cseréli le a vizuális upgrade, amely fémpénzekkel és szintén fémből készült jelölőkkel bővít. Előbbi nagyon jó tapintású, súlyos és szépen csendülő darab, utóbbi pedig nem koszol úgy, mint karton token testvére, bár furán mutat a karaktertáblán, mikor a kapott sebzéseket követően maradandó sérülésként kerül fel, arany színben és nagyon látványos formában. Az biztos, hogy mindegyik új elem sokkal mutatósabb, kimondottan minőségi komponensekről va szó, ennek azonban meg is kérik az árát. Viszont aki hosszabb távra tervez, szereti a játékot, illetve kedveli a fémből készült játékelemeket, az esélyesen keveset gondolkodik azon, hogy melyik változatot használja. 

Galéria
Kattints a galéria megtekintéséhez!

Kiegészítőre költeni tehát továbbra sem szégyen, sőt! Csak választás/döntés kérdése, hogy mivel és hogyan bővítsük a felhozatalt és a tartalmat. A bemutatott felhozatallal a Fergeteges elegyek játékmenetébe akár egészen komolyan belenyúlhatunk, ha akarunk, miközben a Dungeon Fighter-t már kevesebb változtatás éri, és inkább az anyagminőségen javíthatunk. Bárhogy is, a Fergeteges elegyek remek játék, ami a sokadik alkalom után megérdemli a bővítést, az pedig már csak rajtunk áll, hogy ezt milyen irányból, milyen formában hajtjuk végre. 

(A tesztpéldányokat köszönjük partnerünknek, a Horrible Guildnek! A Fergeteges elegyek kiegészítői a szabályok megértéséhez igényelnek egy minimális nyelvtudást, rajongói fordításról nem tudunk.)

Társasjátékos hírekért kövesd a rovat Instagram-oldalát