A Jagged Alliance előélete tanulságos eset, és talán úgy lehetne a legtömörebben jellemezni, hogy jobb sorsra lenne érdemes. A játék a fénykorát a kilencvenes évek végén élte, akkor emelkedett igazi kultstátuszba – azóta azonban diplomatikusan fogalmazva is csupán felemás sikereket értek el a folytatások és újragondolások. Egy ponton a hamvaiból felemelkedő THQ rátette a mancsát a jogokra, majd megpróbálkozott egy játékkal, és a trendeket követve egy társasjáték-kiadást is megélhetett a klasszikus PC-s éra egyik ikonja. Egy dolgot már most bizton mondhatunk: az asztali kiadás jobban sikerült, mint a digitális változatok.

tarsalgo-pc-guru-jagged-allaince-01.jpg

Jagged Alliance

  • Kiadó: Underground Games
  • Tarsasjatekok.com adatlap
  • Típus: kooperatív
  • Játékosok száma: 1-4 fő
  • Játékidő: 45+ perc
  • Korcsoport: 10+
  • Nehézség: 3,45/5
  • Ajánlott fogyasztói ár: 24 990 forint (jelenleg itthon még kapható)

A játék a Jagged Alliance 2 történéseit veszi alapul – különféle objektívákat teljesítve egy képzelt banánköztársaság képzelt diktátora ellen vezetjük zsoldosainkat. Ugyan semmi sem akadályoz meg abban, hogy a játék egyes küldetéseit önállóan lejátsszuk, vagy akár újakat találjunk ki mellé, elég egyértelműen kampányszerű végigjátszásra hegyezték ki a társast. Az egyre nehezedő küldetések teljesítésében nagy segítséget nyújtanak a korábban már megszerzett eszközeink és segítőink, egyes felszabadított területek pedig extra bevételt is termelnek. Eredményeink rögzítésére éppen ezért külön játéklap szolgál, melynek segítségével, a későbbi folytatás megkönnyítése érdekében, „elmenthetjük” állásunkat a stílszerű „Szigorúan Titkos” borítékba.

tarsalgo-pc-guru-jagged-allaince-04.jpg

A játékmenet nem lesz idegen azok számára, akik valaha is játszottak dungeon crawlerrel: meghatározott karaktereink különböző képzettségekkel és képességekkel bírnak. Ezek sikeres alkalmazását általában kockadobások határozzák meg, ahogy alapvetően a harcok kimenetelét is. Persze itt nagy szerepe lesz a felszereléseinknek is, melyeket akár szándékosan „koptathatunk” a különféle hatások (kocka újradobása, extra kocka bevetése stb.) érdekében – teljes kis arzenál állhat rendelkezésünkre, és idővel társakat is kapunk, akik további módokon nyújthatnak segítséget. 

Vár a dzsungel

Akcióinknak egy körben embereink állóképessége szab határt, mely egyben életerőnket is jelenti, és egy-egy kör elején csak kettőt kapunk vissza a „fáradtság” mezőből, így okosan kell gazdálkodnunk. Főleg, hogy egy-egy tárgy használata nem ritkán több állóképességet is igényel, plusz ha elfogy egy találat miatt, akkor zsoldosunk a földre kerül, és esélyesen egy kellemetlen maradandó sérülés hátráltatja a továbbiakban. Ellenfelek terén nincs túl nagy a változatosság, a szimpla baka, mesterlövész, pajzsos fickó és a vérmacsek (bloodcat) mellett olykor tankok nehezítik az életünket, illetve ezek elit változatai okoznak különösen nagy fejtörést.

tarsalgo-pc-guru-jagged-allaince-06.jpg

A modulárisan összerakott térképen, mikor az egyes szektorokba először belépünk (az előző letakarítása után érdemes), az ott véletlenszerűen kiosztott kártya határozza meg, hogy ki és hol tűnik fel az adott lapkán. A szűk helyen történő összecsapásoknál túl sok manőverezésre nincs lehetőségünk, csak az egyes mezők különféle bónuszait (vagy máluszait) kell szem előtt tartanunk. A taktikázás alapjai nagyjából kimerülnek abban, hogy célszerű a minél halálosabb első csapásra fókuszálni, hogy veszteségeinket minimalizálhassuk, az igazi kihívást inkább korlátozott erőforrásaink (állóképesség-kockáink) menedzselése jelenti. Csavarkulcs akkor kerülhet a gépezetbe, ha a kockadobás, kártyahúzás és a tokenek felfordítása során Fortuna nem mellettünk áll. Az egészet megfejeli a banánköztársaság diktátora is, aki indirekt módon nehezíti dolgunkat: áldásos tevékenységeink következtében ugyanis elkerülhetetlenül nő a „körözöttségi szintünk”, melynek eredményeképpen időről időre ellentámadással kell számolnunk. Ha pedig eléggé kihúzzuk a gyufát, akkor egy különösen kellemetlen meglepetésre kell számítanunk.

Fullba tolni a kretént

A Jagged Alliance játékmenete pörgős, és relatív összetettsége ellenére is könnyen abszolválható a szabályrendszer. Ennek elmagyarázásában a kissé bő lére eresztett szabálykönyv segít, ami helyenként túlmagyaráz dolgokat, más információk pedig elvesznek a szavak tengerében. A hátoldalon megadott jelmagyarázat mellé elkélt volna egy szószedet is, mely alapvető koncepciókat magyaráz el egy-egy mondatban, vagy legalább leírja, hogy hol találjuk meg azt. Ezt leszámítva gyorsan napirendre lehet térni a játék fölött, melynek küldetései fokozatosan melegítenek be, és kellően változatosak ahhoz, hogy elfeledjük a taktikázás sekély mivoltát.

tarsalgo-pc-guru-jagged-allaince-05.jpg

A minik nagyon minik, és karaktereinknek nincsen konkrét megfelelője, így akár az is előfordulhat, hogy egy-egy hölgyet férfi „hasonmással” kell helyettesítenünk, a zsoldosok népes csapatában ugyanis három lányka van, figurából viszont csak kettő akad a szebbik nemből. Ezt leszámítva a felhasznált anyagminőség minden téren megfelelő, de nem kiemelkedő, ám komoly panaszunk ezen a téren sincs. A benyomásunk az volt, hogy leginkább a Kickstarter-kampány sikerességétől tették függővé a játék számos elemét, amivel nincs gond, de érződik, hogy itt bizony még lett volna potenciál és ötlet.

A Jagged Alliance már kifutott termék, egy-két kivétellel gyakorlatilag csak másodkézből szerezhető be, a kiegészítője pedig még ritkább jelenség (éppen ezért meglepő, hogy idehaza egy internetes bolt raktáron tartja). Egy gyűjtő számára igazi kincs lehet, akkor pedig főleg, ha emellé az eredeti számítógépes játék rajongója, vagy legalább szerette azt. Bár a játékmenetben semmi forradalmi nincsen, egy egész szórakoztató és az eredetihez számos ponton hű, de nem túlbonyolított, olajozottan működő társasjáték lett a Jagged Alliance. A magunk részéről kíváncsian várjuk a kiadó következő projektjét.

(A tesztpéldányt köszönjük a kiadónak, az Underground Gamesnek! Témája miatt különösen fontos volt számunkra, hogy bemutathassuk nektek is, ezzel kapcsolatban pedig március 21-én várható a kibontós videónk.)

Társasjátékos hírekért kövesd a rovat Facebook-oldalát