Túl sokat azért nem lehet mondani egy olyan játékról, ami lényegében már 2000 előtt is létezett, 1992 óta pedig több változattal is képviseltette magát a piacon, de legutolsó verziója, a Duel/Family is 2013 óta elérhető. De tegyük fel, hogy valaki még soha nem hallott róla, soha nem találkozott vele… ebben az esetben mivel lehet felkelteni a figyelmét? Nos, talán minden idők egyik legismertebb építkezős játékának említésével, elvégre a Katamino, pont ahogy az Ubongo! is, a Tetris fizikai formátuma, némileg egyszerűsítve, ezúttal kimondottan a kétszemélyes küzdelemre és egyben a gyerekeknek is közérthető, élvezhető módosításokra összpontosítva.

Katamino Family (Katamino Duo)

  • Hazai kiadó: Gémklub
  • Tarsasjatekok.com 
  • Típus: kompetitív
  • Játékosok száma: 1-2 fő
  • Játékidő: átlagosan 10 perc 
  • Korcsoport: 3+
  • Nehézség: 1,33/5
  • Ajánlott ár: a kiadó webshopjából 11 990 forint

A nem annyira nagy dobozban egy két részre osztható fatábla kapott helyet a játéktér megteremtésére szolgáló “mederrel”, amihez két elválasztó is beültethető. Amennyiben ketten játszunk, ezek szükségesek a játéktér igazságos leosztására. Majd előkerülnek az eltérő nagyságú és formájú építőelemek, illetve azok a kártyák, melyek meghatározzák, hogy előbbiekből mely darabokra lesz szüksége a két játékosnak. Alapesetben a felek ugyanakkora játéktérrel rendelkeznek, majd a kör végeztével mindketten átadnak egy újabb elemet a másiknak, amivel annak a kibővülő játékterületen kell sikerrel járnia. Így megy ez az utolsó megmérettetésig, ami után következhet a pontszámlálás.

Mindez azonban csak egy lehetőség a sok közül, elvégre már a hagyományos verzió is számos módon játszható. Többek között egyedül (több mint 100 feladattal), vagy éppen eltérő képességekkel rendelkező ellenféllel szemben. A kártyák színe ugyanis a nehézséget jelöli, a sötétető árnyalatok egyre nagyobb kihívással bírnak, de ha egy felnőtt ül le egy gyerekkel szemben, akkor lehetőség van arra, hogy más térfélmérettel és kártyaoldallal különböző nehézségben bizonyítsanak. Ez egy nagyon jó elgondolás, ami nagyszerűen működik, egyben pedig tényleg lehetőséget teremt a kortalan szórakozáshoz. 

Ha pedig még ez sem lenne elég, akkor nyugodtan mondhatjuk, hogy az sem véletlen, hogy a dobozon az ajánló 3 éves kortól indul. Merthogy a szabályfüzet nemcsak a kártyás, egymás elleni vagy szóló módot mutatja be, hanem számos alternatív játékmódot is tartalmaz. Van 3D-s építkezés, amikor megfelelő sorrendben és formában lehelyezve kell különböző alakzatokat felépíteni, sőt a kisebbek állatformákat is kirakhatnak az elemekből, előre meghatározott módon, aminél leginkább csak a megfigyelés és elhelyezés számít. Már az élmény mellett, mikor végül egy színes teknős figyel az asztalon, ezzel nagy örömet okozva a kicsiknek.

Galéria
Kattints a galéria megtekintéséhez!

Fejlesztő

Felnőtteknek jó kis agymunkát, gyerekeknek pedig fejlesztő hatású feladatokat kínál a Katamino Family, ami ugyan nem reformál meg egy már jó ideje létező műfajt, nem is örökkön örökké tartó kikapcsolódás, de időnként elővéve remek elfoglaltság, meglehetősen rövid játékidővel. És ami a legfontosabb: számos játékmóddal és lehetőséggel, amik különböző korokra bontva nyújtanak elfoglaltságot a teljes családnak. Nem véletlen tehát az alcím, tökéletesen fedi a valóságot, aki pedig szeret Tetrisezni, építőkockákkal és mindenféle alakzatokkal új formákat létrehozni, annak nagyon jó választás lehet a Gémklubnál kapható játék.